Jump to content

20. Благодарността — отплата за нещата


Recommended Posts

20.

БЛАГОДАРНОСТТА — ОТПЛАТА ЗА НЕЩАТА

Няма благо в света, което човек получава даром. Когато бирникът на природата дойде при вас с разписка да платите за благата, от които сте се ползували, вие трябва да благодарите, да кажете как сте използували това благо и да му дадете един от изработените плодове. Искрената благодарност и признателност на човека към природата и към Бога е плащане за получените блага. Който не благодари, който не е доволен, той плаща глоби. — Какво представляват глобите? — Страдания. (25/стр. 197)

Следователно който иска да се освободи от страданията, трябва да благодари на Бога за всичко, което му се дава. Благодарността е еквивалентна на плащането. (25/стр. 197)

Веднъж си дошъл на земята — ти трябва да знаеш, че някой те е изпратил. Ти трябва да се запознаеш с Този, Който те е изпратил. Той не само че те е изпратил, но Той е помислил за тебе. Той ти е дал светлина, въздух, вода, храна, заобиколил те е с баща и с майка, които те обичат, които те милват. Заинтересувай се от този добър човек, който те е изпратил на земята, който ти е сторил всичко това. Заинтересувай се от адреса на този човек да му напишеш едно благодарително писмо. (33/стр. 173)

Достатъчно е да направиш най-малкото добро на едно плодно дърво, да видиш как ще ти благодари то. Ако всяка сутрин поливаш една круша, като узреят плодовете й, тя ще ти даде доброволно от своите плодове. Ако не се грижиш за нея, плодовете и не падат лесно. Като положиш грижи за нея, пред краката ти ще падат най-хубавите плодове. С това тя изказва своята благодарност към тебе. Всички живи същества са признателни, важно е да проявят своята признателност. (17/стр. 111)

Какво плаща ученикът на учителите си, които го учат? Ходиш на училище, връщаш се у дома си, учиш, придобиваш знания и опитности, без да плащаш нещо. Благодари за всичко, което придобиваш в живота. (41/стр. 142)

Дърветата, които Бог е посадил, дават изобилно. Взимайте от техните плодове и благодарете за всичко, което получавате. Как ще изкажете благодарността си? Като полеете дървото и посадите семките му. (47/стр. 277)

Разболееш се — търсиш обикновен начин за лекуване, търсиш един лекар и това е правилно, не е лошо. Но там трябва да платиш на лекаря за неговата визита, после ще платиш и за церовете; ще платиш и за онази, която те гледа — някоя милосърдна сестра, ще и платиш. А в Божественото за нищо няма да платиш. Но и там ще платиш. Там ще дадеш благодарност, хвала на Бога, че ти помогнал. (76/стр. 105)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...