Jump to content

Recommended Posts

СТЪПАЛАТА НА ЖИВОТА

Учителят представи Стъпалата на човешкия прогрес, по които непрестанно се изкачва и усъвършенства човешката душа:
1) В основата на материализма се намира смъртта.
2) В основата на религията се намира материализма.
3) В основата на Духовния свят се намира религията.
4) В основата на Космичния свят се намира Духовния свят.
Metodi_18.jpg
Първото стъпало
На тази Стълба представлява светът на мимолетните форми, подложени на постоянни промени. Това е
светът на смъртта
. На него се развива логиката. В по-конкретни материалистични термини, това е отрицание на отрицанието. Това ще рече, че всичко съществуващо крие в себе си елементите на смъртта. Тя се явява като начало на нещо ново. Така животът непрестанно следва своя път, но това засяга единствено тленните форми, обречени на смъртта. Съзнанието, което създава и одухотворява тези форми, е вечно и не подлежи на смърт.
Второто стъпало
В основата на религията стои материализмът.
Тя има отношение към Пътя на Вярата.
На това стъпало са създадени религиите и животът на отшелничество и аскетизъм. Казахме, че тези практики отдалечиха човека от реалността и не разрешиха основните проблеми на живота и задачите на човечеството.
Днешният човек търси Космично свръхсъзнание, което да му обясни причинността на всичко и да го освободи от обусловености и ограничения. Този нов мироглед надхвърля границите на религиозното съзнание.
Третото стъпало
В основата на Духовния свят се намира религията.
Необходимо е да подчертаем, че не отъждествяваме религията с мистичните откровения на Великите Посветени. Религията е едно човешко изобретение, в което царуват догмата и деспотичната йерархия. Тези суеверия и предразсъдъци нямат нищо общо с живите етични истини, предадени на човечеството от неговите Духовни Водачи.
Новият Космичен мироглед на Учителя насочва човешката воля към творчески постижения в полето на науката, изкуството, философията на живота. Вдъхновяващият източник за това съзидание се намира на третото стъпало - директния контакт с Духовния свят.
Четвърто стъпало
Пътят на вярата (свързан със сърцето на човека) и пътят на логиката (свързан с човешкия ум) се явяват като необходими предпоставки за Великото Космично утвърждение в душите на Синовете на Истината - Синовете Божии. По този начин човешката душа ще достигне до схващанията на Астрокосмичния синтез, който е свързан с четвъртото стъпало от Стълбата на Живота:
В основата на Космичния свят се намира Духовният.
Утвърждаването или самоопределението на човешката душа отрича религиозното сектантство, на което липсват научни основи, както и псевдонаучните хипотези, изградени върху конкретния човешки ум на ограничените учени-спекуланти.
Религията, по пътя на вярата, но под гнета на страха и греха; и науката, подложена на студените закони на логиката, но в мъглявината на съмненията, не могат поотделно да изведат човешката душа по пътя на Истината. Необходимо е да се осъществи вътрешна връзка между трите психични координати на човешката природа: емоции, интелект и воля. Тази хармония ще отведе човешката душа до Космичния мироглед, визиращ Живота за Цялото, който ще бъде изграден в Културата на Водолея по един безспорен и безусловен начин.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...