Jump to content

Recommended Posts

ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА

Но Пътя на Ученика са нужни три качества:
кротост, чистота и целомъдрие
, въздигнати до тяхната най-висша степен.
Кротък
може да бъде само силният, който е способен да неутрализира тъмните влияния и дори да заглуши инстинкта за самосъхранение. Над закопа за самосъхранение стои нещо по-велико това е жертвата за човечеството. Животинското царство съществува под знака на борбата - „правото на силния". Човешкото царство започва е Пътя на Дълга и оттам преминава в „Пътя на Жертвата". Тази жертва понякога е принудителна, но когато е съзнателна, няма по-велика постъпка от пея в човешкия свят. Посветените живеят в душите па хората. Затова Христос казва: „Полагам душата си за Бога".
Жертвата фигурира във всички произведения на литературата, драмата и музиката. Тя е копнеж на човешката душа; източник на вдъхновение и творчество. Общото, което я характеризира в изкуството и науката е онзи вечен подтик, който е свързан с Живота за Цялото. Само той може да бъде цел и заслужава жертвата на еволюиращото човечество.
Чистота
може да притежава само посветеният. Чистота без обич не може да съществува.
Що се отнася до
целомъдрието
, то означава правилно отношение към Великото Космично Начало, а не както го схващаше схоластичният аскетизъм на средновековието.
При осъществяване на Първата максима на Свободата, човек влиза във връзка е
Есенциалния свят
, с принципа на Любовта. Това е светът на Слънчевата Дева. Тази Първа максима на Свободата ще ни доведе до Любов към Космичното Начало или, образно казано, ще ни даде възможност да достигнем най-високия връх на Универса.
Както вече казахме, през духовно-мистичния период на Водолея, ще се изявят Слънчевите Деви. Те няма да бъдат облечени в тоги на жрици, нито в черковни одежди, а в най-фината и лъчиста дреха - дрехата на чистотата и кротостта. Те ще бъдат символ на първичната простота, проникната от флуидите на Всемирната Любов. В тяхното присъствие уморените и изтерзани от бурите на живота души ще намерят истинска утеха. Тези светли лъчезарни Деви на Кротостта и на чистата Светлина ще покажат Пътя към Живота за Цялото. По този начин човечеството ще излезе от света на относителността и човешката душа ще влезе във връзка с Първата Причина на живота.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...