Jump to content

19. Оценяване и благодарност


Recommended Posts

19.

ОЦЕНЯВАНЕ И БЛАГОДАРНОСТ

Да оценявам Любовта, която Бог има към мене. Да обичам Бога, значи да оценявам ония блага и възможности, всеки ден да благодаря за онова, което е дал. Постоянно отвътре ме поощрява: чети, мисли, добро прави. Бог е, който ни тласка. (31/стр. 364)

Да бъдем верни и благодарни за мястото, на което Бог ни е поставил. (7/стр. 145)

Всеки човек е ценен дотолкова, доколкото носи благо, което му е дадено от Бога. Щом донесе благото, човек свършва вече работата си, както слугата свършва работата на своя господар. Благодарете за службата, която ви е дадена. Носете благото в света така, както ви е дадено, без да се изкусите да го продадете или да го използувате само за себе си. (2/стр. 111)

Природата се радва, когато ние оценяваме благата, които ни дава, и благодарим за тях. (2/стр. 93)

Ако приятелят ви е направил някаква услуга, работил ви, свирил или пял, вие трябва да му благодарите така, че и той да бъде доволен от вас. Оценявайте всичко, което хората правят заради вас. (2/стр. 107)

Като се говори за благодарност, имаме предвид онази вътрешна благодарност, а не обикновената. Още със ставането си от сън човек трябва да благодари за живота и за благата, които му са дадени. Животът е най-великото благо, което притежавате. Щом има живот, всичко може да придобиете: и знание, и свобода, и светлина. Постоянно се молете и благодарете за великия дар, който Бог ви е дал. (27/стр. 149)

И тогава от всинца ни се изисква да бъдем благодарни за това, което сега се крие в нас. В дадения случай у нас има скрито, складирано толкова богатство, че дори е грешно и престъпно да се спираме върху малките неща. (1/19:31)

И ще бъдем готови сега, още днес, всички да изнесем великото дело, да проповядваме за този Велик, Жив Господ, Който е направил вселената заради нас, и от благодарност да покажем, че както Той се жертвува за нас, така и ние сме готови да се жертвуваме заради Него. (10/30:36)

Ние представяме отделни области на проявлението на Божествения живот. Да бъдем благодарни, че сме се удостоили, че Бог иска по кой начин да се прояви чрез нас. (31/стр. 135)

Бог, Който живее във всичките хора, Той служи като запалка. Той чрез когото и да е може да те запали или да ти въздейства... Бог ще въздейства, тъй щото вие се радвайте на всички хора, които във вас внасят една хубава мисъл, едно хубаво чувство, едно хубаво желание. Имаш ти една запалка. Та искам да ви наведа на мисълта да бъдете благодарни вътре в себе си. (31/стр. 150)

„В Него бе животът.” Най-красивото нещо, това е животът. Човек като седне, да благодари на онова Същество, което има име, което не можем да произнесем. Свещено е. Да благодари човек, че е в този живот. Аз го наричам Божествен живот. Да ни стане всичко мило, навсякъде като погледнем — на небето, на земята и в себе си. Всичко е хубаво и всичко да ми стане мило. (31/стр. 152)

В Писанието е казано: „ Възлюбил е Истината, която е в човека”. Този живот наричаме живот на Истината, която Бог е възлюбил. Бъдете благодарни, доволни и радостни, че имате този Божествен живот в себе си. (35/стр. 84)

Сегашният живот го считайте като една лодка вътре в развълнуваното море. Казваш: „Лош е този живот. Тази лодка се люлее.” Вие благодарете, че сте в лодката, и да излезете на брега. И като излезете на брега, тогава ще разберете какъв трябва да бъде смисълът на живота ви. (35/стр. 251)

Вие може да вземете всичко, каквото има в света, но ще вземете и проказата. Разберете едно нещо: бъдете благодарни от онова, което Бог е вложил във вас, от онова, което Бог ти дава. Пазете се от неща, които са преходни. (35/стр. 252)

