Jump to content

130. Мисията на Славянството и духът на творчеството. Бележки на съставителя д-р Вергилий Кръстев. Статията „Мисията на славянството”


Recommended Posts

130. МИСИЯТА НА СЛАВЯНСТВОТО

И ДУХЪТ НА ТВОРЧЕСТВОТО

БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ Д-Р ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

1. За мисията на Славянството Учителя е говорил много. Също много неща за Славянството бе отбелязано и написано в „Изгревът”. Ето защо виж в следващите томове:

1.1. „Изгревът”, том I, с. 327-333, 333-334, 334-340. „Изгревът, том I, 2-ро издание, 2011 г., виж с. 739-742.

1.2. „Изгревът", том I, с. 474.

1.3. „Изгревът”, том III, с. 305-330.

1.4. „Изгревът”, том IX, с. 846-853.

1.5. „Изгревът", том XIII, с. 815-818.

2. Публикуваме статията на Сава Калименов от вестник „Братство" брой 316 -3, „Мисията на Славянството”, която той ми я прочете на глас и бе записана на магнетофон.

3. Публикувана е и статията „Непознатият Бог" от Словото на Учителя, публикувана в брой 316, с. 2. Този незнаен Бог бе, който докара руснаците в България и се започна епоха от 45 години, от 1945-1989 г.

4. Историческият камък и стрелката север - юг. Виж „Изгревът”, том I, 2-ро издание 2011 г., с. 810-811, точка 40, за снимка № 75 и обясненията. Виж снимки № 70, 71, 72, 73, 74, 75.

СТАТИЯТА „МИСИЯТА НА СЛАВЯНСТВОТО”

ОТ САВА КАЛИМЕНОВ

МИСИЯТА НА СЛАВЯНСТВОТО

Братство, Севлиево. Г. 17, бр. 316, 22.09.1944, с. 3.

Да, так любить, как любить наша кровь
давно никто из вас не любит;
забыли вы что в мире есть любовь,
которая и жжет и губить.
 
Скифы - Ал. Блок

Удари вече часа на славянството, уречен му от съдбата. Изпълват се вече думите, казани някога от пророците на славянството: Достоевски, Словацки, Красински, Вронски, Вл. Соловьов, Гогол, Толстой и др. Изпълва се волята на Бога: славянството вече стъпва здраво на пътя към своето обединение, което ще го направи способно да изпълни мисията, възложена му от Бога.

Новата българска народна власт на правителството от отечествения фронт недвусмислено и твърдо заяви, че ще бъде изразителка и изпълнителка на всенародната воля, на всенародното желание - за братско единение на всички южни славяни.

Мощните удари на Червената армия разбиха и доразбиват организираната брутална сила, която искаше да изгради своето величие върху разединението и поробването на славянството.

В страшния огън на изпитанията, на които бяха и все още са подложени: поляци, чехи, словаци, сърби, хървати, словенци, се стопяват и последните остатъци от демонските наслоения в съзнанието на някои братя-славяни, стопяват се и последните отрицателни мисли и чувства, които подхранваха омразата и правеха възможно разединението и братоубийството между славяните.

Със скъпи жертви изкупихме досегашните си грехове пред всеславянското братство и единство.

Но най-сетне удари часа уречен ни от съдбата. Славянството е вече на път към своето обединение. Славянството поема изпълнението на великата, свещена мисия, към която Бог го е призовал.

Братя българи, руси, сърби, хървати, словенци, черногорци, чехи, поляци и словаци, отворете съзнанието си за светлината на една велика истина, приемете в сърцата си, в душите си, свещения огън на Любовта, която е вашето призвание, вашата велика мисия, тук, на земята.

Подайте си братски ръка и отхвърлете и забравете всичко, което досега ви е разделяло.

Откажете се от всякакви мисли за хегемония, за владичество на едни славяни над други, отхвърлете всички лоши мисли и чувства, всякакви подозрения и омраза, които досега са тровили душите и сърцата ви.

Отхвърляйте всичко, което може да ви направи недостойни за Великото Дело, към което Бог ви зове:

До положите основата за изграждане на всечовешкото братство на земята!

Това е вашата задача, това е вашето дело, това е вашата мисия, възложена ви от Провидението, от историята, от Бога.Не се съмнявайте в силите си! Не се страхувайте от пречките и трудностите, които се явяват по пътя ви. Тръгнете смело и с пълна вяра към разрешението на вашата задача.

Този, който ви е призовал, ще ви даде силите, нужни ви за изпълнението на свещената ви задача. Той бди непрестанно над вас, и никога не ще ви изостави. Той е начертал плана - Великия План за изграждане на Неговото Царство на земята - и Той е, който ви води напред - към неговото осъществяване.

От вас се иска само едно: да бъдете покорни на Неговия зов; да се вслушвате в Неговия глас, който шепне в потайните глъбини на душата ви; да изпълнявате това, към което Той ви зове.

Бог е с вас, славяни!

Никаква земна, никаква демонска сила не може да ви спре по пътя на вашия възход!

Слушайте Него и вървете напред!

Слушайте Словото Му и го изпълнявайте!

Разлейте, като мощна непобедима, всеобгръщаща вълна, с напрежение от милиони и милиарди волта, новото чувство на всечовешкото братство, новата мисъл за всечовешкото единство, новата любов - великата, слънчева, Христова любов към всички, дори и към врага, която Бог е положил в най-потайните глъбини, в най-чистата и свята съкровищница на душата ви - любовта, великата, истинската любов, която единствена може да ни спаси и която единствено вий можете да внесете в света.

С.Калименов

В.К.: Хубава е тази статия. И добре я прочете, че я записахме на документ. Има дух в тези статии за славянството. С.К.: Туй е за славянството. Аз съм писал и други работи. Веднъж, след 9.IX. 1944 г. брат Стоименов, Учителят си беше заминал вече, а брат Симеонов четеше беседите и други, и брат Стоименов, той беше ръководител така, идва при мене, поканва ме да седна при него след беседа в салона на Изгрева и ми казва: „Абе, брат Сава, ти как ги пишеш тез работи, казва, във вестника?" Щото знаеш, че и той имаше една симпатия към комунистите. Крил е брата на Георги Димитров, бил е много близък със сестрата на Георги Димитров и с майка му даже. Успокоявал ги, утешавал ги, има връзка със самото семейство на Георги Димитров, този брат Стоименов и изобщо имал към комунистите една симпатия така. И ме пита: „Брат Сава, как ги пишеш тези работи?" „Абе викам, как ги пиша, то си идва само, аз вземам перото и то си иде само така и аз го напиша без някакъв труд". И така е, де, щото то е друго нещо, когато човек се мъчи, че как, че що така, нали понякога има такива да речем, но то само си идва. Отговорих на брат Стоименов, как идват. В.К.: На мен също ми е правило впечатление, че това идва от един висок идеен свят. Черпиш от един извор, който е над теб - голям и неизчерпаем. С.К.: Аз това на други не съм го казвал. Питат ме. Отговарям: „Вдъхновението е дошло. Взел съм молив и съм го написал". Но истината е друга. Духът на осиянието и творчеството се е изявявало чрез мен. В.К.: Ние българите имаме голяма възторжена поезия от нашите поети за Русия и славянството. Това нещо не може да се оцени. Това го е дал Духът на творчеството и Духът на Славянството. С.К.: Е туй не могат го разбра. Нито вчера, нито днес. Дано утре го разберат. В.К.: Имат време - цяла вечност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...