Jump to content

110. ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ. / 110.1. Големият брат. Из беседа, държана на 31.12.1938 г. 12 ч. вечерта


Recommended Posts

110. ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ

110.1. ГОЛЕМИЯТ БРАТ

Из Големият брат. беседа, държана от Учителя

на 31.12.1938 г., 12 ч. вечерта, София-Изгрев

Братство, Севлиево. Г. 11, бр. 236, 22.03.1939, с. 6.

„Новата 1939 година, крие в себе си нещо велико и красиво. Изобщо, числата 3 и 9 съдържат трите велики добродетели - любовта, мъдростта и истината, а същевременно и живота, знанието и свободата.

Числото девет представя крайния резултат на всеки живот. Никой не може да отиде по-далеч от числото девет. Тъй щото, новата година отнима от човека всички възможности да проявява своите стари навици и погрешки. Който иска през тази година да продължава по стар обичай да греши, той ще фалира.

Новата година носи всички условия за добър живот. Който иска да живее добре, да проявява своите добри мисли, чувства и постъпки, той ще намери благоприятни условия за това именно, тази година.

Който мисли, че ще може да държи своя стар живот, пълен с лоши мисли и желания, той ще се разтопи като лед и ще се изпари като вода.

Новата година е за добрите хора. Тя носи благоприятни условия за всичко, което ви е дадено. През тази година трябва да извадите от хамбара всички хубави семена и да ги посадите на нивата си.

Който търси истината, той първо трябва да намери душата, т.е. да съзнае, че има душа и живее в нея. Душата говори на човека чрез всичко, което го заобикаля. Слънцето, което грее, вятърът, който вее, реките, които текат, цветята, които растат, това е все говор на душата - великата майка на човечеството.

Когато човек не слуша душата си, тя се оттегля от него и той се стопява, както ледът от слънчевите лъчи. Душата може да стопи човека на своя огън, както вие топите восъка. От стопения восък тя прави нови форми дотогава, докато ги хареса. Тази година ще бъдат излети много добри хора, т.е. добри хора ще се родят.

Като знаете това, бъдете готови тази година да ви стопят и отново да ви излеят. Това ще стане с мнозина, но не с всички. Нищо страшно няма в стопяването и изливането на новите форми. Има нещо страшно в света, но то не е в умирането. Страшно е, когато човек влезе в противоречие със себе си.

Новата година ще бъде една от добрите и плодородни години. Бъдете будни, да съберете храна в запас; да имате за другите години. Не взимайте думите в буквален смисъл. Аз не говоря само за физическото плодородие.

Велико, красиво нещо е човешката душа. Да се прояви душата на човека, това значи да се дигне надгробната плоча, която я е затискала от хиляди години, и да се събуди от дълбокия сън.

Събудете се от този сън и не спете вече! Заспите ли, големи нещастия ще ви сполетят. Не заспивайте на места, гдето минават крадци и разбойници. С други думи казано: никога не допускайте в ума си нито една отрицателна мисъл и в сърцето си нито едно отрицателно чувство

Искате ли да запазите съзнанието си будно, никога не допущайте крива мисъл по отношение на Божественото в света.

Човек е създаден добър, но ако той доброволно не иска да се прояви такъв, насила никой няма да го застави да прояви своето естество. Да прояви доброто в себе си, това е право на човека. Ако не го прояви, той носи отговорността, че не се е проявил такъв, какъвто е създаден.

Следователно, новата година иска от всички ви да се проявите такива, каквито сте създадени, т.е. да проявите доброто в себе си. Всеки трябва да прояви любовта на сърцето си без страх. Невъзможно е да любиш човека, докато не цениш душата му. Любовта е възможна само тогава, когато се научите да цените човешката душа. Да ценим човешката душа, това значи да познаем в нея Божия образ.

И тъй, числото 39 в новата 1939 г. представя двамата братя: тройката е братът, който живее в Божествения свят; деветорката е големият брат, който живее на земята и ръководи цялото човечество. Този брат иде сега в света да помогне на всички страдащи. Пригответе се да посрещнете този брат и да се запознаете с него.

Да посрещнете своя голям брат, това значи да съедините на едно място физическия, духовния и Божествения светове.”

Големият брат. беседа, държана от Учителя на 31.12.1938 г„ 12 ч. вечерта, София-Изгрев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...