Jump to content

83. ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ. Свобода - братство -човещина. Из беседа държана от Учителя на 26 февруари 1933 г., 10 ч.с. - В: Братство, Севлиево; Г. 5, бр.


Recommended Posts

83. ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ.

СВОБОДА - БРАТСТВО - ЧОВЕЩИНА

СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ

Из беседа, държана на 26 февруари 1933 г., 10 ч.с., София-Изгрев.

Братство, Севлиево. Г. 5, бр. 62, 15.04.1933, с. 2.

„Истината носи свобода, а разумността определя границите на човешката свобода. Като нямаш разумност, ти нямаш граници на свободата и тогаз много хора ще се намесят в твоята свобода и ще те ограничат”.

„Тези разногласия, дисхармония и противоречия, които сега съществуват в света, ще траят до тогаз, докато не влезе една нова идея в умовете на хората - идеята че всички хора са братя, и че трябва всички да се ползуват от благата на живота и да зачитат свободата си”.

„Идеята за човещина подразбира ценене свободата на всеки човек, както на всеки човек, както собствената си свобода”.

„Тези две идеи трябва да се проповядват на всички хора. В нашата епоха не трябва да се проповядва идеята за вяра в Бога, а идеята за братство и човещина. Няма какво да се проповядва на хората, че има слънце - Бог, а трябва да се проучва какво е влиянието на светлината и топлината и какво отношение и полза имат за живота”.

Сега сме в една епоха, когато светът се пресъздава. Светът ще се оправи, и ние ще вземем участие в това оправяне. Оправянето на света е вече въпрос на дни, а не на години. Затова е потребно да побързаме и създадем чувство на братство и човещина и да бъдем готови на жертви. Хората на новите идеи трябва да бъдат самопожертвувателни. Не е въпрос за умиране. Човек, който се жертва за благото на другите, не умира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...