Jump to content

55. Да бъдем готови! / С. К. - В: Братство, Севлиево. Г. 17, бр. 322, 1.12.1944, с. 1, 4.


Recommended Posts

55. ДА БЪДЕМ ГОТОВИ!

Братство, Севлиево. Г. 17, бр. 322, 1.12.1944, с. 1, 4.

Апелирам към всички българи да служат на Отечествения фронт.

А трябва да се знае, че само с любов може да се служи на този Отечествен фронт.

Учителят

Да бъдем готови! - Колко огромен, велик и обширен е смисъла на тия няколко думи. Колко дълбоко е тяхното значение, какво неочаквано ценно съдържание ние бихме открили в тях, ако само се опитаме да проникнем в тях, а не само да ги повтаряме без да мислим.

Да бъдем готови - това значи да променим себе си. Това значи да станем други хора. Това значи да заживеем по съвършено нов начин.

Защото такива, каквито сме и каквито се проявяваме, така, както сме живели досега и както живеем и сега, ние сме още далеч, много далеч от истинския нов живот, ние още съвсем не сме годни, напълно отговарящи за предназначението си камъни и тухли, които да влязат в изграждането на величествената постройка на Новото.

Ние трябва да станем други, нови хора, ние трябва да заживеем друг, нов живот, ние трябва да изпълним умовете си със съвсем нови мисли, ние трябва да изпълним сърдцата и душите си с нови чувства, ако искаме да бъдем наистина готови за новия живот, който хлопа настоятелно на вратите на всички ни.

Илюзия е да се мисли, че с досегашните ни мисли и чувства, с досегашните ни постъпки, ние сме годни за новия живот и наистина ще станем негови творци.

Наистина ли „условията", външните економически условия, ще променят като с някаква магическа пръчица целия наш вътрешен живот? Наистина ли промяната на строя или на властта ще промени и нас самите? Наистина ли нашата душа, безразлично какво разбираме под тази дума, ще бъде основно променена чрез промяната на външния, материален ред?

Ние в такива чудеса, в такива магии не вярваме. Наивно и вредно е да се вярва в това. Следователно, задачата за изграждането на новия свят далеч надхвърля задачата за прокламирането и изграждането на какъвто и да било нов строй. Задачата за изграждането на новия свят е много по-огромна, много по-обширна, много по-сложна и по-трудна, отколкото може да ни се стори на пръв поглед.

И ние бяхме деца, и ние вярвахме, някога в чудесата, в магичните сили на външните промени. Днес, обаче, ние не можем и не трябва да вярваме такива неща, които са вредни заблуждения, и които ни отдалечават от истината, от истинските ни задачи.

Следователно, ний трябва да погледнем открито и ясно действителността. Ний трябва да погледнем лице с лице живота. И след това трябва да се заловим на работа.

Всъщност, работата и само работата - приложението, опитите за прокарване в действителния живот на нашите планове, стремежи и разбирания - само тази работа, приложението и опита, ще изкарат наяве ясни и безсъмнени, нашите заблуждения. Те ще бъдат нашия най-добър учител, поправяйки нашите неизбежни грешки.

И все пак, ние трябва да отворим умовете си и душите си за новите истини. Ние трябва да отворим съзнанието си за това, което досега не сме знаяли. Ние трябва да бъдем възприемчиви за новото, трябва да го търсим, а не да му се противопоставяме. Защото - животът, този най-велик учител, учи и ще научи всички ни, но, докато един схваща лесно и бързо неговите уроци, друг ще трябва да мине през дълги и големи страдания, докато чуе гласа му и усвои неговите уроци.

А животът ни учи преди всичко едно: ние трябва да променим себе си!

Ние можем и трябва да направим това. Ние сме властни да направим това. А то е най-важното. То е, едва ли не, всичко. То е ключът и пътят към всичко останало.

Ще променим ли старите си навици? Ще променим ли старите си мисли и чувства? Ще променим ли старите си отношения и постъпки спрямо живота и света? Най-после, ще променим ли нашето старо досегашно светоразбиране?

Ето, от това именно, преди всичко, зависи дали ние ще станем творци на нов живот. От това зависи дали ние ще можем или не ще можем да създадем нещо истински ново и истински хубаво.

Изобщо, съществува една истинска, обширна, сложна и доста трудна в своето приложение наука за новия живот. Тази наука не е измислена от хората, тя не е творение на когото и да било, а е дело на самия живот. В тази наука теорията и практиката, истината и нейното приложение, са неразривно свързани помежду си. Тази наука не може да се учи само на книга. Нейното истинско изучаване се придобива в самия живот.

Ние знаем, че всички, които са искрени, всички, които обичат и вярват в идеала си, непременно, кой по-рано, кой по-късно, ще влязат в течението на тази велика наука. И едва когато я опитат, те ще могат да разберат напълно нашите думи.

Защото опитът е, който разрешава въпросите, а не теориите, които и каквито и да били те. През горчилото на опита ще минат, ще бъдат прекарани последователно всичките наши теории, разбирания и планове, и едва тогава ще може да се разбере - кое в тях е годно за живота, и кое не може да издържи неговата строга, но справедлива критика. Защото опитът - това е самият живот.

И само този, който е опитал нещата, който ги знае не само теоретически, но ги познава и в тяхното практическо приложение, само той може с пълно право да говори за тях и за тяхната годност. Останалото си остава теория, която, докато не се провери на практика, не бива да се приема безусловно.

И все пак, въпреки всички възможни пречки, трудности, неизбежни грешки и неправилно насочени усилия, ние горещо и твърдо вярваме: колелото на живота се е завъртяло напред с такава огромна, могъща сила, че нищо не може да го спре. Движението напред е факт, който с нищо не може да се отрече. Мощни, изобилни сили, като пропетни води нахлуват от всички страни в живота. Тия сили са на лице. За тяхното съществуване въпрос не може да става. Това са сили на новото, дошли на земята, извикани тук с ясната и определена мисия - да участвуват в изграждането на новия живот. Въпросът е само за тяхното правилно ориентиране и насочване, за максималното оползотворяване на техните възможности.

Ето на тия именно сили на новото, ние говорим, към тия именно души, изпълнени с ясно съзнание на своята мисия и с бурен устрем към изграждането на новия свят, към тях ние се обръщаме с думите: Бъдете готови! Подгответе се за новия свят, който иде. Изучавайте великата наука на новия живот. Изучавайте я практически, а не теоретически. Изпитайте в живота всяка нова истина, която ви се предлага. Отхвърляйте всички догми, които са в противоречие с гласа на живота.

Бъдете готови! Насочете вашето внимание преди всичко към самите вас. Знайте, че вътре във вас, а не във външните условия и форми, е действителния източник на новия живот, и че ако той не дойде от там, от никъде другаде не може да дойде.

Бъдете готови! Близко, много близко е времето, когато на вас ще бъде възложена задачата да творите, да изграждате зданието на новия живот. А там всяко нещо трябва да бъде поставено точно на своето място и всичко да бъде изградено с красота и съвършенство.

Трудна, но велика е тази задача. Подгответе се за нея. Направете от себе си истински, съвършени проводници на силите на новия живот.

Бъдете готови!

С. К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...