Jump to content

5.4. Познай себе си!


Recommended Posts

5.4. ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ!

Има едно голямо Знание - велико, най-важно, първостепенно Знание, без което ти все още не можеш да бъдеш наречен истински човек; без което ти все още не можеш да се считаш за пробуден човек; без което ти все още си спящ човек - сляп за истината. Това е знанието за Себе си - да познаеш Себе си, което значи да познаеш твоето истинско „Аз", - да познаеш Бога в себе си, да се познаеш като частица от Бога; да се познаеш като Любов - частица от Неговата Любов.

Да се познаеш като частица от Неговата Мъдрост, да се познаеш като частица от Неговия Живот.

Защото туй, което в твоя обикновен, всекидневен живот мисли, чувствува, действува в теб, това повърхностно съзнание, този повърхностен живот, това повърхностно, всекидневно „аз", което е склонно да греши, което е способно да се заблуждава, да се отклонява, което е пълно с недостатъци, пороци, слабости, което се изразява в един несъвършен, неорганизиран, недисциплиниран духовно живот, - живот свързан със и зависещ от физическото, телесното, животинското в теб - това не си още самият ти, то не е още твоето истинско „Аз". Ти, самият ти, твоето истинско, вътрешно, дълбоко скрито Божествено „Аз" е нещо безкрайно по-могъщо, нещо безкрайно велико.

Преди да си познал Вселената, преди да си познал Безкрайността, и именно за да можеш наистина да ги познаеш и разбереш, да можеш да се свържеш реално, непосредствено, съзнателно с тях, ти първом трябва да познаеш себе си.

Защото ти си микрокосмос - умален образ на Безкрайността, на Вселената, всичкото й величие и чудеса.

И защото само великият Ключ на аналогията, на подобието, ще ти даде достъп в Храма на истинското, на великото Знание: „Каквото Горе, така и долу": както малкото, така и Голямото, както микроскопичното, така и Безграничното, както атома, така и космоса, както човека, така и Бог: микрокосмос и Макрокосмос. „Познай себе си!"

Познай себе си като миниатюрен, микроскопичен образ на безкрайната Вселена, съдържащ всичко, което съдържа тя. Познай себе си като зародиш, носещ в себе си потенциала на безкрайно развитие, безкрайно усъвършенствуване, безкрайно величие, могъщество, красота, слава. Познай себе си като любов: като частица от великата, безграничната Божия Любов. Познай себе си като дете на Бога - син на Бога, дъщеря на Бога Познай себе си като Безкрайност, като Безсмъртие, като Вечност: познай себе си като частица от Бога - познай себе си като Дух!...

Какво струват всички други знания, всички земни знания, пред себепознаването, пред познаването на своето истинско „Аз"? Пред осъзнаването на своята безкрайност, на своето безсмъртие? И колко много знаем ний, хората, за всичко, което е около нас, а сами себе си не познаваме!

Химия, физика, математика, кибернетика, радиоастрономия, бионика - толкова много знаем ний, а доколко познаваме себе си? Нима анатомията, физиологията, ще ни дадат пълно познание за човека?

И то така както ги изучаваме, без да имаме предвид връзката, съответствието, които съществуват между човешкия организъм и Безкрайността, между всеки орган на човешкото тяло и съответните органи на Вселената?

Нека отправим поглед към себе си - към истинското, скритото, към съкровеното, свещеното, безсмъртното, безкрайно великото в нас, без чието познаване е все едно, че нищо не знаем за себе си.

Какво сме наистина ний, хората, какво е човекът? Човекът е ключ на Вселената.

Само през човека, чрез истинско познаване на човека, може да се мине към истинско познаване на Вселената, на Космоса.

„Адам Кадмон" - „Вселенският Човек" - с този кабалистичен израз са означавали в Древността името на безграничната Вселена. „Вселенският Човек" - Човекът - Вселена и Вселената – Човек - именно човек, а не нещо друго...

Защото устройството, в основните си черти, е едно и също. „Както Горе, така и долу" - основният принцип на Херметизма. Като истински син на Бога, човекът носи в себе си, в своята душа. потенциала на безграничното Божие величие, на Безкрайността. Както всяко семе носи в себе си образа и възможностите на цялото растение. Както всеки син носи образа, потенциала на своя баща. Това не е теория, а факт - реалност в природата, в живота. Синът, детето, носи в себе си, непроявени още, всички възможности на своя Баща.

Човекът е син на Бога, непроявен Бог, латентна, непроявена още Безкрайност...

Това си именно ти - човека, семето, зародиша, потенциала на Безкрайността.

Това си именно ти - малък, микроскопичен образ на голямата, на безграничната Вселена.

Това си именно ти - малка искра от Божествения Пламък, съдържаща всичко.

Безсмъртна искра от безграничната Любов на Бога. Това си ти - като Безкрайност, като Вечност, надарен с безсмъртие надарен със заложбите, с възможностите за безкрайно развитие, за безкрайно растене, безкрайно усъвършенствуване; надарен с възможностите - в милионите, в милиардите векове на Бъдещето, да се превърнеш в Слънце, да създаваш цели Вселени...

Вечно да вървиш все по-нагоре и по-нагоре в Безкрая. Във все по-голяма красота, величие, могъщество, слава, вечно да се стремиш към съвършенството на Бога, твоя Отец. Защото от Безсмъртието си роден, и към безсмъртието отиваш. Защото от Безкрайността си роден, и към Безкрайността отиваш. Защото си син на Бога, и към Бога отиваш! А истинският, верният път към Бога е: преди всичко - смирение!

„Познай себе си!"

Познай себе си като Дух - като син на Бога. Познай себе си като образ на цялата безгранична Вселена. Познай себе си като същност - частица от същността на Бога: Познай себе си като Любов!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...