Jump to content

АСПЕКТИ НА ВУЛКАН


Recommended Posts

АСПЕКТИ НА ВУЛКАН

С Луна.
При благоприятни аспекти (съвпад, полусекстил, секстил, 72°, тригон и квинконция), дава на родения много добро и устойчиво здраве, богата жизненост, голяма съпротивителна сила срещу лошите условия, способност за понасяне несгодите в живота, добро и ръководно обществено положение. Тези качества особено силно се изразяват при съвпад и тригон.
При неблагоприятни аспекти ( 45°, 90°, 135°, 180°), жизнеността, здравето и съпротивителната сила са също добре изразени, но променливи, често се нарушават от болести и неразположения, които организмът преодолява лесно и бързо. В общественото положение също са налице промени от добро към лошо и обратно.
Когато между Вулкан липсват аспекти, здравето, жизнеността и съпротивителната сила са слаби, изобщо организъмът е деликатен; от такъв човек лъха вялост и неопределеност. Същото е и в общественото му положение: неустойчивост, липса на постоянство и привързаност към професията, еднообразен живот.
С Меркурий.
Известно е от астрономията, че Меркурий може да има от Слънцето отклонение най-много до 28°. При това положение, между Вулкан и Меркурий може да има само съвпад и полусекстил, които са благоприятни за интелектуалните способности на родения. Съвпадът може да бъде изразен, както е показано на фиг. 4, в два варианта: 1. когато Меркурий е между Земята и Слънцето или в т. нар. "долно съединение"; тогава планетата извършва обратно (ретроградно) движение от изток към запад и се обозначава в ефемеридите с буквата R. При този съвпад, аспектът е особено силен, дава много добри и силни интелектуални качества и способности, предимно в практичната сфера на живота: бързо съобразяване интереса и изгодата от всяка работа, от всяка поставена задача, подчертан интерес към външно себеизтъкване при всеки удобен случай, добри способности за овладяване на чужди езици. 2. Вторият вариант на съвпад е, когато Меркурий е зад Слънцето, а Слънцето-Вулкан е между Меркурий и Земята, т.нар. "горно съединение". При долно съединение той действува много по-силно, отколкото при горно съединение. Движението на Меркурий до горно съединение става по право направление от запад към изток. При този съвпад с Меркурий е налице по-мека изява на вулкановите качества: по-малък контакт и изразност в практичния живот, по-облагородена интелигентност и интерес не само към практични задачи, засягащи личния живот, но и към по-отвлечени знания и науки. Тук също имаме добри способности за изучаване на чужди езиците.
Nikolaj_Dojnov_6.jpg
Вторият аспект на Вулкан с Меркурий, както посочихме, е непълен полусекстил и дава онова, което съвпадът при горно съединение носи, но в много по-слаба форма.
Ако между Вулкан и Меркурий липсват аспекти, имаме човек, който няма импулс да се изявява, живее без особени интереси и трябва да се подтиква от своите близки.
С Венера.
Известно е от астрономията, че Венера може да има от Слънцето отклонение най-много до 48° (виж фиг. 4). При това положение между, Венера и Вулкан може да има следните аспекти: съвпад, полусекстил и полуквадрат. Всички те са много добри и дават ценни качества предимно в изкуството. Аспектът от 45°, който при други случаи и други планети се приема за негативен, тук действа много добре, давайки на личността възможност да прояви големи способности (предимно в приложните изкуства) и всяка работа, която подхваща, да я изпълнява с изящество.
Съвпадът на Венера с Вулкан, също както при Меркурий, се явява в два варианта. Първият е, когато Венера е между Земята и Слънцето-Вулкан, т. е. в долно съединение; тогава в ефемеридите пред символа на Венера е добавен знакът "
R
", за който вече изтъкнахме, че показва нейното ретроградно (обратно) движение от изток към запад. При долно съединение, ако Венера е Вечерница, тя следва Слънцето и постепенно се приближава към него, докато се "затули" пред него. След известно време тя се явява като Зорница и постепенно се отдалечава от Слънцето, за да достигне най-голямото си отклонение от 48°. След това Венера започва право движение от запад към изток, приближава се до Слънцето, докато се затули зад него; това е т. нар. "горно съединение".
В сравнение с всички останали планети Венера при долно съединение идва най-близо до Земята - само на 40 милиона километра и тогава нейното въздействие е изключително силно. При облагородени типове, дава ценни качества с подчертан усет за изява предимно в изящните изкуства. При недостатъчно облагородени типове се срещат жени, които използват изобилно най-различни козметични средства и пищни оригинални облекла. Тези типове създават козметиката и модата; имат също умение да вършат всякаква работа по най-изискан и красив начин, но често са много мързеливи, особено по-примитивните, и все търсят някой друг да им свърши работата.
Когато Венера се намира зад Слънцето в т. нар. "горно съединение", движейки се в права посока от запад към изток, тя е най-отдалечена от Земята - на 259 милиона километра. При този й съвпад с Вулкан, пак е налице силно влияние, което дава качества в изкуството, но те не са така ярко изразени и устремът за изява е значително по-слаб.
