Jump to content

ВРЕМЕ, ЗОДИАКАЛНИ СЪЗВЕЗДИЯ И ТЯЛО НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

ВРЕМЕ, ЗОДИАКАЛНИ СЪЗВЕЗДИЯ И ТЯЛО НА ЧОВЕКА

В живота на хората, в явленията и събитията около него, навсякъде в неговата дейност или извън нея понятието "време" играе важна роля. За това толкова важно понятие липсва задълбочено обяснение, но е приета дефиниция, която все пак дава представа за него: времето е интервал между две събития. С други думи, всяко нещо, което става, всяко събитие е свързано с времето. Земята има много явления и събития, от които три са особено важни: първото е завъртването й около оста си, което наричаме денонощие; второто е обиколката й около Слънцето, определено с понятието година; третото е движението на Земята и всички членове от Слънчевото семейство около Централното ядро на нашата Галактика със скорост 250 километра в секунда, при което една пълна обиколка се осъществява за около 200 милиона години. От астрологична гледна точка, значение имат първите две събития.
Създателят на Науката за Звездния мир, Саабей Бен Аадес, е отбелязал, че на човека на Земята е дадена жизнена енергия, за да живее 120 години. Това е отбелязано и в Библията. Саабей е учел също, че след всеки три последователни прераждания, човек влиза в нов етап на своята еволюция. Еволюционният процес на човека върви по възходяща спирала и ако я наблюдаваме отгоре, след всеки три последователни прераждания, той прави едно пълно завъртване и идва отново над точката, на която е бил преди започването на този цикъл. Казано с други думи, ако проектираме този път върху плоскост, ще получим една окръжност, а окръжността, определена от три последователни прераждания по 120 години, прави 360 години. Затова оттогава досега, окръжността се дели на 360 равни части, наричани от нас градуси, като всеки градус определя по една година от живота на човека. Когато определяме събитията през човешкия живот, всеки един градус, изминат от Слънцето, Луната и Планетите в Звездното му тяло, означава една година от неговия живот.
Поради околоосното въртене на Земята, ние виждаме, че Слънцето за едно денонощие изминава цялата Небесната сфера, т. е. прави едно завъртване по нея. Ако превърнем 24 часа в минути, получаваме числото 1 440; ако го разделим на 360 ъглови градуса, ще получим, че за времето от 4 минути Слънцето, гледано от нас, изминава 1 ъглов градус, а едно Зодиакално съзвездие изминава за около 30 денонощия. Затова разделяме Небесната сфера на дванадесет сектора, които, проектирани двуизмерно върху лист от хартия, формират Дванадесетте домове. Всеки един от тях носи своите характерни силови течения, съобразно Небесните образувания в Зодиакалното съзвездие, намиращо се във всеки един от секторите. Тези влияния се предават на всеки член от Слънчевото семейство, когато се намира в съответния дом.
При построяване на хороскоп най-напред описваме с пергел една окръжност и я разделяме на дванадесет сектора по следния начин: през центъра на окръжността начертаваме една хоризонтална и една вертикална линии, които я разделят на четири дяла. Точката вляво, в която хоризонталната линия пресича окръжността, е мястото, което определя изгрева на Слънцето, Луната и Планетите, а също определя и градусите на изгряващото зодиакално съзвездие. Тази точка се нарича
"асцендент"
(Asc). Точката вдясно, в която хоризонталната линия пресича окръжността, е точката на залязване на членовете от Слънчевото семейство. Тя определя също градусите на залязващото Зодиакално съзвездие. Тази точка се нарича
"десцедент"
(Desc). Горната точка, в която вертикалната линия пресича окръжността, е най-високата (обедна) точка, до която Слънцето, Луната и Планетите могат да достигнат, която определя градусите на Зодиакалното съзвездие там. Тази точка се нарича
"зенит"
или
Медиум цели
(МС). Противоположната (долна) точка, в която вертикалната линия пресича окръжността, е най-долната (среднощна) точка, до която членовете на Слънчевото семейство достигат, която определя също градусите на Зодиакалното съзвездие там. Тази точка се нарича
"надир"
или
Имум цели
(IC). Тези четири точки са най-важни при тълкуването на хороскопа и се разглеждат най-внимателно, особено ако близо до тях има членове на Слънчевото семейство; внимателно се преценява кои зодиакални съзвездия и кои техни градуси съвпадат с тях.
