Jump to content

ЖИТЕЙСКИЯТ ПЪТ НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

ЖИТЕЙСКИЯТ ПЪТ НА ЧОВЕКА

Условията, при които човек ще бъде поставен, случките и събитията, които ще има през своя живот, са програмирани и се определят от това, което той е преживял в миналия си живот. Тази програмираност не е неизменна и участието на човешката воля е ясно изразено.
Човек притежава само условията (добри или лоши) и възможността да ги използва или не.
Това се предоставя на самия човек, когато се намира пред необходимостта да мисли, чувства и да предприема действия при определени условия. Затова Великите мъдреци на древността са учели, че при човек идват представителите на добрите и творчески сили в Природата, служителите на Ормузд, които ще му дадат съвет как да постъпи съобразно техните закони; идват още, за да му дадат съвет, и представителите на разрушителните сили на злото, служителите на Ариман. Така човек има свобода да избира без никакво насилие. Приеме ли съветите на доброто, т.е. на служителите на Ормузд, тогава силите на злото се оттеглят и човек остава под ръководството на добрите сили, които още в този и в бъдещия му живот ще го поставят при много по-добри условия. Приеме ли съветите на злото, на служителите на Ариман, тогава доброто се оттегля и човек остава под ръководството на злото, което ограбва най-напред жизнените му сили и добрата среда, поради което още през настоящия живот ще се почувства техния недостиг като слаба жизненост, заболявания и влошаване на условията. Изобщо, миналият живот определя условията на сегашния, което се изразява с разположението на Слънцето, Луната, планетите и зодиакалните съзвездия по небесната сфера в момента на раждането, с ъгловите разстояния между членовете на слънчевото семейство и с характера на тяхното движение.
 
Рожденната конфигурация на Небесната сфера е такава, каквото е Звездното тяло на човека и с помощта на ефемеридите ние лесно я определяме, което фактически е построяването на хороскопа. От този момент (момента на раждането) движението на Слънцето, Луната и планетите става по законите на небесната механика, а в Звездното тяло на човека се движат вече по други закони, образувайки транзити и ъглови разстояния, които определят случките, събитията и условията в живота. Слънцето, Луната и всяка планета, намиращи се на определен градус от дадено зодиакално съзвездие, образуват ядра, които са източници на силови полета в Двойника на човека. В същото време небесните тела, движейки се в своя път по принципа "градус-година", образуват преминавания (транзити) и ъглови разстояния с тези силови ядра, детерминирайки случките, събитията и условията в човешкия живот. Ъгловите разстояния и тук са същите както при аспектите в рожденния хороскоп: 0°, 30°, 45°, 60°, 90°, 120°, 135°, 150° и 180°. Причините за разделянето на окръжността на 360° и за приемането на всеки изминат градус за една година подробно описахме по-горе.
Четирите ъглови точки в хороскопа
- асцендент, надир, десцендент и зенит - също са ядра на жизнени сили. Когато член от Слънчевото семейство мине през която и да било от тези точки, създава събития в живота на човека. За да определим точното време на събитието, трябва да разполагаме с много точно време на раждане.
Изтъкнахме, че от гледна точка на земния наблюдател Слънцето и Луната извършват прави движения - от запад към изток, докато планетите извършват и право, и обратно движения. Когато дадена планета има обратно (ретроградно) движение, тя се "люлее" около дадена точка на хороскопа, т. е. след като премине веднъж през нея, се връща назад и за трети път я преминава, тръвайки отново напред. При това положение планетата поражда три събития, поради трикратно преминаване през ъгловите точки.
Градусите, изминати от дадена планета до една от тези точки, определя годината, когато ще се състои събитието. Всеки един член от слънчевото семейство, според естеството на своите сили, създава съответни случки и събития.
Слънце.
Когато Слънцето минава през една от четирите ъглови точки, се създават много благоприятни случки, събития и условия в живота на човека. Преминаването през асцендента създава сполуки в живота и здравно благополучие; през надира - успехи при пътувания с благополучни резултати и с придобиване на ценности; през десцендента - щастливи връзки с хора от противоположния пол, често и женитба; през зенита - заемане на добро обществено положение или събитие, която ще определи бъдещата кариера, като записване в университет, начало на добра стопанска дейност и др.