Когато обичате един човек, вие ще се учите при него. Този човек, когото обичате, той ще ви бъде предметно учение. Вие ще се ползувате от него. И като свирите, ще благодарите на Бога, че ви е позволил да свирите на това хубаво пиано. Вие казвате: „Аз вече не го обичам!” Тази работа не става така — обичам, не обичам. Щом престъпите едно Божествено правило, втори път няма да ви позволят да свирите на никакво пиано. Тогава какво ще стане? Тогава не може да се проявите. (35/стр. 495)

Мнозина не разбират какво представя Истината, какво представя Реалността на живота, но казват, че са дошли до Реалността. Да, те са дошли до стъпките на Реалността, но не и до самата нея. Нека бъдат благодарни и за това. Не е малка привилегия за човека да върви по стъпките на Реалността. (36/стр. 21)

Онези от вас, които искат доброволно да следват правия път, без да ги питам, ще ги туря в ретортата. Може да плачете колкото искате, но после ще ми благодарите. (37/стр. 223)

Разумният разбира нещата и благодари за всичко, което му е дадено и което хората правят за него. (38/стр. 107)

Рядко може да срещнеш човек на Божията Любов. Рядко може да срещнеш човек на Божията Мъдрост. Рядко може да срещнеш човек на Божията Истина. Това са редки събития. Да благодарим, че сме срещнали такива хора. (7/стр. 297)

Вечер преди да си лягате, измийте краката, ръцете и лицето си с топла вода. Като миете краката и ръцете си, благодарете им за работата, която сте свършили с тях през деня. (2/стр. 158)

Отсече някое дърво — десет, петнадесет години трябва да съхне, да направи някакъв инструмент да весели хората. Казват, че той не прави добре. Че кое е по-хубаво: туй дърво да расте или да стане инструмент да свирят на него? Нашият брат свири с едно отсечено дърво. Ако не беше се отсякло дървото, не може да ни весели. Сега ние му благодарим. Туй дърво живее тук. То още живее. Живее един духовен живот. (31/стр. 160)

Имаш сто хиляди лева в банката, но се страхуваш да не дойде някаква парична криза да изгубиш богатството си. Бедният, който няма пари в банката, като спечели сто лева, казва: Благодаря на Бога, за днес съм осигурен, утре пак ще спечеля нещо. — Днес малко хора са доволни от положението си. (39/стр. 164)

Ние всички благодарим на разумните братя, че са работили безкористно върху нас. (14/стр. 166)

Водата представя Божествения принцип, който влиза в човека и утолява жаждата му. Щом жаждата му се уталожи, той се успокоява. Следователно успокоите ли се, вие трябва да благодарите на Божественото благо — водата, с което показвате, че сте приели, разбрали и оценили Любовта. (18/стр. 147)

Сега вие искате да знаете ще има ли днес още една беседа. Казвам: Днес целия ден торбата ми ще бъде отворена и на всеки, който дойде при мене, ще му дам по една ябълка, круша и кифла... Ябълката, крушата и кифлата са символи, които трябва да се преведат. Ябълката представя живота, който се ражда от Любовта; крушата представя Мъдростта, а кифлата — Словото, т.е. Истината... Сега и аз отворих торбата си и дадох всекиму по нещо. Благодарете на Бога, че навреме отворих торбата! Благодарете още и за това, което чухте! (19/стр. 184, 185)

Мнозина от вас, които сте дошли тук, са обременени, загрижени, че нямат достатъчно средства, че палатките им не ще издържат много и т.н. Казвам: Докато човек се намира пред хубавите ябълки, круши и кифли, нека забрави всичко. Нека свърже мисълта си с тях и каже: Господи, благодаря за всичко, което си ми дал. — Изпита ли тази благодарност към Бога, всичко друго — знание, добродетели, богатства ще дойдат сами по себе си. (19/стр. 187)

Сега ще отидем до Бъбрека — V-то езеро, дето ще направим няколко гимнастически упражнения и ще се погреем малко на слънце. След това ще слезем на бивака да обядваме и да благодарим за хубавия ден. (19/стр. 205)

