Jump to content

КОСМИЧНИЯТ МИРОГЛЕД


Recommended Posts

КОСМИЧНИЯТ МИРОГЛЕД

От космична гледна точка човек трябва да живее във функция от Цялото. По този повод Мъдрецът казва:
„Всяка нова епоха започва с нов ритъм.
Когато говорим за една нова вълна, разбираме,
че в света идва нещо велико, което не е идвало досега.
От вълната, която иде сега,
всеки да вземе това, което му трябва.
Тази вълна втори път няма да дойде. Ще дойде друга вълна."
Върховното Братство, което направлява съдбините на народите и човечеството, държи ключовете на знанията и на двете ложи. Затова в Писанието се казва, че Христос има ключовете на ада, тоест ключовете и на Злото, и на Доброто. Много от религиите и от окултните школи на миналото са всявали страх и боязън в душите от Божественото Начало. Това са прийоми за държане на душите в духовно робство. Други школи, обратно, са искали да събудят почит и уважение към Космичното Начало, но както първите, така и вторите са схващали Божественото като нещо външно, персонално, обективно.
Новото, което внася Учителят чрез своето Слово, което ще се разработи в Шестата раса, е за събуждането и за спасението на божественото в човешката душа. Тя трябва да бъде в интимна връзка с Божественото Начало. Идеята че Бог наказва, е изопачение на теолозите, което внася страх в душите. Изпълнението на Кармата е поверено на интелигентните служители от школата на Лявото Посвещение. Учителят казва:
„Когато детето краде ябълки, господарят го налага.
Детето трябва да пита, но, от Космично гледище,
и господарят не е абсолютен стопанин,
а само един временен служител на тази градина."
Следователно Кармичният закон почива на една относителна база. Много от книгите на теософите и други окултни школи разглеждат тези големи житейски проблеми. За да изясним Кармичния закон, ще кажем още няколко думи. Човекът, който сам се оплита в Закона за причини и последствия, е длъжен да изплати последствията от своето отклонение от законите на Живата Разумна Природа. Величието на Божественото Начало е, че не предоставя целият дълг да бъде изплатен
наведнъж, а постепенно, като при това изплащане, човешката душа събира опитности и учи своите житейски уроци. Злото идва, за да се изправи човек и да направи интимна връзка с Божественото Начало.
Човешката индивидуалност е проява на Космичния лъч, който е излязъл да работи в една слънчева система. Всички души, които вземат участие в тази слънчева система, имат свои специфични електромагнитни ключове. Затова Учителят казва:
"Никога не се стремете да промените един или друг човек.
Всеки има свой периметър на работа.
Не можеш да промениш вложения в него основен капитал."
Науката тепърва навлиза в дълбочината на материята, от която се излъчват всевъзможни еманации. Чрез тях слънцата се свързват помежду си, въпреки че са раздалечени на милиарди километри. Науката смята, че е разкрила тайните на безкрайно малкото. В микроскопичността на ембриото - зародиша на човека - можем да видим как се развиват фазите, през които е минал човешкият индивид. Ние нямаме представа за движенията в безкрайно малкото. Бързината на времето и просторът на пространството са относителни величини.
Лемурийската раса е развила чувствената природа на човека; Жълтата раса - конкретния ум; Бялата раса - абстрактния ум. Шестата раса ще хармонизира душата, в която ще зазвучи висшият акорд между топлото пречистено човешко сърце, светлия човешки ум и диамантената воля. Ще се открият широки перспективи за творчество.
За изпълнение на тези големи задачи природата създава за изграждането на всяка раса нов континент, в който струпва необходимите души и конструктивни материали. Новият континент ще бъде между Сибир и Аляска. Той ще съедини мистичният дух на „Славянството" с практичния дух на Америка.
Докато човек не изучи Висшите максими на Свободата, не може да схване тази велика идея - „Живот за Цялото"; докато не ги приложи, не може да влезе във връзка е Космичния ритъм на живота и да бъде съработник на Учителя.
Днешните движения за Свобода в расите и народите се движат от този духовно-културен потенциал, който Учителят донесе за Новата епоха. Това се вижда недвусмислено от развоя на идейните течения по определените от Него схеми.
Metodi_27.jpg

