Jump to content

44-то писмо


Recommended Posts

44 - то писмо

XI ЗАКОНИ И ПРАВИЛА ЗА УЧЕНИКА (продължение)

94. Трябва да знаете, че вие като сте дошли в Природата, най-първо трябва да ѝ се отплатите. Какво трябва да платите? – Все-таки трябва да платите един малък данък. Не мислете, че всичко в света е даром. Природата ще ви застави да платите най-малък наем за къщата, в която сте живели. Ако вие сте живели няколко съществувания без да плащате, ще ви се събере един доста голям наем. И този наем седи в това, че ние трябва всеки ден да извършим нещо за Природата. Запример, ако вие като Ученик всяка сутрин като станете си кажете: Днес аз ще вложа в себе си една добра мисъл. И ако всеки ден в продължение на 10 години влагате по една добра, свещена мисъл, всички тези мисли щяха да се превърнат в една цяла градина с най-хубави плодни дървета. С това вие плащате наема си на Природата.

 

95. Когато човешкият ум и човешкото сърце почнат да работят в права посока, ще се заредят непреодолими препятствия. И колкото повече тези мъчнотии изпъкват, да знаете, че сте в Пътя и да се не спирате. Спрете ли се в своята бързина, да седнете като някой уморен пътник при някое дърво да си починете, непременно вие ще се простудите и ще закъснеете в Пътя. Пътникът никога не трябва да спира под някое дърво. На един Окултен Ученик не се позволява да седи под сянка. Сенките не ги препоръчам. Всякога трябва да се печете на Слънце, т.е. мисълта ви във вас трябва да бъде светла и отривиста.

 

96. Ако между членовете в едно общество се яви любов към музиката, в скоро време между тях ще се явят музиканти. Ако любовта към музиката изчезне, с нея заедно ще изчезнат и музикантите. Любовта, интензивното желание, са условия за създаването на каквито и да е дарби в човека. Дарбите не се създават изведнъж. Те не са нищо друго освен събрани енергии в човешката душа в известна посока и то от стотици и хиляди години. Има случаи, когато за проявите на известни дарби е нужна малка енергия, но ако човек не работи върху себе си, да предаде тази енергия, дарбата му не ще се прояви. Който не разбира този закон, поглежда завистливо към даровитите хора. Тези хора са даровити, защото са работили в миналото, работят и в настоящето. Та заложбите вътре във вас трябва да ги разработвате. Без работа нищо не се постига.

 

97. Не се поддавайте на стари навици, да отлагате нещата, но бъдете будни, да използвате благоприятните условия на живота си, защото всяка мисъл, всяка идея, всяка Истина, може да се предаде в определен момент, в определено време. Изпуснете ли времето, изпускате и това, което времето носи със себе си. Значи, всяка Истина може да се предаде в определено време и всяко желание може да се реализира при специални условия.

 

98. Изучавайте законите, по които стават приливите на мислите и чувствата, да се ползувате от тях. При това трябва да знаете времето кога стават те. Понякога приливите на мисълта не съвпадат с приливите на чувствата, а понякога се съвпадат. Няма по-голямо щастие за човека от това, да използва едновременно приливите на ума и на сърцето.

 

99. Когато човек възприеме същественото в себе си, тогава ще дойде един Окултен Учител, безразлично който и да е, за да го научи на онези основни правила, които трябва да изпълнява.

 

100. Първото нещо, което се иска от вас, е да съзнавате всеки ден какво е вашето задължение и какво трябва да вършите. В Окултната Школа е точно определено какво трябва да се върши. Ученикът на Окултната Школа не ходи с пипане, той ходи с виждане. Той знае всеки ден какво има да върши. И всичко трябва да бъде точно определено. Ученикът няма да каже: Каквото Господ е дал. Той знае точно какво Господ е наредил, когато е създал света, и той трябва да го изпълни.

 

101. Опасността при изучаването на Окултната Наука от чисто френологическо гледище седи в следното: понеже задната част на мозъка има отношение с чисто физическите прояви на човешкия организъм, то кръвта като минава през задната част на мозъка, най-първо събужда нисшите чувства у човека. И теченията от гръбначния мозък събуждат тези нисши чувства. За всички Окултни Ученици има тази опасност, че най-първо ще ги нападнат от засада техните неприятели и то такива неприятели, каквито не са сънували. Те са вътре в човека. Някой ще каже: Откак влязох в тази Школа всички дяволи ме нападнаха. Това е защото задната част на главата е седалището на дяволите. Цели племена я населяват и когато човешката мисъл минава през тази област, те ѝ влияят.

 

102. Влизането в една Окултна Школа ще произведе във вас цяла метаморфоза, т.е. цяло преобразование. След като влезете в една Окултна Школа и излезете от нея, вие няма да се познаете, няма да бъдете същият човек, както сте влезли. Ще влезете като един червей с много крака и ще излезете навън като пеперуда. Затова в древността на страхливите никога не се е позволявало да влизат в тази Школа, понеже при такава метаморфоза всеки би се уплашил и съзнателно би изгубил своята форма.

 

103. Ние оставяме сегашния морал и ви даваме нови принципи, които трябва да имате и да ги разработите. Когато разработите принципите вътре в душата си, вие ще се почувствувате силни и мощни, силни и мощни да претърпявате всичко. Сега ще ви обясня търпението от Окултно гледище. Всеки Ученик от Школата на Всемирното Бяло Братство трябва да бъде търпелив. Но как? - Някой например се въздържа и казва: Аз бях много търпелив, въздържах гнева си. Да въздържаш гнева си, това не е търпение. Търпеливият човек е богат човек, който постоянно изплаща дълга си на всеки, който идва при него. Който има сила в себе си, да въздържа гнева си, но това не е търпение, а мъчение. В тази Школа никакво мъчение няма. Преди да влезете в тази Школа, докато влезете мъчение има, но като влезете в нея, трябва да бъдете търпеливи, весели, като че притежавате целия свят. Тъй ще разбирате търпението като Ученици. Търпеливият е богат и плаща на всеки, който казва, че му дължи. Всички Ученици така ще уредите въпросите, помежду си. Ще отворите кесиите си и ще плащате. Туй е Учението, което Христос е проповядвал. И ако туй Учение се приложи, християнският свят щеше да се подигне, щеше да се оправи.

 

104. В Писанието е казано: Вие сте Храм Божи. Храм Божи, това е вашата душа. Вашата душа е нещо велико. И ние сега градим тези малки храмчета, в които душата ще се смали. Туй Вечното, Безграничното, тъй ще се смали, че да влезе в този малък храм на Любовта. Душата знае закона на смаляването. Тази малка душа може да стане гранична и безгранична в едно и също време. За Бога колкото е лесно да бъде Безграничен и Безконечен, толкова е лесно да стане граничен и конечен заради нас. Когато ми кажат, че едно същество е конечно, много нещо разбирам. Аз разбирам, че величието, интелигентността и Любовта на Бога са толкова големи, че Той се е смалил в това малко същество, за да опита всички негови радости и скърби, за да го подигне, за да разбере величието му. Туй е най-великото, най-чудното в Бога, че може да слезе до вашия уровен и оттам да ви подигне и да ви направи като себе си, да бъдете като Него силни, да разбирате живота на другите същества и да подигнете и тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...