Jump to content

35. ЕЖЕДНЕВИЕТО


Recommended Posts

ЕЖЕДНЕВИЕТО

Колко отегчително звучи тази дума за мнозина! Обикновеното, вечно повтарящо се прозаично изпълнение на ред задължения във всички области на живота, ето какво се разбира под ежедневие, умора от отегчителни действия, низ от еднакви по съдържание дни... Замисли се над това понятие и то затрептява в някаква нова светлина. Сивият цвят изчезва, оцветява се екранът на живота с безброй багри. Отпърво те само проблясват в безпорядък и изчезват, сякаш някой се опитва да прожектира недобре обработена цветна филмова лента. Но постепенно цветовете започват да стават по-ясни, да придобиват някакви форми и ето че започва чуден цветен филм!
Красотата на ежедневието! Тема, достойна за перото и на най-добрия писател. Тема, достойна и за най-гениалния художник. Как и най-обикновените действия в някой филм стават значителни и интересни, когато прозвучи красива музика, и как най-обикновеният пейзаж придобива смисъл и се обвива в някакъв ореол на вдъхновение и възторг, когато е наблюдаван от превозно средство, където внезапно прозвучават чудни звуци — симфония, цигулков концерт, голям певец — всичко се променя и пътят ти става удоволствие.
Тръгвам към класната стая. С влизането се вдъхновявам от хубавите, усмихнати лица на учениците и работата става празник, не тежи времето, а всички заживяваме с нещо интересно, вдъхновяващо.
Тук липсва музиката, за която споменах по-горе, но всичко е озарено от друга, по-могъща музика — вдъхновението. Сивотата изчезва пред чудните багри на повишеното настроение, на интереса към новото разкритие на една страница от живота пред жадните погледи на децата.
Какво нещо е вдъхновението? Повишено настроение, повишени трептения. Музикалният тон е звук с повишени трептения в сравнение със звука-шум.
Светлината има едно от най-бързите трептения, ето защо художниците са рисували светиите със светъл ореол около главата. Това са бели хора с възвишени мисли, мисли с високи трептения, равни на светлината. А мисълта има най- мощни трептения, далеч превишаващи тези на светлината. Вдъхновението, възторгът, творческият процес са все състояния на повишени трептения, своего рода музика. Ежедневието става празник, когато излезе от сивотата, в която го обкръжаваме, и се изпълни с багри и звуци, с ореола на вдъхновението.
Всеки мисли, че за да си вдъхновен, са нужни специални външни условия и стимули. Кое отделя човека от животното — съзнанието, мисълта. Нужно е ново съзнание, нова мисъл за живота, които ще извадят човека от сивото ежедневие, в което е изпаднал. Човек е пълен господар на своето съзнание и на своята мисъл. Никой не може да прекрачи прага им, ако сам човек не допусне това.
Ставаш сутрин. Денят надзърта през прозореца ти. Бодър, здрав, силен се чувстваш. Какво неоценимо и неосъзнато богатство е това състояние. Ти дори и не помисляш за това, а свъсваш вежди пред предстоящите ти ежедневни задачи. Кой е виновен за свъсените ти вежди и за недоволството ти? Само когато легнеш на смъртния одър, жестоко притиснат от неизлечима болест, съзнаваш какво благо е здравето и способността ти да работиш. Запей песен като Левски, който винаги е пеел след събуждане от сън. Зарадвай се, че си прав на краката си, а не в хоризонтално положение. От какво си недоволен? Че отиваш на работа? Та това е най-голямото благо за човека след здравето. Стани неуязвим бункер на оптимизъм и благоразположение при всички случаи. Заразявай всички с оптимизма, с радостта си, че си човек, човек здрав, способен, творец на блага, който тика общия прогрес все напред и напред.
Облечи ежедневието в красивата багреница на вдъхновената си мисъл, на светлото си настроение, на благоразположението си към всеки и към всичко на твоя път.
Ежедневието очаква ти да нарисуваш ореола му.
"Дайте ми религия за ежедневието" — извика един изтъкнат наш педагог при снощната ни среща. Замислих се. Прав е той. Той е уморен от сивотата, в която се потапя ден след ден, но ще му препоръчам сам да си създаде такава религия, защото който и да я създаде, няма да го ползва. Човек сам трябва да изкове религията си от всичко най- добро, което е вложено в него, и да я живее.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...