Jump to content

СТЕПЕНИТЕ НА РАЗШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО


Recommended Posts

СТЕПЕНИТЕ НА РАЗШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО

В първата част на настоящия труд споменахме за най простата дефиниция, която Учителят ни дава за понятието „мистика": „Копнежът на човешката душа към чистота". За възприемане на по-нататъшните постулати на Космичния мироглед, читателят трябва да се опита да вникне в смисъла на това определение. Това би открехнало завесата към дълбоката вътрешна природа на човешката душа и би обяснило интимния й стремеж към чистотата на нейното първоначално състояние.
Душата трябва да се въздигне и да излезе извън кръга на всички вторични наслоявания: личностни, семейни, национални, расови и общочовешки. Това са обвивките, които в хода на еволюцията на душата през течението на вековете, се преобразуват и отпадат. Те отговарят на степени на съзнанието, които се използват през различни периоди на духовната, културната и материалната история на човечеството.
Учителят представя йерархията за развитие на човешкото съзнание в следния вид:
1. Ако човек се движи единствено в орбитата на своята временна личност, т.е. според изискванията на своето егоцентрично съзнание, той ще потъне в областта на небитието.
2. Ако човек се ограничи единствено в задълженията на семейния, родовия и обществения живот, той също следва стъпките на смъртта.
3. Схващанията и идеалите на националната принадлежност, изразявани от ограничения шовинизъм, също водят човека към царството на смъртта.
4. Ако човек живее единствено в сферата на расовите разбирания, на общочовешките стремежи и възгледи, той също е обречен на небитието.

Metodi_47.jpg

5. В своите заключения Учителят е още по- категоричен. Той твърди, че дори човек да живее само за ангелите, т.е. за творческите йерархии в Живата Разумна Природа или за боговете, които създават системите на философските убеждения, също го очаква неизбежно смъртта.
 
6. Когато човешката душа живее със звездния ритъм за Цялото, за Великото Космично Начало, тя излиза от орбитата на смъртта и се възвръща към Центъра на Първоизвора на Живота. Този център с абсолютен, вечен и безкраен. Това е светът на Принципите: Любов, Мъдрост и Истина.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...