Jump to content

Recommended Posts

ВУЛКАН

Това, което в даден хороскоп се приема за Слънчево влияние, всъщност е активността на най-близката до Слънцето планета - Вулкан. Понеже тя все още е неоткрита и не разполагаме с нейните ефемериди, за нейно положение приемаме това на Слънцето, още повече, че най-голямото й отклонение спрямо Слънцето не надвишава 4-5°, което в астрологичната практика се приема за съвпад. С други думи, Вулкан всякога е в съвпад със Слънцето, затова зад символа на Слънцето трябва да разбираме Вулкан. Изтъкнахме, че Вулкан има отношение към Зодиакалното съзвездие Лъв. В другите съзвездия, той ще приеме (според интелектуалното ниво на личността) по нещо от влиянието на Небесните образувания в тях.
В
Овен
. В това съзвездие планетата Вулкан престоява заедно със Слънцето между 22 март и 22 април. Ако анализираме естеството на Небесните образувания в това съзвездие, можем да си изясним въздействието, което те ще окажат върху влиянието на Вулкан. Особеностите на Зодиакалното съзвездие Овен описахме в главата за планетата Марс. В Овен, Вулкан получава активиране, внася в индивида прилив на енергия, в по-интелигентните - подтик към борба за справедливост, а в по-елементарните се изразява в рязко и грубо отношение към всички, незачитане на каквото и да било съвети и напътствия, невъзможност за разумен контрол.
В
Бик-Телец
. Вулкан престоява в това съзвездие от 22 април до 22 май. Всички знаят колко активен е живота през месец май - най-гиздавият и приятен период през годината, на който всички се възхищават с изблик на живот и радост. Изтъкнахме, че в Бик има много звезди, които могат да се видят с просто око, особено червения гигант Алдебаран, двата звездни купа Плеяди и Хаиди и светлия облак Ракообразна мъглявина. Алдебаран е от Първа звездна величина и е около 40 пъти по-голям от нашето Слънце. Силовите течения, които излъчва, са от особено значение както за Земята и за съществата върху нея, така и за човека, при който той активизира емоционалната и интелектуалната природа и засилва жизнения поток във всички живи форми. В това съзвездие се намират два ясно изразени звездни купа. Единият е известен под името Плеяди, а българският народ го нарича Квачката. С просто око в него могат да се видят около 6-7 звезди, но по-ярки от 17-та звездна величина са около 500. В пространството Плеядите имат диаметър от 50 светлинни години и звездите в тях се движат успоредно една спрямо друга с почти еднаква скорост. Този факт придава на съзвездието Бик благороден подтик за даване свобода на околните и за ненамеса в техните работи, особено важно за хармоничния семеен живот и за кръга от приятели. Другият звезден куп се нарича Хаиди, в който се намира гигантът Алдебаран. Общият брой на зведите му до 17-та звездна величина е 200. Най-характерното е, че те се движат най-бързо, което придава на влиянието на Хаиди изключително благоприятно въздействие върху човека, активизирайки го във всяко направление - емоционално, интелектуално и творческо. Най-същественото за силата и важността на Зодиакалното съзвездие Бик е т. нар. Ракообразна мъглявина. През 1954 година китайски астрономи са наблюдавали в това съзвездие един пулсар, който изхвърля светещи силови ядра със скорост не по-малка от 2 000 километра в секунда и създава светещ облак с диаметър от милиарди километри. Тези силови ядра са зародиши на бъдещи Небесните Образувания - Слънца, които ще образуват нов звезден куп или галактика. Известно е още, че Ракообразната мъглявина е източник на най-мощни радиосигнали.
В
Близнаци
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 май до 22 юни. С просто око в това съзвездие се виждат около 70 звезди, от които 14 са по-ярки от Трета звездна величина. Между тях са Полукс (от Първа звездна величина) и Кастор (от Втора звездна величина), изобразявани като двама прегърнати братя-близнаци, от които единият е черен, а другият е бял. Със своите по-дълги вълни те подтикват издигнатите типове към мисъл и грижа за всички онова, което ще им послужи в живот, а на елементарните типове придават склонност към постоянна смяна на мнения и повърхностно разбиране на всичко.
В
Рак.
Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 юни, когато те правят поврат и тръгват на юг, давайки своя прощален изблик на топлина. При висшите типове това положение поражда щедрост, по-меко и благородно отношение към всички и всичко, а на елементарните типове придава по-голяма привързаност към личното.
В
Лъв.
С просто око, в това съзвездие могат да се видят около 70 звезди, но общо взето те са слаби. Най-ярките са Регулос (от Първа звездна величина) и Денобъл (от Втора звездна величина). Регулос е три пъти по-голям от нашето Слънце, притежава температура на повърхността си около 14 000° и има за спътник едно друго Слънце. В това съзвездие се наблюдават интересни небесни образувания като двойни звезди и галактики, което е особено важно за неговото влияние. Според Саабей и древните звездобройци, под силното влияние на това съзвездие и по-специално под влиянието на Регулос се раждат велики царе (Регулос означава цар). Когато това съзвездие е отчетливо изразено в хороскопа на даден човек, дава подтик към господство.
В
Дева
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 август до 22 септември. С просто око там могат да се видят около 95 звезди, но само десетина от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Най-ярката звезда Спика (от Първа звездна величина) и има синкаво-бял цвят. Това съзвездие се изобразява като красива девойка с крила на гърба, държаща в ръцете се житни класове, на върха на които е звездата Спика. В съзвездие Дева има много интересни обекти: променливи звезди, двойни звезди и галактики. Всичко това придава на личността стремеж към водачество в Идейния свят, а при по-елементарните типове - към атеизъм, безверие и отричане на порядките в света.