Всеки един от четирите вече разчертани сектори, се разделят на още три и така се получават Дванадесет те сектора на Дванадесетте домове. За Първи дом се приема секторът под асцендента; следващият сектор е Втори дом, следва Трети. На дясно от надира е Четвърти дом; следва Пети и Шести. От десцендента нагоре е Седми дом; следва Осми и Девети. От зенита на ляво е Десети дом; следват Единадесети и Дванадесети дом, в които Слънцето, Луната и планетите са току- що изгрели.
През 1842 г. Християн Доплер, един от гениите на човешкия род, формулира един от най-важните Закони в механиката, наречен Доплеров принцип. Според него, когато един човек се приближава до източник на силови течения или последният се приближава до човека, той ги възприема с по-голяма сила, отколкото ако този източник се отдалечава. Например, ако един човек е на железопътна гара и слуша свирката на идващия влак, той ще я чува с по-голяма сила, отколкото, ако влакът е на същата дистанция, но се отдалечава от него. Известно е също, че колкото вълните на силовите течения са по-къси, толкова силата им е по-голяма. Затова, когато силовите вълни минават през по-дебел атмосферен слой или идват от по-голямо разстояние, дългите вълни се поглъщат и до нас достигат само късите вълни с по-голяма сила. Те действат на по-горните центрове в човешкия мозък. Затова, когато Слънцето, Луната и Планетите се намират в Дванадесети дом, т. е. при своето изгряване, влиянието им има две предимства: 1. благодарение на въртенето на Земята от запад към изток ние се приближаваме към изтичащите от тях силови течения, при което те действуват с по-голяма сила върху нас; 2. силовите им течения минават през много по-дебел слой от земната атмосфера заедно с дългите вълни, които действуват върху по-долните мозъчни центрове и имат отношение към по-примитивните подтици в човека. Затова, когато Слънцето, Луната и Планетите са в Дванадесети дом, т. е. когато изгряват, имат най-възвишено и благородно влияние. Някои астролози приемат, че Дванадесети дом е с неблагоприятно въздействие, защото Планетите, носещи в голяма степен влиянието на Черното слънце и астероидите (Марс, Сатурн, Уран и Плутон), получават в него по-голяма сила и при преминаването си през асцендента създават неприятни събития в живота на човека. От друга страна обаче, преминаването на Слънцето, Луната и останалите Планети, получили също по-голяма сила, през асцендента създава случки и събития с много благоприятен и полезен характер.
Ние приемаме, че Слънцето е един високоорганизиран и облагороден свят, с изключително благоприятни влияния както за Земята и живота на нея, така и за човека. Когато Слънцето изгрява, до нас достигат, както вече отбелязахме, по-късите и по-силни течения, които действат върху центровете в горната част на мозъка. Затова сутришното посрещане на първите слънчеви лъчи е от особено полезно за тяхното развитие, за развитието на интелекта и за активизиране на човешкия прогрес по пътя на неговата еволюция. Ето защо много от Великите Учители на човешкия род, какъвто е бил и Заратустра (живял и работил между 660 и 583 г. преди Христа), препоръчвали на своите ученици да излизат сутрин на високо и чисто място и да посрещат изгрева на Слънцето. С този акт се е давала възможност за съзнателно и пълно приемане на неговите благодатни влияния. В наше време също е създаден такъв импулс от Велик Учител на човешкият род. Но някои непросветени хора приемат съвсем неправилно това за слънцепоклонничество.
Всички Дванадесет сектора - домове, се намират под влиянието на Небесните образувания на едно от Дванадесетте Зодиакални съзвездия и под влиянието на Планетата, която има отношение към съответното съзвездие.
Изтъкнахме, че древните звездобройци са разглеждали Земята като кристал с дванадесет петоъгълни стени, всяка от които обхващала дадена област от Земята и се намирала под влиянието на Небесните образувания на едно от дванадесетте Зодиакални съзвездия и под влиянието на Планетата, имаща отношение с това съзвездие. Така например, Вавилонските звездобройци, ученици от школата на Саабей, по време на раждането на Христос видели т. нар. Витлеемска звезда, която според Йоханес Кеплер била точен съвпад на Марс (във велико противостояние) с Юпитер в Зодиакалното съзвездие Риби. Това наблюдение дало основание на звездобройците да приемат, че в Юдейската земя, която тогава се управлявала от това съзвездие, се ражда човек, който ще стане Велик цар. Затова намерили за необходимо да Го посетят, да Му се поклонят и да Му занесат глинените плочки със законите на най-мъдрия и велик Вавилонски цар Хамурапи.
 
