Jump to content

42. СТРОЕЖ


Recommended Posts

СТРОЕЖ

В далечното минало, когато самосъзнанието на човека още не е било развито, той се е задоволявал с пещерите като жилища, подобно на животните. Човек по всичко е имитирал животните в този си стадий на развитие. Много векове са изминали до момента, когато в него се е породила нуждата от собствено построено жилище. Дълга и богата е историята на строителството през вековете, но искам да предам само една идея, която ме вълнува.
През средните векове хората започват да строят огромни храмове, които смайват зрителя с величието си. Кое е накарало тези хора да се заемат с подобни строежи? Вълнувала ги е една нова идея за величието на Създателя. Какъв израз можем да дадем на това величие? Сила и равновесие — огромни издигнати колони, които крепят свод над свод, все по-високи и просторни. Да свалим небето на земята! Да изпълним тези храмове с небесна красота! И с небивал устрем, вяра и всеотдайност строели и строели десетки и стотици години тези предани хора и оставили велики храмове — символи на стремежа им към съвършенство, към небето. Музикантите творили химни на възхвала на небесното величие и пълнели душите на хората с радостни надежди. Но земният дух е силен. "Накъде сте тръгнали, вий, рожби на земята?" — запитал той. Спрели великите строежи, секнали възторжените химни и човекът се затворил в душни, тесни килии, в монотонни казармени сгради. Превил врат пред тежестите на живота, загубил идеала и стремежа си. Но повелята на Духа е по-мощна от всички човешки порядки и състояния.
"Започнете да строите великия храм в себе си", шепне той на всяко будно съзнание. "Въплътете небесния живот на земята не във външни форми, но в могъщо, космическо съзнание, което ще ви направи безсмъртни. Вие сте храмове на живия Бог ", казва Апостол Павел. И Духът строи новия човек в нас и иска да му станем помощници в този велик строеж.

18.07.1983 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...