Jump to content

Recommended Posts

ТРЕТОТО ОКО

Преди да разгледаме философско-мистичния смисъл на мъжкия и на женския принципи, ще спрем за малко вниманието си върху най- загадъчната жлеза с вътрешна секреция -
пинеалната жлеза (Епифиза).
Седалището й се намира над и отзад хипофизата. Тя е дълга около 12 мм и широка 3 мм, с конусообразна форма и червеникав цвят.
Не случайно, в древността, в светилищата за посвещение, са я наричали „третото око". За нея Учителят се изразява така:
„В средата на човешкия мозък се намира тъй нареченото
„летящо око на душата" или вътрешното слънце на човека".
Ако това слънце не грее в човека, нищо не става от него.
То играе роля на трансформатор в човешкия организъм,
но има и други функции.
Когато външната енергия прониква в мозъка на човека,
този възел — окото на душата - я препраща по целия мозък.
В мозъка има и друг трансформатор, който препраща слънчевата енергия по цялото тяло. Човешкият мозък, в своето развитие, има цяла история.
Веществото, от което се е образувал човешкият мозък
се е събирало в течение на милиони години".
Още от дълбока древност посветените са знаели, че ролята на пинеалната жлеза е да контролира и направлява нормалните функции на останалите жлези с вътрешна секреция. И затова са я наричали „върховен надзирател на другите жлези".
Секрецията на пинеалната жлеза се нарича пинеалин. Тя действа много активно в редица физиологически направления. Направлява нормалното развитие на пуберитета на индивидите от двата пола; въздейства върху оформлението на мозъка; регулира пигментацията на кожата и адаптирането й към слънчевата светлина и общо върху целия организъм. Съвременната наука пристъпва с голям интерес към разкриването на био-физиологичното въздействие на секрециите на тази жлеза върху органите и системите при човешкото развитие.
Както споменахме, в триизмерния емпиричен свят, хипофизата представлява антена на човешката личност при нейната биологична поляризация на физическия свят. Пинеалната жлеза, от своя страна, е антена на човешката индивидуалност, на Космичното единение, което хармонизира плюса и минуса, Мъжкото и Женското начала. Тя е център, от който се излъчват основните стимули на човешката душа. Явява се като физиологичен арбитър и психичен катализатор на тоталното развитие на човешката индивидуалност.
Трябва да се има предвид, че проявите върху земята са относителни. Видът на пола на физическия свят е подчинен на законите на относителността: мъжествеността и женствеността в света на формите са относителни. Абсолютността е само в Космичното единение, там няма поляризация.
11ред-хипофизата се намира под влияние на планетата Уран
[1]
. Тя е източник на мощни вибрации на висшата Творческа мисъл, които ще одухотворят материята. Енергията на Уран носи знак плюс - на мъжествеността, на волята, на устрема, на оригиналността и освобождението; тя е главен двигател на човешкия прогрес. Тази част на жлезата е по естество електрична и символизира Творческото начало на Бащата.
Задната част на хипофизата е под влияние на планетата Нептун. Нептун е женствен, носи знак минус. Той разкрива необхватните простори на въображението, на интуицията, на висшия мистицизъм, на психометричното, на нежността и красотата, на магнетичното; емблема е на майчинското чувство, съхраняващо живота.
Пинеалната жлеза се намира под влиянието на планетата Плутон. В своето естество той съчетава плюсът и минусът, студът и топлината, мъжкото и женското начала. Тук е заложен центърът на Космичното равновесие, което носи най-висшите сили, търпението, постоянството и. мълчанието, в което душата черпи знание и сила по пътя на откровението.
Вярата, която почива върху догмата, както и логиката, която търси връзка между понятията по пътя на отрицанието, не са в състояние да разкрият загадките на реалността, света на Космичното Единство. Само по пътя на откровението, по пътя на Космичното Съзнание, се разкрива смисълът на живота.
Мощните вибрации на планетата Плутон, която носи в себе си смъртта, разрушението на старото, на отживялото, но същевременно и духа на обновлението, на творчеството, са от естество да активизират човешката същност и това става чрез пинеалната жлеза. Плутон носи всепояждащия огън, изгарящ всичко тленно и преходно, носи и дух па освобождение. Само чрез неговата енергия се разрешава борбата между низшата и висшата природа в човека. Затова, както подчертахме по- горе, древните са наричали пинеалната жлеза „третото око", което контролира функциите на всички жлези с вътрешна секреция.
Според тибетската традиция, отварянето на това око е извършвано в светилищата при посвещението на особено надарени в окултно отношение ученици посредством специална черепна операция в областта на междуочието. Това давало възможност на посветения да вижда в съответната етерна област и да разчита мислите на другите, както и да вижда в миналото и в бъдещето.
Според Учителя, Мъжкото и Женското начала се проявяват навсякъде във Вселената като Творчески полюси на Битието. Така, по отношение на нашата планета, той казва:
„Във видимото движение на Слънцето около земята
има два важни момента:
първият е 22 март, денят на пролетното равноденствие,
когато слънцето преминава в северното полукълбо;
вторият е 22 септември, денят на есенното равноденствие,
когато слънцето минава в южното полукълбо.
Тези два момента са символи,
които изразяват два вида течения на енергии.
Енергиите, които протичат в северното полукълбо
имат външен характер. Те символизират Мъжа.
Под „Мъж" се разбира същество, което работи отвън.
Когато Слънцето мине в южното полукълбо -
което става на 22 септември -
хората влизат в едно друго течение на енергии,
които съдържат в себе си мекота.
Това течение символизира Жената.
Тогава човек може да навлезе навътре в себе си.
да се съсредоточи, да обработва отвътре нещата.
От 22 март нататък в северното полукълбо дните растат,
светлината се увеличава,
защото истината се изявява навън.
При тази светлина се вижда всичко и човек се намира
пред опасността да стане недоволен от това, което има.
От 22 септември обаче,
нощите в северното полукълбо се увеличават, а дните намаляват.
Тогава външната светлина и топлина се намаляват,
а вътрешните се увеличават.
Ето моментът, в който Жената може да прояви
своята вътрешна светлина и топлина,
т.е. своята доброта и своето благородство.
Човек трябва да изучава законите
на светлината и топлината.
Светлината се проявява чрез човешкия ум,
а топлината - чрез човешкото сърце.
Светлината е във връзка с Мъдростта,
а топлината - с Любовта".
Така, по пътя на аналогията, окото на Мъдреца вижда творческия размах на двата принципа в Разумната Природа.
-------------------------
[1]
Тези въпроси са разгледани по-подробно в „Световната астросоциология" от същите автори.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...