Jump to content

7. Приложения на вестник „Братство”, Севлиево. 7.1. Да бъде светлина! Безпл. прил. на Братство, Севлиево, Г. 10, бр. 208


Recommended Posts

7. ПРИЛОЖЕНИЯ НА ВЕСТНИК „БРАТСТВО”, СЕВЛИЕВО

7.1. ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

Безплатно приложение на Братство, Севлиево.

Г. 10, бр. 208, 20.02.1938.

Нека си представим един човек или група хора, които, от самото си раждане, живеят в някакво дълбоко подземие и никога не са виждали слънце, нито слънчева светлина. За тия хора, естествено, няма да съществува никакъв друг свят, освен подземният, в който те живеят. Те не биха могли да повярват, нито пък да си представят, че съществува някакво слънце или някаква светлина: те не биха могли да си представят, че съществува някакъв друг, надземен свят, пълен със светлина и красота, в който свободно може да се диша чист въздух с пълни гърди, в който пред окото се разкриват безгранични простори, в който слънчевата светлина и топлина носят живот - друг живот, различен от подземния.

Тия хора фанатично ще вярват, ще твърдят и ще спорят с всеки, в ума на когото би хрумнала идеята за съществуването на друг свят, освен техния, като още казват, че има само един свят и един живот - това е техният свят и техният живот - подземният.

Точно в това духовно състояние се намира огромното болшинство от днешните тъй наречени „интелигентни” хора, т.е. хора с известно образование. Не ще и дума, че простолюдието, което върви след „учените", ще бъде още по-зле.

Тъмнина и мрак, незнание и ограничение, илюзии и глупава самоувереност - че познават живота и света - съществуват в душите и съзнанието на интелигенция и народ.

Също както в подземните хора, за които говорихме по-горе.

Ако на един такъв подземен човек кажем, че има една пътека, която извежда от неговия подземен свят в един друг свят, много по-красив и обширен от неговия, той не ще повярва, и с право, защото целият му дотогавашен опит е ограничен в подземието.

Но ако ние успеем да го склоним да дойде с нас и ръка за ръка, го изведем по пътеката, горе, на Божия свят, потънал в слънчева светлина, ако той види прекрасната надземна растителност, животни и хора, обширни равнини и високи планини, ако той види безграничното звездно небе нощем, то какво би могъл той тогава да каже?

Би ли продължавал да настоява на своето фанатично и сляпо, глупаво и смешно схващане, че неговият подземен свят е единственият, който съществува, че друг няма и не може да има?

Не! Защото той живее вече в този свят, когото досега е отричал.

Да изучиш основните истини на живота в светлината на окултната наука, това е все едно да излезеш от подземната тъмнина и да влезеш в светлината на нашия надземен, Божи свят.

Всеки има право да се съмнява, но никой няма право да отрича това. което не познава, без да е направил и най-малките усилия да го проучи и провери.

Великите истини на живота нищо не губят от своята сила, ако ние ги отричаме. Но ние сме, които губим в случая, защото считаме невежеството за знание, ограничението за свобода на мисълта и тъмнината за светлина. Ние сме, които доброволно, съзнателно и фанатично решаваме да останем в ограничението и тъмнината на подземието.

Това духовно подземие, в което се намират днешните хора, е материалистическият мироглед, който е сковал умовете на учени и прости, на стари и млади, на бедни и богати.

Тази непрогледна духовна тъмнина - това е глупавото и смешно, че животът е само това, което виждаме около нас и че той свършва завинаги за нас със смъртта на физическото ни тяло.

По-голяма глупост, по-вредно заблуждение, по-опасно ограничение, по-страшна тъмнина от тази не може да съществува.

Затова ние казваме:

Да бъде светлина!

Да проникнат лъчите на великото слънце на Истината във всички умове. Да се пръсне тъмнината, да се свърши нощта, да изчезне заблуждението, което сковава човешките умове.

Да изгреят великите истини на живота: безсмъртие, прераждане, карма, във всяко съзнание, да озарят всяка душа, за да може всеки да види ясно своя истински път в живота, да не бъде вече заблуден, изгубен пътник, а съзнателен творец в живота.

Да бъде светлина!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...