Metodi_28.jpg

Тези максими на Свободата ще се реализират в Епохата на Водолея, която е подготвителна школа за душите на Шестата раса. Тези Космични сили са механизмът, който ще извади от миналите култури и раси необходимите творчески есенции за Шестата раса.
Основната идея на Космичния мироглед, изразен чрез Висшите Максими на Свободата, е човек да се свърже с Ритъма на общия Живот - „Живот за Цялото". Никога да не делим хората на духовни и светски, защото и през най-великите души на човечеството протичат четирите космични течения: животинско, човешко, ангелско и божествено. Всеки трябва да знае къде му е мястото, иначе ще изпадне в противоречие.
Нашата Слънчева система се намира в периферията на Галактиката.
Metodi_29.jpg
Слънцето не е от най-издигнатите. Има звезди, които се намират на много по-висок стадий на развитие. Нашето Слънце се приготвя да мине в своята зряла възраст. Човешкото знание е ограничено, особено на тази малка планета, която представлява едно отделение от школата на Слънчевата система. Това налага необходимостта от смирение на човешкия ум, за да може Космичното начало чрез Света на Мъдростта да внася все по-големи знания в човешкия дух. Земята в Слънчевата система е място за ремонт на човешкото сърце, на човешкия ум и на човешката воля.
Слънчевите деви са завършен образ на емоционалното съзнание; Светлият човешки ум е завършен процес на интелигентността; Диамантената воля е израз на съвършенство и реализация. Тази троичност, този акорд поставят човек в Пътя, който води към Великия идеал на свободата, към Космичната пълнота.
Новият Космичен мироглед ще бъде приложен от Слънчевите Деви, от Синовете на Светлината и Мъдростта и от душите на Истината, Силата и Красотата. Този нов мироглед ще бъде далеч от тъмната религиозна схоластика, отвъд властта на ограничената конкретна мисъл, извън обществените предразсъдъци и всякакво насилие.
Само тогава ще възтържествува идеята за Мир, а народите ще могат да се организират под знака на международното духовно-културно и стопанско сътрудничество. Докато човечеството не разреши проблема как да обикне врага си, то не може да има положителен резултат.
Това е
Четвъртото Посвещение
, посвещението на кръста - трансформация на чувствеността и гнева.
Природата пише непрестанно. Линиите на човешката длан са антени на звездния свят, чрез които се вливат еманациите, необходими при развитието на различните раси. Линията на живота отговаря на Първата раса. Линията на интуицията има отношение към Втората раса. Линията на сърцето - към Третата Лемурийска раса. Атлантската раса (Четвъртата) има отношение към линията на ума.
При четвъртото посвещение върху човешката ръка се трасира Линията на Съдбата (Сатурновата линия), която започва от дъното на китката, минава през линията на ума, пресича линията на сърцето и се отправя към корена на Сатурновия пръст. Тя се отнася към Петата раса.
Новата линия
, която ще очертае пътя на новата раса, ще започне от основата на палеца, ще премине през Линията на живота, през Умствената и Сърдечната и ще достигне до основата на Меркуриевия пръст.(Виж фиг. на следващата страница.)
Новият Космичен мироглед, който Учителят завеща на човечеството, ще бъде далеч от конкретна религия, обрядност, сектантство. Силата му се крие в това, че той е универсален. При него ще бъдем обединени от онази висша сила, която съществува в нашата душа. Тогава ще се възцари траен мир в царството на нашите души.
Metodi_30.jpg
Ето защо Учителят декларира:
„В света има само едно учение, което може да подобри
условията на живот на индивидите и на обществото.
Това е Учението на Разумния живот,
а не - на класовата любов."
„При новото съзнание
всички хора ще образуват едно семейство
и всеки народ ще бъде орган от това велико тяло.
Тогава народите ще се уважават и почитат взаимно.
Това ще бъде Култура на братство и сестринство.
Когато говорим за Новата раса, за Новата Култура,
подразбираме Любовта, проявена по новия начин,
за който съвременният свят има само смътна идея.
И тогава човекът ще се озове в един хармоничен свят,
където няма никакви противоречия.И това бъдещо
живо верую ще обедини всички хора в едно Цяло. "
[1]
-----------
[1]
Д-р М.Константинов, „Учителят", второ изд."Сила и живот", Бургас1995, гл.„Новата международна организация", стр.383
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...