Jump to content

6.4. Човек е безсмъртен. - В: Братство, Севлиево. Г. 3, бр. 37,20.10.1931.


Recommended Posts

6.4. ЧОВЕК Е БЕЗСМЪРТЕН!

Братство, Севлиево. Г. 3, бр. 37, 20.10.1931.

ПОКАНА

За записване абонати на книгата

Защо вярвам в безсмъртието на човека

от Сър Оливър Лодж

Член на Кралското Общество, професор по физика и

дългогодишен ректор на Бирмингамския университет
 
„Аз знам тяжестта на думата „факт"
в науката, и казвам без колебание,
че продължаването на човешкия живот след
смъртта на тялото е доказан факт".
Сър Оливър Лодж
 
„Дошло е време за проучване на невидимото
със същата искреност и старателност,
с каквито науката досега е проучвала
земните неща".
Ф.У.Х. Майерс
 
„Познанието на човешката душа, като
психична и физична същност, ще бъде
науката на бъдещето".
Камил Фламарион
 
„Аз не казвам, че това е възможно,
Аз казвам, че това е".
Уилям Крукс

Голяма част от днешната интелигенция мисли, че въпроса за безсмъртието на човека не влиза в областта на науката и че последната не се занимава с него. И наистина, мнозина от днешните учени гледат с пренебрежение и предубеждение на този въпрос. Обаче, това не се отнася до всички. Напротив, има цяла редица учени, с голям авторитет и големи заслуги в различни области на науката, които направиха обширни изследвания, събраха, проучиха и систематизираха десетици хиляди факти - случаи от ежедневния живот, направиха хиляди опити - експерименти в областта на тайнствените явления: спиритизъм, ясновидство, предсказания, телепатия, левитация. психометрия. материализация и т.н., и по такъв начин, с помощта на строго научни методи, сложиха основите на една нова наука - метапсихиката. която разширява извънредно много хоризонта на досегашното човешко знание и разколебава из основа материалистическия мироглед.

В .Обществото за Психични Изследвания", което е родоночалник на науката Метапсихика. влизат учени с всесветска известност, от всички културни народи, като професорите Анри Бергсон, Шарл Рише, Камил Фламарион Оливър Лодж, Уйлям Крукс. Алберт де Шренк-Нотцинг, Ернесто Боцано. Уйлям Барет: д-р Желе, д-р Ости и мн. други. Присъствието на тези първостепенни учени в едно общество, чиято задача е да изследва областта на окултните явления, ни говори ясно, че тия явления не може повече да бъдат считани за шантаж и измама, но че те са действителни факти. А тези факти, взети в своята цялост, доказват както ясновидството, предсказанията, телепатията, материализацията на духове, така също и безсмъртието на човешката душа и последователните й превъплъщения на земята.

В стремежа си да търсим истината и да я направим достъпна на нашето общество, ний си поставяме за задача да издадем редица книги из тази област, написани от големи научни авторитети, до окончателното изясняване на въпроса.

Материалистическия мироглед е едно заблуждение, което сковава днес умовете и духа на хората и това заблуждение трябва да се премахне. За да може да набележи правилен път за своята дейност и стремежи, човек трябва предварително да узнае, какво представлява от себе си сам той, какво е неговото бъдеще, какво е неговото място и положение във вселената и между другите същества. В тъмнината не може да се върви напред, не може да се намери правия път в живота. А днес по тези въпроси от първостепенна важност за всеки един човек царува пълна тъмнина. За да може да се разпръсне тази тъмнина, ний се обръщаме към всички да ни подкрепят като се абонират и като абонират свои познати за предлаганото от нас съчинение на сър Оливър Лодж. От неговия прием ще зависи по-скорошното излизане на следващите съчинения от същия характер.

Няколко думи за автора на книгата. Започнал научната си дейност с редица изследвания и открития в областта на електричеството, сър Оливър Лодж скоро се издига до степента на първостепенен учен. Става професор по физика първом в Лондон, после в Ливерпул, а след това в Бирмингамския Университет, на който е бил главен ректор в продължение на осемнадесет години. Член е на Кралското Общество в Англия, състоящо се от бележити учени, на Обществото за психични изследвания и т.н.

В продължение на своята научна дейност, сър Оливър Лодж е написал около 30 научни съчинения, повечето от които са от областта на физиката. По въпроса за безсмъртието той е написал три книги: „Безсмъртието на човека” (1884 г.) „Раймонд, или живота след смъртта” (1919 г.) и предлаганото сега от нас съчинение „Защо вярвам в безсмъртието на човека”, издадено в 1929 г. Ние се надяваме, че с подкрепата на търсещите истината хора в България, ще можем да издадем освен тази книга и двете му по-първи съчинения по този въпрос.

Книгата ще бъде около 8 коли, с приложение портрета на автора. За да я направим колкото се може по-достъпна за широк кръг читатели, ние определяме цената й за абонатите само 20 лева. а след като излезе от печат ще струва 30 лева.

Всеки, който запише 10 абоната, ще получи една книга безплатно.

Сумите, заедно със списъците на записаните абонати, да се изпратят най-късно до 20 октомври т.г. на следния адрес: Издателство „Братство", гр. Севлиево.

ДРАГИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

За да можем да подготвим почва за разпространение на Новото Учение на Любовта, Мъдростта и Истината, ние трябва предварително да съборим материалистическия мироглед. Днес грамадното болшинство от хората са материалисти. Те не вярват в нищо друго освен земното. Те не признават ни Бог, ни безсмъртие. И поради това, когато ние отидем да им говорим за окултизъм, за Ново Учение, те често посрещат нашите думи със смях и подигравки.

Днешните хора, са като неверния Тома - те искат да видят с очите си, да пипнат с ръцете си, да се уверят сами. Но те вярват в науката. Тя е техния идол. Ето защо, безсмъртието на човека трябва да им се докаже научно, чрез опити и научни изследвания, и то от авторитетни хора на науката, защото само на тях ще повярват.

Съзнавайки всичко това много добре, ний си поставихме за задача да издадем няколко научни съчинения от тоя характер, написани от учени с голям авторитет и световна известност, като Оливър Лодж, Уилям Крукс, Камил Фламарион и т.н. Ний знаем много добре колко трудни са условията у нас за издаване на книги от подобен характер. Знаем, че това издаване е придружено с голям риск и жертви. Но ний сме решени да проявим нужната настойчивост и в повече или по-малко време, според получената подкрепа, да изпълним набелязания план.

Като първа стъпка в това направление ние ще издадем книгата на сър Оливър Лодж - „Защо вярвам в безсмъртието на човека”. Във връзка с това ви изпращаме покани за записване абонати и ви молим да проявите най-голямата възможна дейност за това.

Братя и сестри,

Тази задача е обща - на всички ни. Имайте я следователно присърце. Постарайте се да запишите колкото се може повече абонати. Нека тези от вас, които имат възможност, да предплатят по няколко книги, за да ги разпространят или подарят по един екземпляр на читалища или свои близки.

Книгата не е скъпа - по обикновените пазарни цени тя трябва да струва 35-40 лв., но ний я отстъпяме на абонатите само за 20 лева, а след като излезе от печат ще струва 30 лева. Следователно, ний правим нужното - затова ще очакваме и от вас да направите всичко възможно за широкото разпространение на книгата. Всички събрани абонаменти да се изпращат незабавно, за ускорение на работата, след което записването може да продължи.

С братски поздрав: Издателство „Братство" - Севлиево

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...