Jump to content

СВОБОДНА ЛИ Е ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ?


Recommended Posts

СВОБОДНА ЛИ Е ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ?

По този въпрос ще изразим следното твърдение:
Не може да съществува свобода там, където има насилие и мъчение
. Не може да има свобода и в труда, където главният стимулатор е материалната полза. Свобода на Волята, в истинския смисъл на думата, може да съществува само в работата. Под думата
работа
разбираме хармонични акорди от съгласувани действия на емоционалното, интелектуалното и волевото съзнания на човека. Този съвършен акорд на свободната воля се слива с основната същност на Космичното Начало. То дава изява на живота, който е безкраен и вечен. Тези проблеми ще бъдат подробно разгледани в раздела, посветен на съдържанието и същността на свободата.
В следващите глави ще се опитаме да очертаем новия път, който Учителят завеща на човечеството: Пътя на Космичното Единение. Той казва:
„Клетката възлиза от бездната, от материята.
Идеите, мисълта слизат от върховете на Духа.
Духът и материята са полюсите на живота.
който е вечен и безкраен."

* * *

Всички гносеологични философски системи, в течение на вековете, са си поставяли вечните въпроси: „Откъде?", „Защо?" и „Накъде?". Тези проблеми, изследвани през призмата на вярата или чрез законите на логиката, са останали без отговор.
Според Учителя на земята се учи азбуката на живота. Това е старото геоцентрично разбиране, светът на формите. В Пътя на Слънчевата спирала човешката душа се учи да чете и разбира хелиоцентричната функционална връзка между нещата и явленията, г.е. навлиза в тяхното съдържание. В Пътя на Космичната Спирала човешкият дух ще развие Космичният мироглед, чрез който ще започне да разбира смисъла на живота.
Затова геоцентричното схващане на света позволява изследването единствено на материалните форми, докато космичната концепция за света разкрива тайните на живота.
Тези три свята - на формите, съдържанието и смисъла - Учителят нарече съответно:
материален, субстанциален и есенциален
Това са сложни уравнения с много неизвестни, които чакат своето разрешение в безкрайния път на Космичната Спирала..
 
В заключение ще кажем, че миналото, настоящето и бъдещето са непрекъснати, безусловни и вечни процеси по протежение на безкрайната и всемирна спирала на живота.
Metodi_15.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...