Jump to content

8.2.1.5. Снимките за Паневритмията - Справка за Паневритмията по томовете на „Изгревът”


Recommended Posts

СНИМКИТЕ ЗА ПАНЕВРИТМИЯТА

1. Получих една идея преди много години, когато ми попаднаха снимките на приятели, които играеха Паневритмия на Изгрева и Рила с Учителя Дънов. Започнах да ги събирам. Знаех за снимките на Мария Тодорова и Ярмила Менцлова, показващи всяко едно упражнение. Тази история е описана от мен в „Изгревът", том I, с. 213-220.
 
2. Идеята не беше моя, а ми я предаде Онзи, Който ръководи програмата на „Изгревът".. А тя беше следната: да се съберат по упражненията от Паневритмията, които са 28 на брой всички снимки. Да се подредят по упражнения и по фази. И накрая да се издадат на албум с приложение изпълнението на Паневритмията на Филип Стоицев от архивен запис на компактдиск. Е, какво ще кажете? Ще получите ли отнякъде такава идея?
 
3. Свързах се с Мария Ташева и с Ина Дойнова и под тяхното ръководство бяха подредени стотици снимки по упражнения. Бяха включени снимките на Васко Искренов, който бе заснел упражненията, направени от Мария Тодорова и Ярмила Менцлова.
 
4. Този процес продължи няколко години. Концепцията е идеална. Дано съм жив, за да го отпечатам и този том. С това всички неизяснени въпроси по Паневритмията ще отпаднат, и ще се види кои са онези, които днес промениха Паневритмията и музиката за нея.
 
5. Всичко е описано в „Изгревът" и затова ще ви дам справка по томове и страници, за да си ги проверите. И да се определите кому да служите.

Справка за Паневритмията по томовете на „Изгревът"

1. „Изгревът", том XXIII, с. 756-790, 807-808 за Милка Переклиева. Виж и снимките за Паневритмията № 97-101 и № 101-104 за Милка. Това бе опит за въвеждане на Паневритмията в българските училища.
 
2. „Изгревът", том XXIII, с. 824-876 - „Къде е истинската Паневритмия?"
 
3. „Изгревът", том XXIII, с. 877-891 - „Исторически и политически личности, свързани с опитите за въвеждане на Паневритмията в българските училища 1938 - 1943 г."
 
4. „Изгревът", том XXIV, с. 672-674 - „Как бяха дадени думите на „Слънчеви лъчи" от Паневритмията от Весела Несторова?" Виж също и с. 751-752.
 
5. „Изгревът", том XXIV, с. 880-898 - „Дискусия за Паневритмията"
 
6. Необходимо е задълбочено изучаване на материала от том XXIII, с. 843-853, както и от с. 854-857.
 
И тогава ще ви се отворят очите, ще ви се отвори ума и ще проумеете какво е Паневритмията и как светът влиза в нея, за да я играе, а не да я разрушава.
 
А дотогава намерете време за изучаване на материалите от тази справка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...