Jump to content

Recommended Posts

ПРЕРАЖДАНЕТО

При напускане на своята личност (физическото тяло), директно свързана със самосъзнанието и съзнанието, душата запазва единствено хроникираните опитности в подсъзнанието, свързани с психичния живот в даденото прераждане.
В момента на смъртта човек загубва физическото си тяло е етерния двойник, който е възпирал деструктивните процеси в неговата материя. След това човек губи и съзнанието за своята личност - съзнание, свързано с емоционалната му природа, както и самосъзнанието - свързано с неговата конкретна мисъл. По този начин човек приключва със съответното прераждане, за да запази от него единствено придобитите опитности. Тези опитности ще бъдат ретроградно асимилирани в невидимия свят в лабораториите на подсъзнанието. По този начин се извършва нещо като дестилация и извлечената есенция се прибавя към основния капитал от емоционални качества, интелектуални способности и волеви сили на индивида. Тази печалба към основния капитал на душата, чрез посредничеството на подсъзнанието и свръхсъзнанието, се пуска в действие в следващото прераждане, когато индивидуалността ще продължи своето развитие е този нов капитал.
В резюме ще кажем, че по време на физическия живот личността се изразява чрез съзнанието и съмосъзнанието. След като е изиграла своята роля, тази обвивка се разлага и изчезва, но индивидуалността продължава своето съществувание чрез подсъзнанието и свръхсъзнанието.
Така съзнанието и самосъзнанието се проявяват еднократно в триизмерния свят на времето и пространството, докато подсъзнанието и свръхсъзнанието живеят под знака на вечността. Първите две съзнания се намират в света на относителността, на вечните промени, на непрестанните приливи и отливи, на деня и нощта.
Материалната и духовната култура на човечеството еволюира през все по-фини области, където вибрациите са по-високи. Затова времето и пространството на циклите се съкращават. Този прогрес е отражение на ускорените процеси в метапсихичния свят. Така например, в миналото периодът между две последователни прераждания, в който душата стои в отвъдния свят, е бил е много по-голяма продължителност. Понастоящем, както изтъква Учителят, той е съкратен на 45 години. Така че ускоряването на еволюцията скъсява сроковете за превъплътяването.
Тези проблеми са предмет на изучаване от Психотрониката. Понастоящем както на Запад, така и на Изток са създадени голям брой специализирани институти, където, е помощта на модерна апаратура, се провеждат метапсихични изследвания.
Модерната психология в своите изводи достигна до реалността на подсъзнанието, но от идеята за свръхсъзнание е все още далеч. Според тези изследвания и както подчертахме преди, можем да сравним подсъзнанието е една чувствителна лента, върху която човекът се филмира през целия му живот. Върху тези ленти историята може да се разчита на пластове, както в геологията. Правени са много успешни опити за ретроградно възстановяване на живота на дадена личност, с всичките й емоционални и интелектуални преживявания.
В Института по Метапсихични изследвания в Санкт Петербург изследователите са провели многобройни опити. Чрез хипноза са повтаряни събития от живота на субекти, за да преживеят повторно, като на филм, своето съществуване, т.е. да се възстановят всички събития, които са съществували в миналото на индивидите, да се открият преживените от тях впечатления. Доказа се, че върху екрана на паметта събитията се изживяват реално, като че ли се извършват в настоящия момент.
Чрез такива опити психотрониката прониква не само в интимния свят на човека чрез подсъзнанието, но навлиза и в по-дълбоките пластове на родовия, обществения, националния и общочовешкия живот. По този начин животът се задълбочава и ни изглежда в друга светлина. Така малко по малко се повдига воалът, покриващ така наречените митове, които винаги са интригували човешкото същество.
Чрез тези психични изследвания се разширява и задълбочава изследването на еволюцията на живота. Вижда се, че човешкият организъм е резултат на дълго хилядолетно развитие. Всички елементи на неорганичната материя, както и всички видове органична материя се съдържат в човешкия организъм. Следователно, човекът се явява като синтез на всички царства на Живата Разумна Природа, един биофизичен и биопсихичен синтез.
Според Учителя, природата е работила в продължение на 90 милиарда години за създаването на човешкия организъм. След това, този гигантски период се съкращава на 9 месеца за ембриона, който в утробата на своята майка преминава със светкавична бързина през всички трансформации и метаморфози, претърпяни от човечеството през миналите епохи.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...