Jump to content

8. Благодарете за малкото


Recommended Posts

8.

БЛАГОДАРЕТЕ ЗА МАЛКОТО

Всички хора очакват тържествения момент, когато Божественото съзнание в тях се пробуди, когато Слънцето бъде на зенита на техния хоризонт, когато пътят им се напълно освети. И днес те не са в абсолютен мрак. Всеки си носи по една малка запалена свещ, за която трябва да благодари. (22/стр. 304)

...Да пеем тая песен и да благодарим за всичко. Днес човек мъчно благодари. Кипне за нещо и развали всичко. Дават му нещо добро, пак не благодари. Много получава, не благодари; малко получава, пак не благодари — все е недоволен. Изкуство е да си благодарен и на малкото. (7/стр. 130)

Един човек ми даде нещо, погледна го и казвам: Това има човекът, това ми дава. Ако ми даде една ябълка, погледна я, благодаря и за нея. Една круша ми даде, пак благодаря. Едно камъче ми даде, пак благодаря. Погледна към камъчето, казвам си: Колко души са стъпвали върху него, но то си мълчи, не роптае. Малкото изворче може да ми даде повече нещо от голямата река. (7/стр. 306, 307)

Това, което хората наричат страдания, причинени от любовта, не е нищо друго, освен противодействието на любовта. Когато любовта види, че някой човек се лакоми, иска да я обсеби, да я погълне напълно, тя му се противопоставя. Любовта не търпи лакомството и алчността. Тя казва на човека да бъде благодарен и на най-малката любов. (2/стр. 68)

Всеки трябва да е благодарен от своите малки дарби, които Бог му е дал, за да ги разработи. (1/20:12)

Бъдете благодарни на малкото! Ако те поканят, благодари! Ако те поканят да седнеш на земята, пак благодари! Ако ти дадат стол, пак благодари! Доблест се иска от човека. (10/13:35)

Ние, съвременните хора, не сме благодарни на малката придобивка. Казва: „Да бъда много учен човек”. Знаете ли какво е да бъдете много учен? Някои хора искат да знаят всичките тайни в света. Ако вие знаехте тайните на земята, вие не можехте да спите една вечер. (31/стр. 8, 9)

Да приемаме с благодарност малките благословения, които Бог ни изпраща! Върху тях почива човешкото щастие. (39/стр. 164)

Бог се проявява чрез доброто. Благодарете и за най-малкото добро, и за най-малката радост. Ако очаквате само големи радости, да заемате високи положения, цял свят да ви се покланя, вие сте изгубени. (11/стр. 119)

Туй, което ми дават хората, да зная как да го приема. И да съм благодарен, колкото и малко да ми дадат. (12/стр. 92)

Онова, което отличава обикновения човек от светията, седи в друго едно качество. Светията не се безпокои, той е спокоен, той е благодарен. Светия е онзи, който е благодарен и на най-малкото. Той казва: „Господи, и в 10 дни веднъж да ям, аз съм благодарен”... (12/стр. 115)

И да ви помогне някой, пак на вас предстои минаването на този път. Както и да ви се помогне, никой не може да влезе в дълбочината на страданията ви. Затова именно някой се оплаква, че хората не влизат в положението му. Защо ще влязат, да се удавят ли? Достатъчно е, ако някой ви подаде ръката си, но да изисквате заедно с вас да влезе в дълбочината на морето, това не е право... Тъй щото благодарете и за най-малката помощ, която хората ви дават. (13/стр. 49, 50)

Радвайте се и оценявайте най-малкото благо, което ви е дадено. По този начин само можете да възприемете живота и да растете. Щом приемате малкото благо с благодарност, след него иде Любовта, а после — правата мисъл. (25/стр. 127)

Само една милионна част от секундата е нужна на Господа, за да помогне на всеки човек, но трябва да чакате реда си. Нямате ли търпение да дочакате реда си, ще се сърдите на тоя, на оня, на Провидението и най-после и на Бога. Бъдете благодарни и на малкото. Каквото и да ви се случи в живота, благодарете и за него. Колкото малка помощ да ви е дадена, благодарете и за нея. (26/стр. 230)

Колкото хляб сложите на трапезата, няма да се извинявате, че е малко, но ще благодарите и за него. Колкото плодове сложите на трапезата, ще благодарите и на тях. Няма да казвате, че някой ви е дал само една череша, но ще благодарите и за нея. Само една ябълка да имате, благодарете и за нея. Ако не благодарите за малкото, и то ще ви се отнеме. (40/стр. 208)

За да намериш Господа, трябва да имаш схватлив ум, добре да възприемаш и предаваш. Колкото малко да възприемате, бъдете благодарни. (41/стр. 298)

Сегашните хора са неблагодарни на малкото. Всъщност малкото расте и се развива, а голямото се намалява. Малката любов расте и се разширява, а голямата се намалява. Малкото добро расте и се увеличава, а не голямото. (41/стр. 302, 303)

Сегашните хора губят добрите условия на живота, понеже не четат Евангелието, не прилагат малкото добро, не оценяват малката любов. Ако трябва да приемеш малката любов, приеми я с благодарност. (41/стр. 312)

Колкото по-високо стои едно същество, толкова повече блага има на разположение и толкова по-разумно ги използува. Като знаете това, благодарете и на най-малкото благо. Микроскопическото благо, добре използувано, струва повече от най-голямото благо, неизползувано или неразумно използувано. (42/стр. 261)

Не е в многото, а някой път и малкото с благодарност се благославя. (43/стр. 9)

Всеки ден носи за човека известно благо, чрез което може да се подигне, но като не разбира това, той го подритва. Бъди благодарен на малкото, което ти се дава, и разумно го използувай. В него се крие велико благо. (47/стр. 137)

Малкото, което ви се дава, трябва разумно да го използувате и да бъдете благодарни от него. Можете ли да използувате малкото, което ви се дава, ще използувате и големите опитности и знания. (47/стр. 169, 170)

Като върви човек в правия път, добрата съдба, т.е. добрият му приятел, ще го срещне, ще го извика да му даде парче медена питка. — Защо не ми даде цяла питка? — Цяла питка не се дава изведнъж. Който не е благодарен на малкото, той ще изгуби и него. Малкото се благославя. В него е скрит животът. (57/стр. 163)

Благодарете на малкия живот в себе си, за да придобиете големия, вечния живот. (58/стр. 46)

Някой от вас може да пее добре, друг — да рисува, трети — да пише и казвате: Имам един малък талант. — Не, на Бога ще благодарите за този свой талант и ще знаете, че и малките таланти могат да се увеличават, да стават големи. (68/стр. 64)

Бъдете благодарни на най-малкото благо, което ви се дава. То е скрито от погледа на обикновения човек, затова не може да се оцени. Разумният и просветен човек вижда и най-малкото благо, оценява го и му се радва. (69/стр. 105)

Да благодарим на всяко живо същество за най-малката услуга, която ни прави. (69/стр. 402)

Христос се отличаваше със Своето послушание. Хич не питаше Христос отде накъде Той трябва да носи греховете на хората. Това е Волята Божия. Или онова малкото, което Бог ни дава, да питаме защо ни го дава. Бъдете благодарни на онова, което ви дава. (76/стр. 436)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...