Jump to content

58.2. Едно посещение: Из един дневник / Стелла [Невена Неделчева]. - В: Братство, Севлиево. Г. 1, бр. 6


Recommended Posts

58.2. ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ

Из един дневник

Братство, Севлиево. Г. 1, бр. 6, 15.05.1929, с. 3.

Направихме едно посещение с моята приятелка на един Учител. - Оригинален човек! Учен, мъдрец, философ. Какво ли не знае! И без професорска катедра преподава на цял един народ наука чиста, красива: за живота, за любовта, за религия, морал, поезия, музика, изкуство и пр.... При него се стичат от разни краища и учени да допълнят знанията си и прости, не смогнали в живота си да получат образование, да се сдобият от него с по-нови и по-силни такива. Пак и даром ги дава.

И ние от затънтени краища чухме за него. Прегърнахме учението му. - Учение, което запълня, осмисля и вдъхновява нашия живот.

Отидохме да го посетим.

Спомняте ли си какво сте чувствали, като дете, когато сте приближавали къщата на вашия учител, ако някога е трябвало да отидете там? - Ето, такава детинска радост и трепет ни изпълваха, когато приближихме къщата на нашия Учител.

Той живее далеч от града. Всред една борова градина. Файтонът спря. И ние задъхани от студ и бързане спряхме пред входа.

- Тука ли е? Ще ни приеме ли?

Благ, приятен глас и приветлива усмивка ни посрещнаха.

Вечерта бе синя с розови отсенки. А земята - бяла. Планината красиво се очертаваше на хоризонта. В полите й затрептяха електрическите лампи. А на небето тук-там звезди. Имаше нещо величествено и свято. Тишина и мир се разливаха наоколо. А от него вееше благост и бащинска нежност.

- Защо сте толкова закъснели? С какво дойдохте? Чака ли файтонът? Ще ви изпроводят. Влезте.

- Е сега, вие отивате пак да носите светлина, той пръв заговори. В това се състои красотата и смисъла на човешкия живот-да дава. Малкото семенце, което посеете, ще даде много плод. Не е в многото, а в малкото! За гладния не са нужни никакви философии и научни теории - Хляб, хляб! Малкото хлебче, което ще му дадете, ще запълни и осмисли живота му! Бъдете жив хляб за гладните там на село! Христос е жив хляб, слезал от небето, напуснал своята слава и величие и приел най-скромния и пълен с лишения и скръб живот. Скромността е най-голямото украшение на човека и смирението - най-красивия дар. Мълком нека расте и крепне във вас доброто. И озарявайте с него вашите ближни!

Дълго ни говори. Душите ни пиеха жадно красивите и топли слова, пълни със сила и живот.

Поднесе ни бурканче сладко. Ние, винаги ловим в думите му притчи, в делата му - символи. Подсладете вашия, иначе, горчив живот с медения сок на мойто слово и сами вие услаждайте щедро живота на всички около вас!

На няколко пъти разбутва печката и не искаше да ни пусне, докато не се стоплим и разположим добре.

Топлина е нужна за сърцето и светлина за ума. В светлината никнат красивите мисли и желания и в топлината зреят.

- И тука закона за топлината е верен. Стопленото сърце се разширява, в него има място за повече души. И обратно, студения човек е груб и егоист. Той обича само себе си.

- На вас, учителите, е отредена най-красивата, най-благородната, но и най-отговорна работа. На вас е поверена човешката душа в нейната крехка възраст. Вие може да я осакатите и погубите, но може и да й дадете най-идеална и красива форма. Първото ще избегнете, когато се научите да познавате детската душа, а второто ще постигнете, когато я обикнете. Свързва ли любов учител и ученици, успехът във всяко отношение е постигнат.

- Детската душа е отзивчива към красивото и доброто. Децата с радост биха очистили изворчето, от което ще пият бистра водица, кога идат на разходка, с грижа ще посеят и отгледат градинката си, с любов ще нахранят гладните птиченца зиме.

- Нека училището ви бъде кътче на любов и взаимни грижи! Общите обеди са пълни с красота и назидание! Гостуването едни у други е радост!

- Бог да ви благослови и помага в работата!

С тези думи ни изпрати до сред двора.

Величие вееше от този мъдър Учител. Величие пълнеше нощта.

Стелла. /Невена Неделчева/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...