Jump to content

Новият човек


Recommended Posts

НОВИЯТ ЧОВЕК

Който е виждал картината на Борис Георгиев „Странствуващият пастир”, може да има една нагледна представа за това, което ще представлява от себе си новият човек. От очите му и от цялото му лице грее сиянието на Божествената Любов - на любовта към всички и всичко. На главата му се вижда маслинения венец на мира, а около него и при него свободно, без никакъв страх са дошли животните, които някога са бягали и са се крили от неговия предшественик. Тук са, наедно, и сокола, кацнал на раменете му, и врабчето, кацнало до главата му, на пътническата му тояга, и дивите кози, издигнали главите си към лицето му и загледали го право в очите с такова мило изражение, като че ли искат да му кажат: „Благодарим ти за всичко, което си направил за нас, благодарим ти за хармонията, която си внесъл в цялата природа, благодарим ти, че ти си нашия по-голям брат, обичащ ни и нежно грижещ се за нас.

И после: гълъбите и орела, мечката и сърните, и всички същества живеят братски в същата хармония, която е царувала в отдавна изгубения и сега наново придобит рай. Далеч, пред сините балкани, над тихата река и боровата гора, се издига Божията дъга - символ на най-после достигнатия вечен мир на земята.

И толкова любов, толкова радост, такова щастие и хармония лъхат от всичко, че човек неволно се пренася там, в това блажено царство, което за сега е все още един далечен, като че ли недостижим блян...

А може човек отново да добие това, от което той сам, престъпвайки Божия закон, се е отрекъл. Може да се въдвори наново хармонията, която е царувала някога в живота. Може да се запълни бездната, която е зинала между нас и изгубения Рай!

Как? - Със смирение, търпение, страдания, труд и жертви. Други път няма. Напразно някои мислят с войни или революции, с наука и техника, с нови политически и стопански системи да достигнат коренна промяна в живота на човека. Докато човек не се обнови отвътре, докато той не погледне лице в лице истината на своето минало, докато той не се смири и залови да изкупи своите минали грешки, той няма да достигне осезателно подобрение на своето състояние. Той винаги ще бъде изложен на духовна и материална мизерия, на катастрофи и нещастия.

Главната отличителна черта на новия човек това е колективното съзнание, което се е вече пробудило в него - съзнанието за единство с всичко съществуващо. Новият човек ще казва „ний", а не „аз”. Той ще мисли, чувства и действува не като една ограничена, затворена в тясната черупка на егоистичните интереси личност, а като съставна част на едно цяло, като член на един колектив. Егоистичните интереси на отделната личност ще се стопят, ще останат на заден план пред върховните интереси на колектива, които всъщност представляват добре разбраните и върховни интереси на индивида. Човек ще заеме в живота показаното му от разумната природа място, също тъй, както една клетка заема своето място и изпълнява своята длъжност в организма. Всеки ще гледа общите интереси и тогава на всички ще бъде добре, защото няма да се губят вече огромни сили и средства във взаимни борби.

Тогава сърцето на човека ще бъде изпълнено с Божията любов -любовта към всички. Той ще заеме разумно своето място във всемира и ще бъде източник на хармония и благодат за всичко. И ще стихнат в света предсмъртните стонове на хора и животни, умиращи от насилствена смърт Ще се премахне мизерията, в която тънат милиони човешки същества. Ще се просветли човешкия ум със светлината на велики, забравени днес истини. И човек ще стане творец на една нова. Божествена култура на земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...