Jump to content

Recommended Posts

ЖИВОТЪТ - ЗАГАДКА

Животът е най-голямата загадка на вековете. За хората на Изкуството, той е източник на вдъхновение и красота; за тези на науката и философията - едно уравнение с безброй неизвестни. Науката разглежда живота като биофизиологичен процес. Философията го схваща като разумност, като метафизичен процес.
Учителят казва, че Животът се ражда между двата полюса - Духа и Материята - двете противоположности в Космичната Стълба на Реалността.
Metodi_23.jpg
Ние знаем малко за тайната, която крие в себе си Животът. Дори Великите Посветени пазят пълно мълчание относно тази тайна. По този въпрос Учителят казва: „Съществува един Абсолютен Живот, една Абсолютна Реалност - Истината. През хилядите векове на вечността Тя ще остане една велика загадка. По проявите на тази Реалност ние добиваме понятие за нея. От нея произтича един прогресивно проявяващ се живот." Животът е най-висшата реалност във Вселената. Той произтича от Незнайното, от Първата Причина, която твори планетите, слънцата и галактиките в недрата на Универса.
Първостепенна необходимост за човека е да придобие основни понятия за живота, който е проява на Истината, на Абсолютната Реалност. Човешкото съзнание трябва да надхвърли границите на физичния и метафизичния светове, тъй като те са ограничени в рамките на геоцентричните концепции.
Човешкият дух трябва да живее е ритмите на общия пулс на Живота, с неговите безкрайни метапсихични области, т.е. да се стреми постепенно да го обхване като цяло в неговата истинска реалност. За да постигне това, е безусловно необходимо той да разбере и да приложи висшите максими на Свободата.
В предишните глави констатирахме, че двете основни философски системи (идеализъм и материализъм) не са успели да разбудят великата загадка на Живота. В нашата съвременност тази стихийна идеологична борба продължава. Международната общност политически и икономически е разделена на два лагера. Изтокът се намира под знака на идеализма, а Западът - на материализма.
Все пак, животът има своите висши повели, независими от всякакви научни теории и философски схващания. Затова и двете непримирими системи се прекланят пред живота, който непрекъснато произтича от Първата Причина, от Незнайното Космично Начало. Затова най- красноречиво говори издигнатата формула в световната политика: мирно съвместно съжителство под знака на двете идеологии. Тези две противоположни идеологии могат да съществуват и да се развиват единствено в непрекъснатите процеси и прояви на Живота. Затова Учителят нарече Живота за Цялото „движение без реакция"
Както казахме преди, Животът като загадка на Незнайното, като проява на Първата причина, не може да бъде обхванат в неговата цялост, следвайки единствено пътя на вярата. Също така не е възможно да се обясни неговата същност единствено чрез законите на логиката, по пътя на науката. Пулсациите на Живота могат да бъдат схванати само по пътя на висшата хармония на човешката душа. Това Космично Единение се изразява чрез тройния акорд между топлото сърце, светлия ум и диамантената воля на човешкия дух. Учителят нарече топлото сърце Слънчева Дева, Човешкият разум - Син на Мъдростта, а диамантената човешка воля - Син Божи, Дух на Силата и Красотата. Този висш акорд между емоционалната, интелектуалната и волевата природа на човека ще прозвучи през Епохата на Водолея, която ще създаде необходимите външни условия за проява на скритите способности на човека. Тези психични и космични комплекси ще се проявят напълно чрез новата шеста раса - расата на Светещите Синове Божии.
Metodi_24.jpg
Според Учителя, Слънчевата система е влязла в силовите електромагнитни полета на зодиакалния знак Водолей още през 1914г.
[1]
Всеки знак заема по 30° от зодиакалния кръг и има трайност 2160 години. Това са три деканата по 10° и е продължителност от по 720 години. Първият от тях има мистично въздействие, вторият - научно, а третият - социално. Затова Културата на Водолея ще мине през три периода: мистичен, научен и социален. Според иносказателния език на Учителя, през първия период ще доминира вълната на Любовта; Слънчевите Деви ще пристигнат от планетата Нептун и ще се въплътят на Земята. През втория деканат на Земята ще се появят Синовете на Мъдростта от планетата Уран. Накрая, през третия период - социалния, ще дойдат от планетата Плутон душите на Истината, Силата и Красотата.
Преминали през специална подготовка, тези три категории души: Слънчевите Деви, Синовете на Мъдростта и душите на Истината, ще вземат участие в Делото на Учителя при създаването на Новата Култура - на нейната научна, философска и художествена база. Тройният акорд ще звучи в душите им и те ще бъдат толкова възвишени и красиви, че няма да се спират пред никакво противоречие по пътя към разкриване тайните на живота. Тези три категории души, чрез които Учителят ще работи със своето идеологично творчество ще вървят по пътя към Свободата. Чрез съчетанието на тяхната творческа работа ще се развие духовно-културният потенциал на Епохата на Водолея, която е въведение към Шестата раса.Тази култура ще се основава на личната, обществената и международната свобода.
-----------------------
[1]
Съществуват много теории относно датата за навлизането на Слънчевата система в съзвездието Водолей. Виж по този повод „Новата Култура през епохата на Водолея", изд. "Алфиола " част VII, глава I.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...