Древните звездобройци разделяли и човешкото тяло на дванадесет области, като всяка една се управлява от Небесните образувания на едно от Зодиакалните съзвездия и от съответната Планета. Те приемали, че главата се управлява от Зодиакалното съзвездие Овен и от планетата Марс, които имат отношение към Първия дом в хороскопа. Преди катастрофата в Слънчевата система, Марс е имал изключително благоприятно влияние върху Земята и живите форми на нея, заедно със съзвездието Овен: преди всичко в защита на слабите и онеправданите.
 
Съзвездието Бик (Телец) има отношение към втория сектор-дом и заедно с Планетата зад Плутон, която нарекохме Хано, управлява шията в човешкото тяло, където се намира щитовидната жлеза, за която вече отбелязахме.
 
Третият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Близнаци и заедно с планетата Меркурий е свързан с ръцете, раменете, въобще - със способността на ръцете за творческа изява .
 
Четвъртият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Рак и Луната, което определя връзката му с млечните жлези у жената и с храненето (стомаха), особено с храненето на детето.Този сектор има връзка също с домашната обстановка и с условията, при които новороденият човек ще прекара годините, докато е при своите родители.
 
Петият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Лъв и към планетата Вулкан, за която отбелязахме вече, че се намира между Меркурий и Слънцето. Те управляват сърцето на човека. Този сектор има също отношение към най-съкровената и дълбока връзка в емоционалната природа у човека, при която най-ярко се изразяват отношенията му с хората от противоположния пол и със собствените му деца.
Шестият сектор-дом има връзка със Зодиакалното съзвездие Дева и планетата Фаетон, която управлява в човешкият организъм червата. Този дом има отношение също към братята, сестрите и най-близките роднини на личността.
Седми дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Везни и планетата Венера и са свързани с поясната област и бъбреците. Те определят също отношенията на човека към противоположния пол, към ясните и дълбоки връзки с него, към брака. Въобще, седмият дом е важен с влиянието си през сериозния етап в живота, който женитбата носи.
Осмият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Скорпион и планетата Плутон, които управляват половата система в човека. В този сектор Слънцето, Луната и планетите губят значително от силите на своето влияние и действат с по-малка изразителност.
Деветият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Стрелец и планетата Юпитер, които в човешкото тяло имат връзка с черния дроб - най-голямата и сложно устроена "жлеза", с изключителна важност за здравословното състояние. Голяма част от черния дроб се препокрива от диафрагмата, поради което за поддържане на нормалната му функция са необходими по-енергични физически движения, упражнения, работа, планински туризъм, изобщо - дейности, свързани с дълбоко дишане на чист въздух, при което диафрагмата да вибрира и масажира черния дроб. Този дом има отношение също и към таза (ханша) на човека и към неговия вътрешен, идеен живот, т. е. към плановете и идеите, които ще го вълнуват през живота му.
Десетият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Козирог и планетата Сатурн, които в човешкото тяло имат връзка с колената, зъбите, кожата и слуха. Този дом определя и общественото положение на родения човек.
Единадесетият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Водолей и планетата Уран, които управляват нервната система, кръвообращението и прасците. Този дом създава в човека връзките, които ще има с различни общества и с хора от тях, които в повечето случаи ще му помагат за определяне преди всичко на общественото му положение. Хората, които ще му помагат, няма да бъдат емоционално безразлични и често ще създават и връзки, водещи до женитба.
Дванадесетият сектор-дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Риби и планетата Нептун, които в човешкото тяло имат връзка с белия дроб и ходилата. По-горе вече изтъкнахме мекото и благородно влияние, което се прибавя към Слънцето, Луната и Планетите, когато са в този сектор. То се подхранва и от възвишените въздействия на зодиакалното съзвездие Риби и от планетата Нептун.