При полусекстил (30°) е същото, както при съвпад в горно съединение, но в значително по-слаба форма.
Ако между Венера и Вулкан няма аспекти, пред нас е човек без какъвто и да било интерес към изкуството. Ако същевременно Венера има добри аспекти с Луната и другите планети, даващи качества за изкуство, у този човек има Венерини качества, но липсва стремеж да се показват и трябва да се подтиква от близките.
С Марс.
Марс е първата външна планета и затова при обиколката си около Слънцето може да образува всички аспекти с членовете на Слънчевото семейство.
Съвпадът на Марс с Вулкан дава ценни качества: добре пресметната смелост, решителност, гъвкави, хармонични и приятни за гледане движения. Такива хора имат възможност (особено ако Вулкан има аспект с Венера) добре да се изявяват в балета, художествената гимнастика, танците и всички видове спортове, в които могат да имат големи постижения. Тялото им е с добре оформени мускули, които дават не само възможност за движение и здраве, но и красота.
При другите благоприятни аспекти на Вулкан и Марс, също са налице спорни влечения, постижения и изяви, но не са с такова изящество, както при съвпада.
При неблагоприятните аспекти, особено при квадратура и опозиция, ще имаме брутален и рязък в отношенията си човек, който не приема никакви съвети, забележки, напътствия; обича да заповядва и разпорежда. Това са обикновено хора мускулести, със здрава костна система. Обичат рисковите спортове, затова по тях всякога има белези от наранявания.
Когато Марс има обратно (ретроградно) движение, всичко, казано за него по-горе, се подсилва. Разбира се, и тук точните аспекти са с изключителна сила. Ако липсват аспекти, пред нас е човек без каквито и да било стремежи към спортни изяви, туризъм и други форми на мускулно напрежение.
С Юпитер.
Като външна планета, Юпитер също може да образува всички аспекти с Вулкан. При съвпад дава на личността ценни качества: склонност към артистични изяви, а също и много добрия шанс (късмет) в живота. И другите благоприятни аспекти между двете планети дават добър шанс. Такива хора при каквито и неблагоприятни и трудни условия да се намират, всякога се справят благополучно. Тези аспекти дават способност за схващане и правилно разбиране на идеите и методите за изпълнение на всяка поставена задача; дават също голяма инициатива, когато трябва да се предприеме нещо, особено от практично естество. Тези личности правилно разпореждат при осъществяване на всичко, което има да се върши, затова са способни да бъдат добри ръководители на предприятия и обществени организации. Имат добро здраве, по характер са разположени, с подчертана бащинска обхода към всички. Притежават оптимистичен и ведър възглед за живота, което създава у тях приятна широта и чувство за хумор. С охота приемат всичко, що е за ядене, затова са по-едри и пълни.
При неблагоприятни аспекти имаме хора крайно честолюбиви, с високо мнение за себе си, които постоянно изтъкват, че всичко знаят и разбират. Проявяват презрение и фалшиво отношение към околните. Общественото им положение е с чести промени: с чувство, че са обидени от началниците си, те не рядко напускат работата си, което е крайно погрешна стъпка от тяхна страна. Здравето им е добро, имат инициатива, склонност за разпореждане и твърдо командване, но често пъти неуместно. Не обичат твърде да дружат с хората.
При липса на аспекти това са хора, без каквото и да било желание за изява, вълните на живота ги тласкат без цел и посока и въобще имат бледо изразен живот.
Със Сатурн.
При съвпад на Вулкан и Сатурн до определена възраст е налице човек със слаба жизненост, неустойчив към пристъпите на неразположение и заболявания, но придобива известен устой, поради което няма фатален край. Това трае до 20-25 годишна възраст, след което се наблюдава укрепване и устойчивост на здравето. Такива хора обичат всичко да бъде в пълен ред. Обичат и самотата.
Личностите с неблагоприятни аспекти са винаги критични, недоволни, гледат мрачно на живота. В човешкото тяло Сатурн има отношение към гръбначния стълб, кожата, зъбите и ушите, затова при неблагоприятни аспекти (особено, когато са точни) някои от тези органи са засегнати: такива хора страдат от кожни заболявания, рано им се развалят зъбите, често страдат от костни счупвания, гърбици, недъзи на ръцете, краката, коленните стави, от шипове на гръбначните прешлени или от намаление на слуха (при съвпад).
Личност с благоприятни аспекти обича и държи за реда и порядъка, има задълбочена мисъл и обикновено е добър математик, способна е да поема големи и отговорни задачи, които завършва с успех. В обществения живот се отличава с точност и изпълнителност във всичко. Няма отношение към вкусовите възприятия и към всичко, което може да се приема като храна, затова има по-слабо тяло с мускули за работа, а не за красота. В отношенията си с хората са коректни и изпълнителни. Могат да бъдат търпеливи научни работници, които задълбочено и с постоянство изследват всеки поставен пред тях въпрос. Разбират добре, че светът пред тях е съвкупност от загадки, които трябва да изучат и да разрешат.
При липса на аспекти пред нас е човек без отношение към реда и към изпълнението на задачите; светът за него е блед и безинтересен.
 