Двама парализирани лежали в болницата 20 години. Това било в Южна Америка. Лекарите казали, че по никой начин не могат да се излекуват. Оставили ги в една стая. И те си казали: „20 години сме тук и тук ще си останем”. Това било малко градче в планината. Влязла в града една боа и като я гонили да я убият, тя като бягала, влязла в болницата, влязла в тази стая. Те като я видели, че влиза тази боа, изведнъж се намерили отвън. И казали: „Благодарим, че влезе голяма боа! И вървим вече здрави!” Кой ги направи здрави? Те престанали да мислят, че са парализирани. И в тях се зародило желание, че могат да излязат вън, и излезли. Всички страдания в живота, които ви сполитат, са голяма змия и тя е влязла, за да излезете от това статическо положение. Ти казваш: „Това не мога, онова не мога”. Но като дойде боата, излизаш навън, напускаш мекото легло. (23/стр. 68)

Не считайте, че всяко неразположение, което имате, е ваше. Ще намерите произхода му. И ако намерите произхода му, вие ще го коригирате. Тогаз на онзи човек ще му помогнете и той ще ви бъде благодарен. Ако имаш едно добро разположение поради някой човек, вие ще го намерите и ще му благодарите. Ще го оцените. И ако така оцените онзи човек, ще се образуват хубави връзки между вас. (23/стр. 115)

И ако не оцениш онова, което Бог ти е дал, ако роптаеш, ти се отдалечаваш от Бога. Бъди благодарен във всеки момент от това, което имаш. То е едно велико благо, което Бог ти е дал. Бъди благодарен от живота, който имаш сега, в този момент, понеже цялата вечност, цялото бъдеще е твое. (23/стр. 115)

Разсърдиш се — ще си кажеш: „Добре стана днес, че се разсърдих”. Ако не се сърдиш, е лошо. Уплашиш се — много хубаво, защото ако не се уплашиш, няма да знаеш какво нещо е страхът. Казваш: „Влюбих се”. Хубаво. Защото ако не се влюбиш, няма да знаеш какво нещо е влюбването. Ще опитаме нещата, които имат цена, и ще благодарим, че сме минали през една велика школа. (23/стр. 140)

Горчивината е специалист в известна област. Има горчивини, които играят роля на учител, на лекар, на акордьор. Когато учителят види, че някой от учениците му не е в съгласие с него, веднага изважда пръчицата и го нагласява. Първоначално ученикът е недоволен от горчивината, която учителят му дава, но после благодари за нея, защото разгласените тонове на цигулката му се нагласяват. Без горчивини ученикът не може да напредва. (28/стр. 4, 5)

Много хора са останали разочаровани по единствената причина, че имат в себе си нещо човешко, нещо материалистично. Когато не получите много пари, не съжалявайте за това. Бъдете благодарни за това, което е дошло. Две или три хиляди са дошли, благодарете на тях. (32/стр. 264)

Животът, това е един лотариен билет, не го късай. Добър или лош, макар че този билет ти е даден от бирника, не го късай. Макар че зад този билет седят неприятности, бъди благодарен, че имаш този лотариен билет, понеже той е най-голямото благо, което сега ти е дал Бог. Тъй говорим по човешки. Можете да вярвате или да не вярвате. Но колкото и да е горчив животът, все пак той е едно благо, което ви е дадено от Бога. (34/стр. 593)

Топлината, светлината и силата, това е Бог, Когото търсите. Той живее в нашите умове, сърца и души. Като знаете това, гледайте с благоговение на душата си като жилище на Бога, на ума си — като на свещен олтар и на сърцето си — като на свещена стаичка. Благодарете за ума, за сърцето и за душата, които ви са дадени. (40/стр. 203)

Като живееш 120 години, ще напуснеш тялото си, както събличаш старата си дреха. Ще съблечеш дрехата си и ще благодариш на клетките, които са работили за тебе цял живот. (41/стр. 42)

Аз искам да знам защо съм дошъл на земята и какво се иска от мене. Щом си задам този въпрос, винаги си отговарям: Аз съм дошъл на земята да възлюбя Онзи, Който ме е създал, и да се интересувам от това, което е направил. Той ме обича и аз ще Го обичам. Той се интересува от мене и аз ще се интересувам от Него. Той е вложил в моя ум и в моето сърце част от Своя капитал и аз трябва да благодаря, разумно да го използувам. (42/стр. 405)