Във
Везни
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 септември до 2 октомври. То е единственото Зодиакално съзвездие, което не е именувано на живо същество, а му е даден образ на старинни аптекарски везни. С просто око в него могат да се видят около 50 звезди, но само част от тях са по-ярки от Четвърта величина. Между тях са два гиганта- Слънца с приблизително еднакви размера, около два пъти по-големи от нашето Слънце. Единият е син, а другият е жълт. Когато Везни е ясно изразено в хороскопа на даден човек, по-интелигентният тип е склонен към голяма прецизност и взискателност, извършва всяко нещо с изкуство и въобще притежава таланти за изява в изкуството, а по-елементарният тип е склонен към престараване и извратеност в подробностите на всяко нещо, към пресилен грим по лицето и др.
В
Скорпион
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 октомври до 22 ноември. То е разположено в най-красивата и широка част на Млечния път. С просто око в него могат да се видят около 100 звезди, но само 13 от тях са по-ярки от Четвърта звездна величина. Най-ярката между тях е Антарес (от първа звездна величина), има червен цвят, 600 пъти е по-голяма от нашето Слънце и притежава светимост, хиляди пъти по-голяма от неговата. В Скорпион има и друга една звезда, която излъчва 400 000 пъти по-голяма енергия от тази на Слънцето. Тези два звездни гиганта придават на личността голям и несъкрушим прилив на енергия, която при облагородените типове се изразява в творчество и сила за ръководство, а при примитивните типове - в жажда за разрушение и тирания. В това съзвездие има и два Звездни купа, означени от астрономите като N6 и N7, които придават на особено по-интелигентните типове, оттенък на милосърдие и топло отношение към всичко и всички. Двата купа имат по около 80 звезди. Куп N6 има диаметър 21 светлинни години и се намира от Земята на 1 300 светлинни години. Куп N7 е по-бляскав, диаметърът му е 17 светлинни години и е на 915 светлинни години разстояние от нас.
В
Стрелец
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 ноември до 22 декември. С просто око в него могат да се видят около 115 звезди, но общо взето те са слаби. Само две от тях са от втора звездна величина и осем са от трета. Стрелец е извънредно богато на небесни образувания и по посока на него се намира центърът на нашата Галактика. Саабей го е изобразил като кентавъра Хирон - най-мъдрият Учител и наставник на всички митични герои, прославил се с подвизите си срещу всеки, който причинява страдания на хората. Когато Слънцето и Вулкан е в Стрелец, при облагородените типове съществува стремеж към придобиване на знания, на материални ценности, голяма смелост при изпълнение на всяка поставена задача, поемане на отговорност за нейното изпълнение, бащинско отношение към всички, а също и известна доза хумор и артистични подробности. У по-примитивните типове съществува също стремеж към материални придобивки, но по незаконен път, заедно с фалшиво и презрително отношение към близките и околните. Затова кентавърът Хирон е получовек от кръста нагоре и държи в ръцете си опънат лък с поставена стрела, показваща постигането на всяка поставена задача; от кръста надолу Хирон е охранен полукон с опнати за тичане крака. Мъдрият кентавър е пеел за величието на музиката, която възвисява човешката душа, за благодатта, която дава на хората мир и трудолюбие. Нашето Слънце отстои спрямо центъра на Галактиката, който е невероятно струпване на Слънца с диаметър около 4 000 светлинни години, на около 30 000 светлинни години и обикаля около него за 200 милиона години със скорост 250 километра в секунда.
В
Козирог.
Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 декември (когато Слънцето прави поврат и тръгва на север) до 22 януари. През този период Земята се намира най-близко до Слънцето - на 147 милиона километра, а Северното полушарие е обърнато към Слънцето и съгласно Доплеровия принцип получава с по-голяма сила жизнени течения от него. Затова родените през този период имат по-голяма жизненост и дълголетие. В това съзвездие с просто око могат да се видят около 50 звезди, но всички са със слаба светлина. Затова при по-висшите типове Вулкан дава затвореност, вглъбеност, размисъл и търсене на истината, изострено внимание към вътрешния живот, а на елементарните типове придава стремеж към ограничаване във всяко направления, скържавост и недоволство към всички и всичко, ограничаване на околните.
Във
Водолей
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 януари до 22 февруари. В него с просто око могат да се видят около 90 звезди, но само седем от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Най-интересната от тях е с температура от 130 000° градуса и има около себе си много светла мъглявина с диаметър от 300 000 астрономически единици. Всичко това говори, че тази звезда се намира на един нов етап от своето развитие. Това придава на влиянието на Слънцето-Вулкан върху по-висшите типове стремеж към новото, разумното и оригиналното, подсилване на нервната система и ясно реагиране към всичко. В астрологичните звездните карти това съзвездие се изобразява като човек, държащ наведена делва, от която се излива вода.
В
Риби
. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 февруари до 22 март. В него могат да се видят с просто око около 75 звезди, но те са общо взето с много слаб блясък поради голямата си отдалеченост от нас. Риби придава на влиянието на Слънцето- Вулкан върху висшите типове мекота и приятност от тяхното присъствие, стремеж да бъдат в помощ на другите, съчувствие и състрадание. Върху по-примитивните и с лоши аспекти типове е налице прекалена чувствителност, остро и безчувствено реагиране при всички случаи, преувеличаване на личните преживявания.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...