Луна.
Преминавайки през асцендента, Луната създава благоприятни събития, свързани с добри връзки и в повечето случаи с женитба. Луната има отношение към водата, затова при това преминаване има опасност и от удавяне, но без фатален край. При преминаване през надира Луната общо взето причинява промени в местопребиваването, пътувания, напускане на родното място, пребиваване на чужди места, свързано с чести промени в общественото положение, чести пътувания от новото място. Преминаването през десцендента създава също благоприятни връзки с хора и условия за женитба, а през зенита - промяна в общественото положение, заемане на ръководни служби, свързани със синдикално управляване на работници и др.
Меркурий.
При преминаване през асцендента Меркурий дава успехи в интелектуалните области, благополучно завършване на учебно заведение и др. Ако лицето има писателски талант, ще има възможност за издаване на свои литературни или научни трудове. При преминаване през надира Меркурий създава търговски успехи (както в родното място, така и в чужбина) и добри връзки с хората от интелектуалните сфери; при преминаване през десцендента - връзки с хора по лична изгода или брак по сметка; през зенита - успехи в научна област (вземане на изпити), добри търговски сделки, успешно завършване на зададената работа. Изобщо, Меркурий, преминавайки през тези точки, създава условия за умела изява на знания, за проява на сръчност, за успехи в интелектуалната област, винаги свързани с личния интерес.
Венера.
При преминаването си през всяка една от четирите ъглови точки Венера създава много благоприятни случки, събития и успехи в живота. При преминаване през асцендента поражда добри случки, сполуки и пътувания с голям успех; при силна позиция и добри аспекти дава прояви в изкуството с пътувания и богато възнаграждение. При преминаване през надира Венера създава успешни пътувания в чужбина, благоприятно прекарване там с добре платена работа или с успешни сделки. При преминаване през десцендента създава добри възможности за контакти и за женитба по любов. При преминаване през зенита води до заемане на много добра, лека и приятна служба, до големи материални придобивки и щастливи моменти в живота.
Марс.
При преминаването му през всяка една от четирите ъглови точки, създава неприятни и нещастни събития, катастрофи, падания и в много случаи - счупване на кости, изгаряния или операции. При преминаване през асцендента Марс причинява травми, операции, наранявания, катастрофи, изгаряния или други заболявания. При преминаване през надира всичко гореказано се случва при пътуване. При преминаване през десцендента, Марс създава неприятности с най-близки сътрудници и роднини, като развод или смърт на близък човек (брат, сестра, съпруга или съпруг). При преминаване през зенита, създава същите тези неприятни събития, заедно с такива в общественото положение - уволнение, неуспешни сделки и др.
Юпитер.
При преминаването му през всяка една от четирите точки допринася за благоприятни събития, сделки, придобиване на материални ценности (къщи, апартаменти, вили, парцели, автомобили и пр.), постъпване на служба, в учебно заведение и въобще - успехи предимно в общественото положение и в материалните придобивки. При преминаване през асцендента в ранна възраст, когато човек е неспособен ,за сериозни задачи, родителите или най-близките му постигнат успехи предимно в материалната сфера. При преминаване през надира Юпитер дава добро пътуване с големи успехи; през десцендента - връзки и сделки с близки хора, успешен брак със заможен партньор; през зенита - условия за заемане на добра служба, успешно начало в живота, възможност за влизане в учебно заведение, определещо бъдещата му кариера.
Сатурн.
При преминаването му през всяка една от четирите точки създава мъчителни, неприятни събития и болести в живота, имащи за задача да укрепят личността, да създават в нея устойчивост и съпротивителна сила, повече знания и мъдрост. При преминаване през асцендента Сатурн поражда заболявания и несполуки във всяко отношение; през надира - заболявания по време на пътувания, неуспешни сделки в чужбина с оскъдни условия там, но с бавна и постепенна промяна към благоприятен изход; през десцендента - неприятни грижи и връзки с хора, които ще му създадават мъчнотии, често заболяване на близък човек, налагащо грижи; през зенита - мъчнотии в общественото положение, уволнения или неуспешни сделки.
