Jump to content

43. ПОЛЯРИЗИРАНЕ


Recommended Posts

ПОЛЯРИЗИРАНЕ

Всяка жива сила се поляризира на Земята. Това е една от разумните прояви на природата. Тъй като материята е крайният предел на живота, тя е живата сила в най-голямата й гъстота. От нея по-долу не може да се слезе. Тя е, тъй да се каже, последното стъпало от безкрайната стълба на живота. И като такава тук нещата кристализират според вътрешната си зареденост.
Ако вземем живота като най-сложно синтетичната сила на природата, то в тази сила се крият различни потенциали, които стават кинетична енергия в материята и се изявяват — приемат форма и образ. Както водата кристализира в твърдото си състояние, в многообразни симетрични форми, така и силата на живота кристализира в многообразни прояви на материята. Животът е биполярен, или основните силови линии на живота са поляризиращи и виждаме, че те се изявяват като положителен и отрицателен полюс на земята — мъжки и женски пол, северен положителен и южен отрицателен полюс, положително и отрицателно електричество и т.н. Чрез положителния полюс се дава, а чрез отрицателния се получава, или плюс е това, което дава, а минус — това, което възприема.
Това проявление показва, че в по-висшите си фази животът също е поляризиран, но в друг смисъл и форми, като се стигне до двата основни принципа в битието — Мъдростта и Любовта. Истината като третия основен принцип съдържа силата за проявлението на нещата — тя е вечното изявление на реалността. Тя е абсолютната проекция на творческата мисъл, която взима израз и форма във всички светове. Истината обединява и носи в себе си двата принципа — на Любовта и Мъдростта, които проектира. Те са нейното съдържание. Така във високите светове тези три принципа са Едно, което в по-нисшите светове се разграничава и поляризира.
Чудна и велика е мъдростта на творението и човек има какво да учи и съзерцава през цялата вечност!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...