Jump to content

НОВИЯТ КОСМИЧЕН МИРОГЛЕД


Recommended Posts

НОВИЯТ КОСМИЧЕН МИРОГЛЕД,

който се явява като една належаща необходимост за човечеството, ще даде силен тласък на материалната и на духовната култура. Науката ще направи сензационно откриване на новата парадигма, а изкуството ще се изяви неочаквано чрез ново грандиозно творчество.
Съвременната наука има за основна задача да трасира пътя, който ще отведе двете основни философски направления - Идеализма и Материализма - към най-високия връх на Всемира - Космичното Начало. Затова Учителят изтъква:
„Моята върховна задача върху Земята,
както и тази на Школата,
е да ви направя интимна връзка с Първопричината,
с Абсолюта, с Безкрайното.
Това е именно пътят към вечността и съвършенството.
И този Път няма нито начало, нито край."
Идеалът за съвършенство, което старите религии и интелектуални школи на миналото са рисували в рамките на своето ограничено геоцентрично съзнание, е статичен и неприложим за сложната динамика на днешния ден.
Нашите представи са бедни, за да можем да си представим добре с какво богатство разполагаме и какво бъдеще открива пред нас Космичният мироглед на Небесния пратеник - Учителя. Този мироглед не е нещо статично. Той е самата универсалност, защото отговаря на вечния копнеж на човешката душа към Свобода и съвършенство. Великите идеи в този мироглед - за безсмъртието на душата, за прераждането, Законът за Кармата, Пътят към съвършенство - ще помогнат на човека да се измъкне от капаните на песимизма и временните удоволствия и ще му разкрият светли и трайни перспективи.
Религиозните, философските и социалните схващания на нашата съвременност, както и антагонизмът между класите в обществото, започват да отстъпват място на Космичния мироглед. Една нова вълна дава тласък на живота; вълна на ново, космично разбиране навлиза в съзнанието на човека, в обществата, в народите, вълна на по-висша хуманност, по-възвишена етика. Това ново разбиране ще преобрази човека. Низшите и егоистични инстинкти ще бъдат облагородени отначало с присадки на Колективното съзнание, а после - на Космичното съзнание. Това обуздаване на низшата природа и на земните желания на човека, не може да бъде наложено по насилствен път, чрез принуда, както правеха религиите и различни институции в миналото. Това е един алхимичен процес, който може да бъде реализиран единствено чрез новите методи на Космичната Любов, за която Учителят казва:
„Всички слънчеви системи могат да изгаснат,
целият Космос може да изчезне,
но чувството на Любовта остава за вечни времена
и от това чувство произтича всичко в света."
Нациите навлизат в една от светлите епохи, когато се създава една нова раса. Кандидатите от бялата раса, ще трябва да издържат своите приемни изпити, в които се изключва всяко насилие и чувственост.
Новата раса ще излезе от Закона на Кармата и ще влезе в Хармонията на Дихармата*. Учителят я нарече Светеща, раса на Учениците, на Слънчевите Деви, на Синовете на Светлината и на душите на Истината. Тези същества ще издигнат Стълбата на Космичното съзнание между двата полюса на живота - Материята и Духа - чрез Първата Космична Причина. Девизът на тези души е:
„Само светлият Път на Мъдростта води към Истината.
В Истината е скрит Животът."
Мъдрецът казва:
„Всички сме свързани.
Съдбата на всекиго е свързана
със съдбата на всички същества.
Когато познаем този факт,
ще дойдем до една правилна философия на живота -
Живот за Цялото.
Животът за Цялото е живот на частите,
а животът на частите е Живот на Цялото."
------------------------------------
* Дихарма - живот според Космичната Хармония.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...