Jump to content

81. Статията „Трудова Братска Задруга” / Сава Калименов. - В: Братство, Севлиево. Г. 5, бр. 58. Общочовешко братство. Бележки на съставителя д-


Recommended Posts

81. СТАТИЯТА „ТРУДОВА БРАТСКА ЗАДРУГА”

ОТ САВА КАЛИМЕНОВ

ТРУДОВА БРАТСКА ЗАДРУГА

Братство, Севлиево. Г. 5, бр. 58, 1.02.1933, с. 1.

„Всичко е дадено от Природата и трябва да се разпредели

за всички.

Това е пътя за излизане от съвременната криза”.

„Съвременните християни чакат Христос да дойде да

разреши въпроса.

А ние защо сме дошли? - Да не сме дошли да си играем

на национализъм, или сме дошли на земята да уредим

своите лични дребнави работи? Всеки трябва да гледа на

другите като на братя, и благата, които има, трябва да

бъдат общи".

.Държавата, ако не се грижи за народа, тя изгубва правото

си на съществуване".

Днес в християнския свят хората умират от глад. И отгоре

на това „верующите” казват, че такава била волята Божия.

- Това е ужасно престъпление и богохулство, защото

Христос проповядваше любов между хората, а любовта

иска благата да бъдат за всички”.

„И първите християни живееха в свободни комуни, в

братски общежития, по завета на Христа".

„Това е новата религия в света - религията на

общочовешкото братство. Не е въпрос за вяра в Бога -

това е личен въпрос - а въпроса е, че братство трябва

между хората”.

Учителя

Християнството, за което се говори от 2000 години насам, в името на което са пролени реки от кръв и са извършени безчет престъпления, трябва най-сетне да се приложи.

Християнството, превърнато днес в доходна професия, от която живеят отделни единици, и употребявано от „силните на този свят” за приспиване съзнанието на огромните маси, трябва да се възроди наново в своята изправна чистота.

Живецът, ядката на християнството, това е учението за братството и любовта между всички хора. А какво братство има днес на света, когато хората, чрез своята богиня - „съвременната положителна наука" - са издигнали в култ принципа - човек за човека е вълк - в него вярват и по него живеят?

Човек против човека, съсловие против съсловие, класа против класа, църква против църква, народ против народ - са се вдигнали и живеят в постоянна борба и самоизяждане. Това е днешното състояние на света и то не е никакво християнство, а тъкмо обратното - отрицание на християнството, антихристиянство.

Естествена борба за съществуване - казва „науката". И хората, съгласявайки се с тая „наука", ден и нощ се готвят за борба, произвеждат милиони пушки, топове, снаряди, задушливи газове, бойни аероплани, подводници, параходи. Съгласявайки се с тая „наука”, днешните правителства решават и дават по 40 и 50 на сто от държавния бюджет за военни цели.

Но освен общепризнатата „наука”, за „вечната борба на всички против всички”, която се преподава в училища и казарми, съществува и друга наука, която казва, че почти 90 на сто от силите на човечеството се изхабяват във взаимната борба между големи и малки единици, и че е достатъчна само една малка част от огромните енергии, харчени днес, за да има доволство и щастие за всички.

Има „място под слънцето" за всички. Земята може да нахрани и задоволи всички. Но - откажете се от своята безумна амбиция за национално и лично превъзходство и хегемония. Отклонете се от своя сляп егоизъм, престанете да разрушавате и живота ще влезе в своя естествен път, ще изчезнат днешните противоречия.

Днешното християнство, християнството на съвременните църкви, е фалирало, отрекло се е от своята велика задача и призвание за туряне на ред и хармония в света, продало се е за паница леща - станало е слуга и храненик на държавата, и затова днес с разрешението на великия социален проблем са се нагърбили някакви материалистически учения и течения - социализъм, комунизъм и анархизъм, които искат чрез закони, декрети, след нови още по-големи борби, революции и т.н. да докарат това, което би трябвало да дойде като естествен резултат на пробуденото човешко съзнание.

Но не са виновни тези, които търсят изходния път от днешния хаос в революцията, а виновни са тия, които превърнаха християнството в жалка пародия на Христовото учение, които направиха от него защитник на техните егоистични интереси.

