Jump to content

53. Гласът на природата / С. К. - В: Братство, Севлиево. Г. 16, бр. 314, 15.11.1943, с. 1.


Recommended Posts

53. ГЛАСЪТ НА ПРИРОДАТА

Братство, Севлиево. Г. 16, бр. 314, 15.11.1943, с. 1.

Великата Майка на живота, великата Учителка на всички живи същества - Природата, има свой собствен език, с който винаги ни говори и ни възпитава и който понякога е тих, едва чут, а понякога е мощен и страшен като развилняла се буря.

Природата е разумна и съзнателна. Всички нейни действия са целесъобразни. Пред нея стои една велика цел - и всички нейни „добри“ или „зли“, „важни“ и „маловажни“ явления и действия не са нищо друго, освен отделни, съзнателно и разумно насочени стъпки към тази, именно цел.

Ако ний не познаваме разумността и съзнателната целесъобразност на природата, то ний никога не ще я разберем, никога не ще научим нейния език. Ако във всички нейни действия ние виждаме само сляпото механическо стълкновение и взаимодействие на несъзнателни, лишени от разум сили, то ние никога няма да разберем какво нещо е всъщност живота. Ако ний смятаме, че това, което нашият ум измисли (понеже ние сме съзнателни и разумни) стои по-високо и може да коригира природата, то ние жестоко се лъжем и правим грешки, които сетне скъпо изкупуваме.

Човек не може да бъде по-умен от природата, защото неговият ум, неговото съзнание, са една малка, микроскопична частица от ума, от съзнанието на природата. А частта никога не може да бъде по-голяма и да стои по-високо от цялото.

Това, което е природно, то е Божествено. Защото зад природата стои Бог. Нейните закони са Негови закони. Ето защо, винаги, когато искаме да се намесваме в делата на природата (а това е равносилно да коригираме Бога), ние грешим и страдаме вследствие на тези наши грешки.

Затова, нашата първа задача в живота като разумни и съзнателни човеци, е да се вслушваме в гласа на природата, който е глас на Бога.

Ний трябва да се научим да разбираме нейния език. Ний трябва да се научим да разчитаме нейните писмени знаци. А природата ни говори винаги и чрез всичко... Защото всичко, което ние виждаме около себе си, от това, което е непосредствено до нозете ни, от това, което изпълня цялата земя, та чак до безграничните небесни простори всичко това представлява великата, свещена книга на природата, която винаги е разтворена пред нас и която чака само будното съзнание и проницателния ум на човека, за да му разкрие своите тайни.

Гласът на Бога ни говори чрез природата. Гласът на природата е глас Божий.

Отправете очите си навсякъде около вас, и вие ще видите вредом, във всичко, което ви заобикаля, в най-малките растения и животни, в най-незначителните на пръв поглед явления на природата, нейните закони, нейната мъдрост, действието на нейните сили. Вслушайте се, и вие ще чуете нейния глас, който ви казва: „Вървете по моя път, кой го аз от века съм ви предначертала, и не се страхувайте, че ще сгрешите. Следвайте моите предписания и всичко около вас и във вас ще цъфти и зрее, ще се развива и напредва.“

Нека ний, хората, се откажем да коригираме природата, защото това значи да коригираме Бога. Нека винаги се вслушваме в нейния глас и вървим по стъпките й.

Природата оперира с две сили, два фактора извиква тя на сцената на живота - добро и зло, положително и отрицателно. Защо това е така, ние, поне засега не можем напълно да разберем. Но нека ние не се намесваме в нейните действия. Тя знае какво прави, дори и тогава, когато ние смятаме нещо за неразумно, дори и жестоко.

При всички операции, които природата извършва, за нея е важен резултатът. А резултатът на всички нейни действия е само един и не може да бъде друг - все по-пълното и все по-високо разгръщане и издигане на живота, все по-голямото и по-голямо усъвършенстване на всички същества.

При това положение ний трябва да знаем нашето място и строго да спазваме нашите задължения по отношение на природата. И, преди всичко, ний трябва да се откажем от безумната и глупава мисъл да я завладяваме, да ставаме нейни господари. Толкова ний можем да станем господари на природата, колкото една мравка, която пълзи по човешкото тяло, може да му заповяда, да управлява и ръководи всичките телесни и душевни функции на този човек.

Мисълта за овладяване на природата е родена от човешкото безумие и от глупавата и несъстоятелна човешка гордост. Това, което природата ни дава, тя ни го дава доколкото ние сме послушни към нейните закони и се вслушваме в нейния глас, а ако ние пожелаем да й се налагаме, да се противопоставяме на нейните закони, тя може да ни унищожи с един замах или поне да ни даде такъв урок, който никога да не забравяме. Всяко злоупотребление със силите на природата ние скъпо и прескъпо заплащаме.

И всичките днешни страдания на отделните люде и народи и на цялото човечество вкупом, не са нищо друго, освен уроците, които природата ни дава за нашето непослушание към нейния глас, към нейните закони.

Това е ясно и просто до толкова, че и децата могат да го разберат: Ние страдаме само затова, защото нарушаваме законите на природата.

А Бог ни е дал ум, природата ни е дала ум и съзнание, с които ние можем да потърсим, да намерим и да изправим грешките си, за да можем по този начин да се освободим от страданията си.

Нека употребим този ум за това, за което ни е даден. Нека потърсим, намерим и изправим грешките си. Нека проучим свещения език на Великата Природа и нека винаги се вслушваме в нейния глас и изпълняваме нейните заповеди.

Тогава ний ще растем и цъфтим „като дърво, насадено край водни оттоци“, ще се радваме и ще благославяме живота и Бога.

Гласът на природата е глас Божий.

С. К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...