Гледайте на ухото си като на скъпоценност. Благодари на Бога, че ти е дал хубаво, красиво ухо. Като се обезсърчиш, прекарай пръстите си по външната линия на ухото и кажи: Капитал е това. (44/стр. 140)

Ако децата могат да ни покажат Истината, ние и на тях ще благодарим. (53/стр. 95)

Да благодарим за онзи живот, който имаме. Туй, което сега имаме, да го ценим, да не мислим за в бъдеще. Бъдещият живот ще зависи от сегашния. (62/стр. 107)

За пример, у българите има един обичай. Българинът е съобразителен. Българинът като мине покрай някоя круша, види, че са нападали круши, ще ги събере, ще гу тури в джоба си, ще благодари. На запад ако е някой англичанин или американец, като види паднал плод под дървото, ще го счита за унижение да вземе паднал плод на земята. (64/стр. 437, 438)

...Животът е важен. Та първото нещо: Благодарете за живота, който имате, една постоянна величина. Когато човек разбира, животът е една постоянна величина. Щом не разбира живота, той става непостоянна величина. (65/стр. 401, 402)

Да обичаме Бога навсякъде, във всичките Му малки работи. Това да ви бъде занятието. И да благодарим от сутрин до вечер за всичко, което ни дава Господ. (65/стр. 462)

Любовта без нас може, но ние без Любовта не можем. Следователно Любовта в каквато и форма да дойде, не роптай, приеми я. Може да е най-малката форма, ти благодари на Бога за тази Любов. Ако ти Му благодариш, тази малката Любов, тя ще ти достави всичко онова, от което ти се нуждаеш. (65/стр. 512)

Първото нещо: Благодарете на Бога, че ви е пратил на земята. Вие искате да бъдете между ангелите. Ангелите знаеш ли какво послушание имат те? Те работят. Вие мислите за ангелите, че седят. Те са същества на работа. Че ако вие идете между ангелите, какво ще правите? Най-малките условия, които им се дават, те го считат за щастие. Вие за да идете при тях, тук на земята трябва да се научите. Ако на този живот, който Господ ви дава, не сте благодарни, как ще бъдете благодарни там? Ще бъдете още по-недоволни. (65/стр. 516)

Казваме: „Защо Господ е създал света така?” Ние мислим: „Не можеше ли по друг начин?” Можеше Господ да го създаде. Та туй, което Бог ви е създал, благодарете. Използувайте вашите богатства. Използувайте колкото сила имате. (65/стр. 530)

Вие досега четете изкуствени молитви. Ето как трябва да се молите. Ще влезеш в стаята си, ще се съблечеш и ще кажеш: „Господи, благодаря Ти за това, което ми даде. Благодаря Ти за доброто, което ми даде. Благодаря ти за краката, за ръцете, за очите, за ушите, за носа, за устата, за сърцето, за всичко, което ми даде.” За всичко ще благодариш. Тъй ще пипнеш тялото си и ще легнеш да спиш. (65/стр. 696)

Ако си роден в колиба, благодари за това. Важно е да си роден, макар и в колиба. Иначе може да не съществуваш. Роденият в колиба ще каже, че тук не му било мястото, могло да се роди при по-добри условия. Използувай условията, които ти са дадени, за да не съжаляваш за тях. (67/стр. 48)

Почне ли човек да се страхува от живота, той вече е стар. Младият не се страхува, той носи в себе си сила, енергия и казва: „Благодаря на Бога, че ми е дал този ум, това сърце и тези ръце. Докато имам всичко това, аз съм способен човек и мога сам да си изкарвам прехраната.” (68/стр. 113, 114)

