Jump to content

20. Творчество. - В: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 271, 15.01.1941, с. 1.


Recommended Posts

20. ТВОРЧЕСТВО

Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 271,15.01.1941, с. 1.

Днес, когато най-културните, най-напредналите народи на Европа и на света са обгърнати от потока на разрушението, който заплашва всякиминутно да обгърне и цялата земя; днес, когато гигантски, страхотни сили унищожават с един замах благата, натрупани в течение на десетилетия; днес, когато досегашните водачи на човечеството по пътя на културата и напредъка - великите западноевропейски народи -явно отиват към самоунищожение, към регрес, към гибел; (защото ний не трябва да гледаме само настоящето, но трябва да знаем, че последиците от тази война ще останат да се чувствуват още десетки години след нея, а може би и завинаги ще наложат своя съдбоносен отпечатък върху залязващите страни на Запада, според думите на един техен пророк от 20-ия век - Осв. Шпенглер); днес, когато всичко е напрегнало сетни сили да разрушава, да унищожава, да убива скъпоценния човешки живот и натрупаните с пот на чело национални богатства, днес малката скромна, незначителна и сравнително изостанала назад България, трябва да даде пример на творчество, на мир, на ентусиазирано изграждане на оня нов свят, за който другите говорят, но който ние, без да очакваме от никого пример или подкрепа, трябва без отлагане да изградим.

Да напрегнем всичките сили на мишците си, на умовете си, на волите си, на сърдцата си! Сега е времето! Тъкмо сега е времето! Докато другите спят в безумния сън на братоубийството, ний не само да посочим пример за идеално, разумно и мирно разрешение на междудържавни вземания и конфликти, но и да напрегнем всичките си сили в такава, насочена навътре в нашата страна творческа дейност, с която, макар и малък народ, да дадем пример на всички, да застанем начело, да станем духовно и културно първи.

Не е илюзия това! Стига да го схванем, да го разберем добре и без колебание да се заловим на работа!

Това, което ний сега можем да направим, никога друг път не можем да го направим! Има неща, които не трябва да се пропускат. Има периоди от време, които по никой начин не трябва да се проспиват. Защото проспим ли ги - влакът заминава и ние по никакъв начин не можем да го догоним.

Тъкмо сега е времето българският народ да се качи и да застане на чело на влака на общочовешкия напредък. Този съдбоносен момент по никой начин не трябва да се пропуска. Вместо да се хвърлим във вихъра на разрушението, ний трябва да се хвърлим във вихъра на.....

И тогава това, което едни наричат Бог и Провидение, а други -исторически развой и вътрешна логика на живота, ще ни въздаде много повече от това, което ний днес очакваме или което можем да достигнем по каквито и да било други пътища.

Днес е време за творчество! Днес е време за издигане - духовно и материално, културно и стопански. Днес е време да спечелим в един сравнително кратък период това, което сме изгубили досега в продължение на повече от петстотин години.

Будни българи, от села и градове, вий, които истински, искрено и разумно обичате родината си; вий, които с духовния си взор виждате светлите висини, до които народа ни ще се възмогне, ако не пропусне настоящия съдбоносен момент; вий, които знаете, че уречения от историята, избрания от Бога и посочения ни от Провидението път на нашия народ е пътя на мира, на творческото превъзмогване досегашните лоши условия и издигането, културно и духовно, съединете силите си, напрегнете мишците си, не пропускайте сгодното време, не изпускайте златния час - работете!

Нова България трябва да се изгради сега!

Утре ще бъде вече късно!

Днес Бог ни дава мандата - да се изразим на „парламентарен език" -да направим това, което трябва да се направи за пример на всички.

Не го ли направим, не използуваме ли този мандат, окажем ли се слаби и недостойни - той ще бъде отнет от нас и ще бъде даден на други.

Това не е само един паралел, а е пълна действителност, неотменна реалност. Историята не повтаря благоприятните моменти, или ги повтаря само веднаж в хиляда години.

Тя не кани, не настоява, не уговаря. Тя само ни предоставя удобния случай и остава всичко друга на нашия избор.

Ако сме разумни, ще го използуваме, ще тържествуваме, ще напреднем.

Ако излезем глупави, никой тогава не ще ни бъде крив, че ще останем да тъпчем на място или да се движим в опашката на прогреса.

Както мнозина други, така и ние днес ще кажем: „Бог дава, но в кошара не вкарва."

Днес Бог ни дава възможността - най-великата възможност, която може да се даде на един народ - да застанем начело на всестранното, културно и духовно развитие на човечеството.

Затова, да се пазим от илюзии, да оставим старите пътища, които вече много добре опитахме в миналото и да тръгнем по новия път - по пътя, който Бог ни сочи.

Той ще ни даде всичко, което е наше, и още много, за което ние не сме дори и мечтали.

С. Калименов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...