Божествената Правда е всесилна и тя ще се наложи. И ако не бъде доброволно приета, ако не се въдвори по пътя на съзнанието, доброволните усилия и жертви, то тя ще се наложи насилствено, след революции, кръвопролития и взаимоизтребления.

Но кому са нужни тия страдания и каква полза ще донесат те, когато във великата саморазправа между две борещи се класи, всред море от кърви, насилия и адска омраза ще се зачене новия свят, когато знаем, че насилието насилие ражда, омразата омраза ражда, и че злото може да бъде поправено само от доброто?

Какъв ще бъде тоя „нов свят”, който ще бъде изграден върху кръвта и костите на милиони паднали от двете борещи се страни? - Той ще бъде построен на пясък, защото в престъпление е заченат и насилието ще остане пак като главно средство за регулиране на човешките отношения. Чрез насилия, чрез революции, та, ако щете, и чрез гласуване и закони може да се дойде до един казармен, властнически комунизъм, където личността на човека ще бъде смазана и принизена повече и от днес. И само по пътя на съзнанието, по пътя на естествения развой на новите форми на живот, ще се дойде до реализиране на истински свободен, братски и щастлив живот.

Ето защо ние издигаме лозунга за Трудовите Братски Задруги, за братските общежития, свободните комуни - както щете ги наречете - в които ще влязат тия хора, в които съзнанието на новия, свободен, трудов, братски живот се е достатъчно пробудило. Те ще запалят със своя пример и ентусиазъм целия свят и така, всред отиващия си и загиващ от своята естествена смърт стар свят, на егоизма и разделението, ще се роди новия свят на братството, единството и любовта.

Християнството, истинското християнство е една велика реалност и само то може да даде най-правилното разрешение на всички въпроси на живота, включително и на наболелия днес социален въпрос. То ни сочи пътя на изход из днешния световен хаос - обединение на човечеството и изграждане на новия обществен строй без насилия, революции и кръвопролития, чрез изграждане на свободните братски трудови задруги.

Днес, а не утре. Не след като „вземем властта" с избори или революция, а сега, като доброволно дадем всичко, което имаме, обединявайки се с други, еднакво мислещи с нас хора, за полагане живота си върху основите на истинското християнство.

С. Калименов

ОБЩОЧОВЕШКО БРАТСТВО

Бележки на съставителя д-р Вергилий Кръстев

1. Във вестник „Братство", брой 58 от 01.02.1933 г. е поместена статията „Трудова Братска Задруга" на с. 1.

2. На с. 2 е поместено резюме от беседа от Словото на Учителя „Общочовешко братство" от 15.01.1933 г.

3. В тази беседа има няколко принципа, които трябва да се знаят и спазват, за да се дойде до общочовешко братство. Цитираме:

„Когато нашето съзнание се разшири и си създадем нови органи за възприятие, видимия, обективния свят ще стане много по-обширен".

„По силата на това обстоятелство Истината, която представлява целокупността на Битието не може да бъде изнесена, изнесена в една епоха. Нейното изясняване е един вечен процес на разкриване на света пред нашето съзнание. А Битието в своята целокупност е винаги съществувало, няма начало. Всички процеси, които стават, стават вътре в него - света не е създаван, а си е вечно пребъдващ."

„А основен принцип в Битието е Любовта, която е проява и същина на Духа, който е вътрешно единтво на Битието.”

„Съвременната бяла раса трябва да разреши този въпрос, трябва да реализира хармонията в общочовешкия живот”.

„Това е новата религия в света - религията на общочовешкото братство. Новата религия трябва да внесе братството между всички народи, на които съзнанието се е пробудило.”

4. Изводът е, че трябва съзнанието у човека да се разшири, после да се пробуди, за да види единството между човеците, Природата и Битието. Само с такива хора може да се прави задруги.

5. Бялата раса трябва да разреши въпроса за хляба, който е основата на економическата проблема, храната на всеки човек трябва да бъде осигурена.

6. Всичко е дадено от природата и трябва да се разпредели за всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...