Jump to content

Чистота


Recommended Posts

ЧИСТОТА

Основното качество, което трябва да отличава окултния ученик, това е чистотата. Чистота на сърцето, чистота в мислите, чистота в действията. Изобщо, пълна физическа и духовна чистота е необходима за ученика, за да може той да бъде наистина такъв, за да може да успява в своето развитие и в служенето на другите. „Ако човек не е чист, казва Учителя, той не може да служи. Ако човек не знае да служи, той не може да люби. Ако не знае да люби, той не може и да учи. Ако пък не знае и да учи, той никога не може да придобие свобода”. Следователно, всички тия възможности са тясно свързани помежду си, и тяхната основа е чистотата.

Ето защо, когато у хората съществува силен стремеж към служенето, към любовта, към учението и към свободата, те трябва да започнат с чистотата - нея да сложат в основата на своя стремеж.

Има различни схващания за чистотата и различни степени на нейното осъществяване. Това зависи от степента, до която се е издигнало човешкото съзнание. И паралелно със степента на своята истинска, вътрешна чистота, човек може да реализира своите стремежи към истинско служене, към Божествената любов, към учението, взето в неговия дълбок смисъл на окултно ученичество и придобиване на Божествената Мъдрост и към истинска свобода.

Чистотата е велика сила. Тя побеждава тъмнината, тя побеждава страха, тя побеждава и смъртта. Разрешението на загадката за дълговечността и безсмъртието на човешкия живот се намира в чистотата. И обратно - нечистотата е съюзник на смъртта. „Започне ли елементът на нечистотата да влиза в живота, смъртта веднага прави крачка напред: колкото повече се увеличава нечистотата, толкова повече смъртта навлиза в живота" - Учителя.

А тъй като чистотата не е някакъв предмет, който се добива веднъж завинаги, а е едно качество, което изисква постоянни грижи за неговото запазване, постоянна будност на съзнанието, то у човека трябва да съществува един постоянен, вечно подновяващ се стремеж към чистотата, едно непрекъснато бдение и отхвърляне на всичко нечисто, което влиза в съприкосновение с физическия и духовния му живот. Човек трябва да бъде един обилен извор на чисти чувства и мисли, който постоянно да блика и с това да отниса и не дава достъп на нечистите външни елементи.

Абсолютната чистота, схващана в нейната пълнота и съвършенство, е достояние само на Бога. За нас, хората, тя трябва да бъде един постоянен, никога не загубващ се пред очите ни идеал. На нас е даден само вечния стремеж към нея, който ние непрестанно трябва да поддържаме в дълбочината на душата си, като свещения огън на древните весталки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...