Уран.
Общо взето, при преминаването му през четирите точки създава резки и неочаквани събития, промени, сътресения, засягащи предимно нервната система и кръвообращението, с крайно неприятни и често съдбоносни последици. При преминаване през асцендента Уран предизвиква неочаквани заболявания (мозъчни инсулти) и сътресения, свързани с нервната система; през надира - неприятни събития при пътуване с нещастия, неприятни сблъсъци на новото място; през десцендента - неочаквани неприятни отношения с най-близките - развод, неочаквана смърт на близък човек; през зенита - неочаквани неприятни промени в общественото положение и в живота.
Нептун.
При преминаването му през четирите точки допринася за благоприятни събития, свързани с прояви в изкуството. При преминаване през асцендента Нептун създава условия за пътувания, възможности за благоприятни начинания в живота. Нептун, както и Луната, има отношение към водата, затова при преминаването му през асцендента носи опасност от удавяне. При преминаване през надира, Нептун определя пътувания с благоприятни условия и възможности за проява в чужбина, преди всичко с умения в изкуството, с добра похватност, със съдействието и помощта на околната среда. При преминаване през десцендента създава също пътувания, сърдечни връзки и възможност за женитба; през зенита - изненадващо благоприятни събития в общественото положение и в изкуството.
Плутон.
При преминаването му през всяка от четирите точки създава резки и брутални събития в живота с тежки последици, като катастрофи, заболявания, операции и др. Това е особено изразено при преминаване на Плутон през асцендента. При преминаване през надира предизвиква подобни сътресения по време на пътувания и мъчителни условия на новото място; през десцендента - развод, смърт на близък човек (брат, сестра или брачен партньор); през зенита - резки неприятни промени в обществено положение и при пътувания.
Освен транзитите през четирите ъглови точки на хороскопа, втори фактор, определящ житейския път на човека, са ъгловите разстояния (аспекти), които се образуват при движението на Слънцето, Луната и планетите спрямо силовите ядра, създадени от тяхното начално (радикално) положение при раждане. При това движение се образуват познатите вече аспекти от 0°, 30°, 45°, 60°, 72°, 90°, 120°, 135°, 150° и 180°, при което се създават събития. Като ъгловите разстояния са по-слаби, се създават незначителни случки, затова ще се спрем на ъгловите разстояния от 0°, 60°, 72°, 90°, 120° и 180°, които създават ясно изразени и по-сериозни събития.
Определянето на тези аспекти на практика става по принципа "градус-година". Например, ако Слънцето в рожденния хороскоп е на 40° от Луната, постъпваме така, че от стойността на аспектите, които очакваме ( 0°, 60°, 72°, 90°, 120° и 180° ), изваждаме началния аспект между Слънце и Луна (40°). Когато от 60° извадим 40°, получаваме 20, което ще рече, че по принципа "градус-година" Слънцето и Луната ще бъдат в секстил (60°) през 20-годишната възраст на личността. Когато от 72° извадим 40°, получаваме 32, което ще рече, че на 32-годишна възраст Слънце и Луна ще образуват ъглово разстояние от 72°. През 40-годишна възраст Слънце и Луна ще бъдат в съвпад. По-нататък от 90° изваждаме 40° и получаваме 50, т. е. през 50-годишната възраст на личността Слънце и Луна ще бъдат в квадратура. По същия начин постъпваме за останалите аспекти при всички двойки Небесни тела. Ако в даден хороскоп ъгловото разстояние между две планети е по-голямо от търсения аспект (например 174° между Слънце и Луна), винаги от по-голямата стойност изваждаме по-малката; в случая, ако от 174° извадим 120°, получаваме 54, което ще рече, че през 54-годишната възраст на личността между Слънце и Луна ще има тригон (120°).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...