Jump to content

37. СИЛАТА


Recommended Posts

СИЛАТА

Една е силата, но тя има три проявления: механична, органична и психична. Механичните сили строят и рушат, органичните — градят и възрастват, а психичните — разширяват, одухотворяват. Някога Той каза на един: "Нито капка навън!" Значи — постави го в пътя на духовния възход, всички сили да се насочат навътре към душата, която иска да се прояви, но не й дава условия. А той пожела външно замогване и слава — и си замина скоро.
Сега един сън: с локомотив изкачвам баир през джунгла с диви зверове и стигам върха. Локомотивът е механично издигане, чисто външна проява, която не засяга душата. Той бяга от лошите условия на живота по механичен път, първото стъпало на разрешаване на житейските задачи.
Органичната сила действа строително в цялата жива природа. Тя създава видовете и ги възраства. Тя е вътрешна сила — силата на живота, който се продължава чрез видовете и тяхното потомство. Но тя е израз на психичната сила, която я направлява. Силата е една, но в различни прояви. Идваме до психичната сила, която действа във всичко, но има главно отношение към човешкото съзнание. Тя действа като мисъл в човешкия мозък, като чувство в човешкото сърце и като проява в човешката воля. Тази дейност се ръководи от съзнанието, което непрестанно действа в човека и го води към съвършенство. То постоянно се разширява и приема все повече космична светлина, която се отразява на духовното развитие на човека. Човек с развито съзнание притежава мъдрост и любов и действията му са в хармония с космичните закони. Всяка земна опитност има за цел да разшири съзнанието и това е пътят на еволюцията. Първобитният човек със слабо развито съзнание е можел само да се ориентира на земята за поддържане на физическия си живот. Но през вековете виждаме как с разширяване на съзнанието се появиха съвсем нови прояви в човека, интересът му постоянно расте и го кара да изследва вселената. Той вече излиза от границите на Земята, а в духовно отношение започва да съзнава невидимите светове, които стоят над материята, и да прави връзка с тях. Сега започва истинската духовна еволюция на човека, защото умът му е добре развит, чувствата — богати и разнообразни, и волята — влязла в съзнателното му ръководство. Човек става едновременно и духовен космонавт, като се отправя със съзнанието си към висшите духовни светове да ги проучва и черпи знание от тях.
Днес започва великата епоха на завръщането на човека към истинската му родина — духовните полета, откъдето е слязъл в материята чрез дълъг път на инволюция. В цялата вселена става дълбока промяна, а и в нашата планета, на която материята се разрежда и ще претърпи коренни промени. Навлизаме в духовното зазоряване или запролетяване и певците вече пеят за идващата пролет. Нов свят се ражда, нови отношения между хора и народи, нови идеи обхващат всички зрели умове и като пророци тези хора описват Новото, което иде с бързи стъпки. Мир и братство ще се възцарят на Земята, след като изчезнат всички лъжливи ценности и традиции сред човечеството. Вибрациите на новата вълна са мощни и ще стопят всичко преходно, човешко, построено на нереална основа. Вместо скръб — радост ще изпълни всички сърца, и вместо насилие любовта ще управлява хората и ще ги научи как да живеят и каква култура да създадат. Ще напише Бог закона си в сърцата ни и ще поведе света към истински възход. Така ще бъде.
Механичният метод е отвън навътре, а психичният — отвътре навън.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...