На всички, а особено на тия, които са чиновници, препоръчвам следното измиване: като се върнете на обяд, съблечете си горните дрехи, вземете стомничката с вода, която сте донесли още от сутринта или от предишния ден, и залейте се с нея от главата до краката. След това леко се изтрийте. Ще облечете чисти, сухи дрехи. Тъй измити и преоблечени, ще отправите благодарствена молитва към Бога за водата, която ви е дал, и тогава ще се нахраните. (68/стр. 463, 464)

Всяка постъпка, в която участвува Любовта, внася благодарност и доволство в човека. Кой болен няма да благодари на онзи, който го е излекувал? Кой няма да благодари на лекаря, който наместил счупения му крак? Какво ще бъде положението на онзи, когото бесят, ако го свалите от въжето и му подарите живота? Той ще заживее нов живот и ще ви остане благодарен за вечни времена. Мислите ли, че ако влезете в един дом и внесете мир и съгласие между членовете, няма да ви благодарят? (69/стр. 24, 25)

Съвременният човек още не вижда онези, които го любят. Той минава край тях и не спира вниманието си да приеме тяхната любов. Безброй цветя цъфтят заради него, изпращат му своята любов, но той не я разбира. Мине край едно цвете, помирише го и казва: Цвете е това! Той ще го откъсне или ще го стъпче. Той не подозира, че благоуханието на цветето е любовта му към човека. Плодовете се жертвуват за човека пак от любов; изворите, вятърът, светлината — всички се жертвуват от любов за човека и му предлагат своите блага. Защо да не благодарим за всичко това? (69/стр. 104, 105)

Защо ще мислиш за хората, че не живеят добре и правят погрешки? Защо трябва да се товариш напразно? Занимавай се със своите работи, а не с чуждите. Бъди благодарен на това, което имаш. (69/стр. 201)

Черешата ражда череши. За никого тя не би родила друг плод, освен череши. Благодари за това, което си днес. — Какъв ще бъда в следното прераждане? — Точно такъв, какъвто си днес. (69/стр. 240)

Ако годината е неплодородна, благодарете и за това. Не казвайте, че следната година ще бъде плодородна. Всяка година носи своето благо, колкото и да е малко или голямо то. (69/стр. 252)

Кой човек е спазил досега нужната обхода към тялото си, както и към отделните удове? Кой е благодарил на клетките за работата, която ежеминутно вършат в неговия организъм? Клетките са разумни душички със специална работа. Благодарете за работата, която те вършат. (69/стр. 253)

Човек... Той ще благодари на всеки, който го е обърнал към Бога и насочил в правия път. Всяко добро, направено от кого и да е, има голяма стойност. Оценявайте доброто и Любовта, които хората отправят към вас. (69/стр. 405)

Като знаете, че Бог ви изпраща всички блага с Любов, благодарете за тях. (71/стр. 519)

Тъй щото когато приятелят ви предлага да ядете или да се преоблечете с чисти дрехи, не му отказвайте. Щом имате нужда и отказвате да приемете това, което ви предлага, вие накърнявате добрите чувства в него. Приемете дара от своя приятел и благодарете, че той се грижи за вас както за себе си. (72/стр. 112)

Не се оплаквай, че стаята ти е малка, прозорците малки, нямаш много светлина. Благодари и за тази стая. Ти си временно в нея. Като поживееш две-три години в нея, ще я напуснеш, но ще придобиеш нещо. (74/стр. 50, 51)

Нали живееш, животът произлиза от Любовта. Ти трябва да съзнаеш, че животът ти е дар, любовен дар... Вложи мисълта, щом се движиш, да благодариш. То е от Бога. (75/2:15)

Ще бъдем точни, ще имаме силна вяра! Това, което обещаем в природата, ще го изпълним. После ще дойдем към онзи стих от Писанието, който казва: „Надпреварвайте се да си давате почит един на друг”... Сега в школата имаме за цел, между другите задачи, да пристъпим към тия малки практически задачи, които трябва да се реализират. Ако ги приложите, вие няма да съжалявате, ще благодарите после. (75/24:18)

Туй дете, макар и малко, казва ти нещо, слушай го. Ти ще му бъдеш признателен и ще кажеш: Едно дете ми казва Истината, аз ще го слушам. (75/27:25)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...