Jump to content

Recommended Posts

ТРИТЕ МИРОГЛЕДА

В древността и през първите векове на нашата ера, е действала Мойсеевата максима:
„Око за око - зъб за зъб!"
. Тя се е прилагала и до наши дни в отношенията между държавите. Тази доктрина представя мирогледа и метода на работа, присъщи на Лявото посвещение. Това е Старозаветният свят - светът на робството.
Втората максима:
„Обичай врага си!"
, дадена от Исус от Назарет, не само, че не е приложена, но е останала и неразбрана. Конкретната човешка мисъл, оперираща в тесния емпиричен свят на сетивата и представите, не е могла да разбере тайната на тази магична формула. Любовта има много по-голяма честота на вибрация и тя може да неутрализира по-низшите и по-плътни вибрации на омразата. Това е оперативен метод, прилаган от Бялата ложа, ложата на дясното посвещение. Това е Новозаветният свят - на Братството.
Както подчертахме, двете ложи имат отношение към великите процеси на живота. Лявото посвещение, на Тъмните сили, „Князът на този свят", се представя с деструктивните процеси на живота: взема участие в събарянето на остарелите обществени форми, неадекватни на новите изисквания на живота. Дясното посвещение, на Светлите Творчески Сили, участва в съзидателните процеси на живота. Тези две сили са по същина антагонистични, непримирими, защото представляват плюса и минуса на Великата Космична Реалност, която създава и съхранява плановете на еволюцията на слънцата и живота.
Идваме до Третия завет, който има отношение към света на праведните и който сега се изявява от Космичното Начало. Това е
Заветът на Справедливостт
а. Този завет гласи:
„Злото ще служи на Доброто".
Тази формула означава, че низшата егоистична природа на инстинктите на личността в обществата, народите и расите трябва да бъде обуздана и каптирана, като водите на водопадите, на буйните реки, на приливите и отливите, на подземните термични сили и пр., за да бъде овладяна и поставена в услуга на обществото, за висшето благо на човечеството.
В една своя публична беседа от 9 февруари 1919 г., когато мирната конференция заседаваше в Париж, Учителят отправи следния апел към народите и човечеството:
„Който обича врага си, той е човек на бъдещата култура.
И ако тези, които заседават на конференцията в Париж,
обичат неприятелите си,
ще се установи истински мир между народите.
Иначе, дори да се осъществи, мирът ще бъде мимолетен.
Истински мир е този, който носи бъдещата култура
на Работата, на Живота, на Любовта.
Ако мирът, на който хората се надяват,
се базира върху Мойсеевия закон: „ Око за око, зъб за зъб" -
времето ще покаже какъв ще бъде този мир
и каква „култура" ще донесе той. "
[1]
Ние сме свидетели на последствията от пренебрегването на това пророческо предупреждение. Човечеството изпита на плещите си ужасите на Втората световна война, а сега тръпне пред заплахата па една трета, термоядрена война.
Metodi_43.jpg
Днес човечеството е пред третото действие на международната драма. Бялата раса, изправена пред смъртна ситуация, има да решава едно още по-трудно уравнение с много повече неизвестни. Нейните три клона: романският, англосаксонският и славянският
[2]
, трябва да излязат извън традиционните разбирания на стария свят. Трябва да се поставят основите на едно ново Общество на Народите.
[3]
---------------------
[1]
Неделни Беседи: „Великитеусловия на живота", стр.99.
[2]
Няма етнос славяни. Според арабските летописи "славяни"са белите народи, живеещи на север, а според Учителя слав-ян-ин е всеки, който слави Твореца в неговата поляризация (ян и ин).
[3]
В книгата си „Новата Култура в епохата на Водолея" сме показали как биха се изградили съставките на това „Общество на новото човечество": т.1 - стр. 99; rn.II- стр.101.
  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...