Jump to content

Recommended Posts

ТРИТЕ ЦЕНТЪРА

За да изясним още същността на четирите висши Максими, ще покажем, че свободата на човека е подвластна на действията на
три центъра
(три ложи, три братства), обитавани от интелигентни и разумни същества. Това са висши сили, единни в основата си, с три различни задачи и методи на действие.
Тези три центъра
[1]
, съществуващи в Универса, са условно наречени: Център на Лявото посвещение; Център на Дясното посвещение (Бялата Ложа) и Център на Великото Всемирно Братство, който управлява първите два.
Първият център
- Левият - има за седалища планетите и действа в материалния свят с елементите, които създават формите на нещата и явленията.
Вторият център
- Десният - има седалища на слънцата и се занимава със съдържанието на формите и явленията. Той работи върху съзнанието, което одухотворява формите и движи явленията.
Третият център
- Космичният - има за седалище Центъра на Галактиката, около който кръжат слънчевите системи. Учителят нарече този център
Алфиола
-
Начало на началата
- или, метафорично:
Звезда на Звездите
. Този център разполага с плановете за еволюцията на народите и човечеството. Той дава директиви на другите два центъра, които в опозиция помежду си осъществяват тези планове.
За първите два центъра - Левия и Десния - съществува огромна литература, която през вековете е разпространявала философски и мистични идеи. Третият център - Космичният - е неизвестен на широката публика. Дори Великите Посветени не говорят за него, освен е притчи, легенди и откровения.
Първата Ложа - Лявата - борави е фактите. Втората - Дясната - с духовните нишки, съединяващи фактите и явленията. Третата съдържа смисъла на нещата и явленията.
Първите два Центъра имат свои адепти и йерархии във всички области на човешката материална и духовна култура.
Третата ложа изпраща своите посланици - Великите Посветени - когато трябва да се създават големите епохи, епохите на расите. Те дават нов тласък и нов ритъм на космичния живот, при което колелото на историята се задвижва и светът започва нова еволюция.
Лявата ложа действа в Света на явленията - Физическия свят; Дясната - в Света на Законите - Субстанциалния свят; а Космичната - в Света на Принципите - Есенциалния свят.

Metodi_26.jpg

За да се разбере по-добре работата на първите две ложи, ще използвам фигуративните сравнения, които употреби Учителят.
Когато Бялата Ложа трябва да осъществи Добро за 5 мерни единици, а извърши такова за 8 единици, т.е. повече от определеното, тогава тя се повдига в своето развитие. Обратно, когато на тъмната Ложа, която държи Камшика на Възмездието, й се нареди да нанесе 8 удара върху дадена личност, общество или народ, а тя нанесе 7, т.е. по-малко от предписаните, тя също се повдига в своето развитие. Но, ако се престарае и надхвърли определения брой удари, които са й били наредени, разликата пада обратно върху нея и тя слиза на по-ниска степен в своето развитие.
За да можем да схванем по-добре нашето място сред функциите на тези две ложи, трябва да разберем, че те се кръстосват през нас в живота. Учителят остави следния завет на своите Ученици:
„Ученикът трябва да ограничава Злото и
да поощрява Доброто."
Тази етична формула е един магичен инструмент в ръцете на Ученика при определяне на своите постъпки в личния, обществения и общочовешкия живот. Същевременно тя е едно свещено наследство за човечеството.
----------------------
[1]
Този въпрос е изследван детайлно в „ Новата Култура през Епохата на Водолея", изд. „Алфиола", Дял IV, гл.1.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...