С Уран.
Влиянието на Уран има отношение към нервната система, а това на Слънцето-Вулкан - към сърцето. Затова при съвпад нервната система е напрегната, което се отразява и на сърцето: човек понякога чувства известни пристягания около сърдечната област, които не са опасни. При такъв съвпад психиката е много активна и се изразява в смелост и решителност за постигане на всяка поставена задача, без да държи сметка дали похватите и методите съответстват на околната среда.
 
При останалите благоприятни аспекти имаме човек със здрава нервна система, който спокойно и с търпение понася всякакви случки и изненади. В обществения си живот той има резки, неочаквани, но благоприятни промени.
 
При неблагоприятни аспекти имаме човек нервен, нетърпелив, с неприятни и резки отношения към околните. В обществения му живот също има неочаквани, но неприятни промени, понякога със странни идеи за смяна на професията.
 
При липса на аспекти имаме човек, в който идейният свят и нервните възбуди са в спящо състояние.
 
С Нептун.
Нептун има отношение към емоционалната природа. При съвпад и благоприятни аспекти пред нас е много мил и симпатичен човек, предизвикващ топло разположение от страна на всички околни и желание да му бъдат полезни с нещо. Това е особено силно изразено при съвпад. Такива хора са милосърдни, отзивчиви, с готовност любезно да услужват, топло и мило съчувствие лъха от тях. малко Трудно разбират обществения живот, малко далеч са от материалния свят, практичните въпроси като че ли не се докосват до тях. Макар че работят с топлота и разположение, за тях е някак безразлично каква професия ще упражняват.
 
При неблагоприятни аспекти имаме крайно неотзивчиви, студени, хладни и остри хора, без какъвто и да е било подтик за съчувствие, услуга и помощ към хората, с които влиза в контакт. Поддават се на порочни влияния, предимно в употреба на опиати, цигари, алкохол и други. Работата си изпълняват с досада, от няма и къде. Всичко това е по-ясно изразено при по-елементарните типове.
При липса на аспекти човек е мекушав и безизразен.
С Плутон.
Плутон има отношение към енергията, силата, твърдостта и волята в човека. При съвпад, действа много неблагоприятно със своята твърдост: ограничава, сковава и парализира всички добри възможности в живота на човека, периодично отнема възможността за изява на онова, което Слънцето-Вулкан при аспектите си с другите планети носи за здравето, общественото положение, професията и сполуката в живота.
Благоприятните аспекти (30°, 60°, 72°, 120°, 150°) между Вулкан и Плутон дават на човек много енергия, която буквално блика от него и му дава възможност да бъде издръжлив във всяко направление. Личност с такива аспекти, където и да отиде, в каквото и общество да се озове, вдъхва респект и необходимост да й се подчиняват.
При неблагоприятни аспекти имаме хора, които брутално се налагат с диктаторски похвати, а общественият им живот е свързан с командване и разпореждания.
При липса на аспекти, енергията, устойчивостта и съпротивителната сила са вяли.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...