Jump to content

45. Боже, пази България, - В: Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 300, 1.01.1943, с. 1.


Recommended Posts

45. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 300,1.01.1943, с. 1.

Какво да си пожелаем срещу новата година?

Нека забравим себе си, нека забравим за момент нашето ограничено лично „аз". Нека помислим преди всичко и над всичко за народа си, за отечеството си, мислейки едновременно с това и за всички хора-братя по света, не изключвайки и не противопоставяйки нашите с техните истински интереси.

Какво да пожелаем на нашия народ за през новата 1943 година и за през целия дълъг низ от години, идващи след нея?

Но, преди да изкажем нашите пожелания, ние би трябвало да отговорим на въпроса, който навярно е на устата и в умовете на мнозина: -Има ли, наистина, Някой, който да слуша нашите пожелания? Има ли, там Горе някъде, или където и да било, едно ухо, едно съзнание, една воля, която да чува нашите молби и пожелания и да е способна да им отговори? И дали, изобщо, тия наши новогодишни пожелания имат някакъв смисъл, някаква истинска връзка с действителността, или те са само праздни залъгалки, кухи форми, лишени от всякакво истинско съдържание и реална стойност?

Има ли Някой, който да ни чува?

Да, има!

И тъкмо затова нашите слова, нашите пожелания, нашите изковани в наковалнята на ума и сгрени от огъня на сърдцата ни мисли, няма да изчезнат безследно като дим в безвъздушното пространство, а ще затрептят, изпълнени с живот, в хиляди сърдца, ще се разгорят в буен пламък в хиляди пробудени души и ще литнат с мощни криле там нагоре, нагоре във висините, при нозете на Отца.

Нашият Баща е жив! Защото и ние сме живи. Той не е абдикирал от трона си, не е поверил в ръцете на земни сили истинското владичество над света. Той е там, над нас. Той е тук, при нас. Той е навсякъде.

Той ни вижда и ни чува. Той вижда и знае всичко, което става днес по земята.

И... Той ни търпи!...

Ето защо, въпреки всичките ни недостатъци, вьпреки всичките ни престъпления, ние, забравяйки нашите лични нужди и грижи, няма към кого другиго да се обърнем, ние няма към кого другиго да отправим молитвите си, пожеланията си по случай новата година, освен към Него, вечният наш Баща: Боже, пази България!

И в тия три думи ние влагаме много, много. Ние влагаме в тях цялото си същество. Ние влагаме в тях всичката си вяра в светлото бъдеще на народа ни и на човечеството изобщо. Ние влагаме в тях всичкия си буен устрем към творчество на нов живот, на нов свят, който ще озари измъченото и заблудено днес човечество с топлите лъчи на любовта. Ние влагаме в тях безпределната си обич към тоя истински нов свят, роден не в умовете на хора с ограничен поглед, със сектантски разбирания за нещата, а слизащ от небето, по повелята на Бога, да се въплоти тук, на земята.

Боже, пази България!

Пази я, защото тя трябва да стане светъл мост за всички хора и за всички народи към Новото, към Божественото ново - към Твоето царство на земята!

Пази я, защото тя трябва да остане с чисти и неопетнени ръце, за да може с чиста и неопетнена съвест и с пълнотата на Твоето благословение да сее по всички посоки, всред всички народи, по всички части на света Твоето Велико Слово, което Си благоволил да й повериш.

Пази я, защото тука, в малката и скромна България, избликна Великият извор на Твоето Слово, което ще утоли вечната жажда на цялото човечество, тук се раздава на всички Живия хляб, способен да насити глада на всички човешки души, защото тук живее и работи Учителят, когото Ти благоволи да пратиш при нас - велик Водач към светли бъднини, към мир, любов и братство, към осъществяване на Твоето Царство на земята.

Велика е мисията на България, която Ти, Господи Си благоволил да й повериш.

По-велико благо от това ние не можем дори и да мечтаем. По-свещен дълг от този ние не познаваме: Да отдадем всичките си сили, всичките си мисли, всичката си любов, да отдадем цялото си същество за изграждане на Великото Дело, което си предоставил на нашия народ - да сеем по целия свят семената от които ще израстне Царството Божие на земята!

Боже, пази България!

Запази я чиста и свята за великото й дело - да изпълни достойно свещената мисия, която си й възложил: да стане носител на Твоето Слово, изпълнител на Твоите заповеди, да стане факел на мира, на братството и на любовта.

С. Калименов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...