Jump to content

ПЛАНЕТНИ ТИПОВЕ


Recommended Posts

ПЛАНЕТНИ ТИПОВЕ

Планетите и Луната, както споменахме, определят и създават изразени външни и вътрешни качества. Външни са физическият образ, който даден човек ще има, изразен предимно върху лицето и ръцете. Този израз може да бъде даден в две направления - добри и лоши (това подробно ще бъде разгледано при всеки отделен аспект).
Всяка жива форма е завършек на едно еволюционно минало, завършек на цял ред усилия на творческата мисъл, чувство и действие. Те именно създават формите. Съвършенството на една форма определя онова стъпало на развитие, на което са се намирали мисълта, чувството и способността за творчество. Най-завършеното и хармонично във форма и съдържание, принадлежи на най-съвършените Същества в пътя на Еволюционния процес. От всички живи същества човек има най-добре изразена тази вътрешна природа. Когато тя е организирана и облагородена, способна е да създаде най-съвършено по форма тяло. Да се чете по формите на тялото ще рече да се разбира естеството и силата на планетните влияния и обратно - ако се разбира силата и естеството на планетните влияния, ще се разбира и самия човек, условията, които ще има в живота си, пътя, по който ще мине. В пасивно състояние човек е едно, а когато се даде възможност в Двойника му да се проявят планетните влияния, тогава той става нещо друго. Тогава всички планетни течения дават своя израз, проявява се целокупният човек. По-далечините планети имат по-задълбочено и по-устойчиво влияние.
Всяка планета, Луната и Слънцето, освен вътрешните качества на човека, определят и характерни типове хора.
Вярно е, че съвсем чисти типове рядко се срещат, защото и другите планетни влияят върху израза на човека, но все пак някои от тях при по-специални положения дават своят очебиещ израз.
Създаването на добре оформено Звездно тяло, способно да формира пълноценни мозъчни центрове, приемащи цялостните влияния на всички планети, и да изгради пълноценния човек, е бавен и продължителен процес през периодите на многото прераждания.
До каква степен е стигнал този процес може да се разбере още при раждането на човека и построяване на хороскопа му.
Ако недълго след раждането, черепът на детето рано започне да се втвърдява, то роденият е с посредствени качества. При такива случаи черепът (изобщо главата) бавно нараства и към 25-30 годишна възраст разстоянието от корена на носа до тилната кост достига около 22-23 сантиметра, а обиколката на главата около веждите и ушите не надминава 33-35 сантиметра. У такъв човек силовите течения на Планетите, Луната и Слънцето все още не са създали и оформили мозъчни центрове, способни да приемат пълните влияния, а само най-примитивните, предимно от Марс. Когато разстоянието от корена на носа до задната тилна кост е до 36-37 сантиметра, а обиколката на главата - до 56-57 сантиметра, налице са вече изградени пълноценни мозъчни центрове, способни
да приемат изцяло планетните влияния.
Оттам нататък задачата на Слънцето е все повече и повече да организира и облагородява мозъчните центрове.
Според формата и обема на главата различаваме два типа хора :
1
. дългоглави или долихоцифали, когато планетите, които създават и оформят мозъчните центрове на чувствената (емоционална) и умствената природа преобладават;
2
. широкоглави или брахицефали, когато планетите със своите течения са създали и оформили предимно мозъчни центрове, тласкащи към активност и творчество
При добре оформено Звездно тяло, при добър хороскоп главата на детето бавно се втвърдява, налице е хармонично уголемяване в размери и пропорции, лицето е мило, симпатично, приятно за гледане, вдъхва разположение и обич у всички. Такова развитие на черепа е представено на Фигура 1.
Nikolaj_Dojnov_3.jpg
Пълните планетни влияния създават добре оформени мозъчни центрове. Когато те се активират (възбудят), започва силно прииждане на кръв в тях с последващо разширение, което упражнява натиск върху черепните кости и главата нараства. Това нарастване има, разбира се, разумен предел. При благоприятни аспекти то е оформено и хармонично, а при неблагоприятни аспекти се демонстрира с по-остри и дисхармонични черти. Тази бавна промяна продължава през целия живот и колкото той е по-бурен и разнообразен, толкова промените са по-ясно изразени и в добрия, и в лошия смисъл. На стари години, когато активността на мозъчните центрове намалява и интересите на човек отслабват, размерите на главата бавно намаляват.
При раждане, най-първи се изявяват силовите течения на Луната, която създава и оформя мозъчните центрове на стомаха. Те именно подтикват детето към нуждата и необходимостта да се храни. След това се проявяват силовите течения на Меркурий, при които детето проявява интерес и внимание към всичко, което го заобикаля. Следват теченията на Венера - чувствата и любовта, после - тези на Марс: жажда и подтик към активност, към движения, а в някои случаи (при лоши аспекти) към разрушение и жестокост. Ако Звездното тяло е оформило мозъчни центрове и от други планети, постепенно се проявяват и други способности. На сегашното развитие на човешкия род, голяма част от хората, поради още неоформени висши мозъчни центрове, ръководещи по-висши прояви, са в първично развитие, ръководено от Луната, Меркурий, Венера и Марс и то на елементарна степен. Стремежът на тези хора е предимно към удоволствия от ядене, пиене или към интереси за лична изгода, които са под влиянието на Меркурий. Подтиците и стремежите, детерминирани от другите планети, се срещат по-рядко.
Когато лошите аспекти са изразени в даден човек, те събуждат у нас неприятна резервираност към него.
Но трябва да разбираме, че той е в процес на развитие, на усъвършенствуване и това трябва да ни подтиква да му помагаме с разположение. Защото само добрите чувства предоставят възможност за помощ
; изобщо, дълбокото познаване на човека се предхожда от добрите чувства към него. Колкото човек по-добре вижда и разбира несъвършенствата, толкова по-добре вижда и разбира съвършенствата. Задълбоченото и всестранно разбиране на човешката природа ни дава възможност за придобиване на знания и мъдрост.
От гледище на астрологията, човешкият род в сегашният си стадий на развитие, все още не е достатъчно развит, не е завършен, не е красив. Известният и талантлив художник Николай Рьорих с много тънък усет за съвършенство и с рядко умение е изобразил два човешки образа - на Мория и на Кутхуме. Подобни човешки типове сега не се срещат, но в далечно бъдеще такива ще бъдат хората по пътя на своята еволюция и от тях ще се излъчва съвършенство
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...