Jump to content

41. Сейте / С. К. - В: Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 297, 15.10.1942, с. 1.


Recommended Posts

41. СЕЙТЕ!

Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 297, 15.10.1942, с. 1.

Трябва да се погрижим за нивите си. Трябва да се погрижим за нашата хранителка - земята, която, оплодена от слънчевите лъчи, изпълнена от живота, който слънцето й изпраща, ни храни и облича, ни създава всички условия за живот и развитие. Трябва да вложим в нейните недра семето, което утре при първите топли пролетни лъчи ще прокълни и ще даде обилен плод, за да няма гладни, голи, недоволни и незадоволени хора на нашата земя.

Когато сърдцата ни са изпълнени с любов, Бог дава щедро, изобилно. Той винаги дава, но ние не винаги сме готови да приемем това, което Той ни дава.

Много често ние запушваме пътищата, ние издигаме прегради пред това, което Бог ни дава. Ние сами се лишаваме от това, което е най-ценно за нас - както във физическо, така и в духовно отношение. Ние сами бягаме от благата, които ни са толкова нуждни и с които Той тъй щедро ни е заобиколил.

Не един път в историята на човечеството, не един народ и не един човек са отхвърлили Божието благословение и с това са се обрекли на

неизбежни лишения и страдания. Почти всички хора и всички народи имат, кой повече, кой по-малко вина в това, но у някои тя е особено силно изразена. Много са хората и народите, които си въобразяват, че са пълни господари на земята, на света, че тук няма кой друг да се меси, че само земни сили управляват живота и че следователно, ако те имат в ръцете си грубата сила, то никой и нищо не може да им се противопостави. Жалки, краткотрайни човешки илюзии!

Докато хората и народите на земята не дойдат до съзнанието, че не те са върховните арбитри, че не тяхната воля и техните разбирания ще могат да се наложат в края на краищата, докато не разберат, че те трябва да се подчинят и да изпълнят Божията, е не своята воля, дотогава те не могат да стъпят на правия път, на своето развитие и не могат да очакват големи блага за себе си.

Когато сърдцата са изпълнени с любов, Бог дава щедро, изобилно. Защото това е Неговата воля - любовта да царува на земята, в сърдцата на хората и в отношенията помежду им. Докато не изпълним Божият закон, докато не следваме Божията воля, ние няма защо да се надяваме за големи и трайни успехи. Истинският успех и истинският разцвет ще дойдат само по пътищата, които Бог ни сочи.

Въпросите, които днес хората искат да разрешават чрез войни или чрез революции, няма да се разрешат по тия пътища, а ще се разрешат само чрез любовта. Това може да се види много странно на мнозина, но то е не по-малко действително. Никаква промяна на обществения строй, никаква промяна в управлението, изобщо, никакви външни промени не могат да донесат това, което ще донесе Любовта. И само любовта ще донесе това, което единствено има силата да разреши неразрешимите днес въпроси. Само любовта ще донесе изобилието. Защото, нека кажем за трети път: Бог дава щедро и изобилно, когато сърдцата са изпълнени с любов.

И това се отнася както до материалното, така и до духовното. Който не вярва, може да провери. А това не е трудно да се направи. Защото винаги, когато сърдцата на хората са били изпълнени с умраза и жажда за мъст, винаги, когато реки от човешка кръв са текли по земята, Бог е дигал благодатта на Своето изобилие от земята.

Затова, нека се погрижим за нивите си! Нека ги посеем с любов. Нека положим в тях благодатните семена на Духа, които ще дадат обилен плод за задоволяване на всички, които днес са гладни и жадни - за всички, които са лишени от великите Божествени блага на живота.

Нека сеем, едновременно на физическото и на духовното поле. Нека засяваме нивите, но нека сеем едновременно и в душите, нека сеем в сърдцата и в умовете. Нека сеем доброто, разумното истинното слово на Бога, което ще даде изобилния плод на Любовта, Мъдростта и Истината, за да има истински разцвет и истинско величие за този народ и за всички люде по земята.

С. К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...