От голяма важност за положението на Слънцето, Луната или Планетите е точното им разположение в сектора-дома: дали са поставени някъде по средата, в края, или са на самата граница между два дома. Колкото един член от Слънчевото семейство се намира по в средата на даден дом, толкова влиянието му е по-слабо, а колкото е по в края, толкова е по-силно. Когато Слънцето, Луната или коя да е Планета стои точно върху границата между два дома, тогава имат най-голяма сила на влияние. Когато са върху една от Четирите главни точки - асцедент, надир, десцедент и особено върху зенит, влиянието им е особено силно. Тази особеност най-нагледно се очертава в хороскопите на близнаци, при които много често се явяват значителни различия както в техните качества и способности, така и в житейския им път.
От многото мои случаи, ще цитирам един с близнаци - момче и девойка, родени с разлика във времето 20 минути. Животът на младежа е добре уреден, богат на разнообразия, ясно изразени качества и способности, докато животът на девойката е вял, с неприятности и с по-слабо изразени способности - изобщо по-труден и нещастен. При построяване на хороскопите им, е необходимо да се сравнят разстоянията на Слънцето, Луната и Планетите до границите на домовете, докато при аспектите не могат да се търсят съществени различия в рамките само на 20 минути. При младежа, Слънцето отстои на 8° от границата на дома, докато при девойката - на 15°; от тук произтича по-силното и благодатно влияние на Слънцето върху създаването и оформянето на качествата и способностите при младежа, по-доброто и силно въздействие върху условията на живота му. Луната при младежа е само на 2° от границата между два дома, докато при девойката е на 10°; затова при младежа лунното влияние е по-силно и му дава голяма контактност, привлекателност и непринудено отношение с околните, по-голяма памет, услужливост и интуиция. Всичко това при девойката е в много по-слаба форма. Меркурий при младежа е на 17° от границата с дома, докато при девойката е на 10°, затова въздействието му при последната е по-силно: тя ще има по-голяма сила на интелекта, но това ще я подтиква по-настойчиво към загриженост, търсене на отговор на всяка задача и тревоги. Младежът ще бъде с по-слабо изразена грижа за всеки въпрос и няма така да се притеснява. Венера при младежа е само на 4° от границата на дома, докато при девойката е на 10°; оттук следва благодатното въздействие на Венера върху младежа, който е с по-богата и силна емоционална природа, с по-добри Венерини условия за своя живот, отколкото девойката. Марс при младежа е на 6°, докато при девойката е на 11°, което говори за по-голяма жизненост и активност при младежа, отколкото при девойката. Юпитер при младежа е на 19°, докато при девойката е на 12°, затова последната ще притежава по-голямо старание, устрем, инициатива и отговорност при всяка работа, но в замяна на това ще бъде по-горда, честолюбива и обидчива, което ще създава по-големи грижи около осъществяването на всички задачи. Положението на Сатурн, при разглежданите близнаци е най-характерно и има най-голямо значение за условията, при които те ще живеят, за качествата и способностите им. При младежа, Сатурн е на 5° от зенита, докато при девойката е точно върху него, което ще й придаде изключителното му влияние: тя ще има по-големи разсъдителни способности, по-голяма задълбоченост, по-голям усет към ред, възможност за ръководство, за поставяне всяко нещо на мястото му. Тази взискателност обаче ще й донесе по-големи спънки, мъчнотии, неприятности и нещастия, още повече, че Сатурн образува квадратура със седми дом, което ще доведе до развод и големи неприятности в семейния й живот. При младежа, всичко това ще се изрази много по-слабо и при женитба няма да се стигне до развод. Уран при младежа е на 6°, докато при девойката е на 13°, поради което младежът ще има по-бурна реакция при всяка възбуда, ще бъде по-активен при вземане на решения, с по-голяма смелост, без желание да се съобразява с порядките и разбиранията на околните, с други думи - ще бъде по-самостоятелен. При девойката тези качества ще бъдат по-слаби. Нептун при младежа е само на 2° от границата на дома, докато при девойката е на 8°; малкото отстояние на Нептун ще направи младежа по-привлекателен, по-симпатичен, по-внимателен, по-отзивчив към околните и с по-голяма интуиция. Всичко това ще предразполага хората към по-топло отношение, към по-голямо желание да му услужват, отколкото при девойката. Плутон при младежа е на 22° от границата на дома, докато при девойката е на 15°; по-голямата близост на Плутон създава при девойката възможност за по-силни демонични влияния, за вземане на неправилни и необмислени решения, за разрушителни подтици към разединение и безразсъдни постъпки. В заключение: когато се правят хороскопи на близнаци, такава схема е крайно необходима, за да се разберат техните различия, независимо от общите черти, качества и способности, които аспектите и транзитите ще дадат.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...