Jump to content

9. Пентаграмът


Recommended Posts

9. ПЕНТАГРАМЪТ

Връщаме се към миналото и прелистваме страниците на Голямата книга. В нея намираме забележителни образи и чудни събития. Някъде се спираме, оглеждаме и се вслушваме в шепота на живота, който някога е бликал. Някои места минаваме набързо, пейзажите летят сякаш пътуваме с голяма бързина, някъде се вслушваме и тогава се спираме - в книгата на Царете е описан живота на царствуващите особи на Израил. Сложен и бурен живот, забвението е посипало с пепел някои образи и събития свързани с техния живот на бойни походи, тръбни звукове и окървавени битки. Стратегията и умелото водене на войни вече не ни прави никакво впечатление, военщината отиде много далеч от нашето време, дори се питаме - върху канавата на какво ще се пишат бъдещите епопеи, които открай време са привличали очите и сърцата на поети и писатели, изтръгнати от огнения дъх на войните, борбите, революциите. Човечеството е премного уморено от бойни залпове, еднакво и от военни епопеи. Изобщо целия порой от подобни събития в книгата на царете стои на страна и между много сказания, откриваме образа на цар Соломон. Той живя бляскаво, богато, разкошно. Беше един от най-учените на своето време, най-мъдрия, самовластен господар, който умееше не само да управлява народа, но и да урежда споровете. Цар Соломон беше повелител, съдия и ако може да се каже и мъдрец. За нас не е интересно, какво място е заемал той в картинната галерия на еврейските царе. При това този цар е мъчен образ за перото. Водите на този живот, какъвто и вкус да имат са премного разлети и мътни, корито трудно би могло да се намери. Разрешението на един проблем в лицето на цар Соломон е нещо несъвместимо, не би се намерило място, къде да се смести. Имаме чувството, че този живот трябва да потъне в забрава, да изчезне дори от записа на природата. И ако си позволихме да се спрем на него, то е само затова, че искаме да съпоставим два диаметрално противоположни идеали за живота. Два порядъка, две убеждения.

В сказанието се казва, че Бог се явил на Соломона, когато трябвало да поеме короната и жезъла и го попитал: Какво желае? Той отговорил кратко: Мъдрост. Велико нещо е мъдростта. На земята няма думи с които да се опишат скритите съкровища, блясъка, красотата. Мъдростта е висок връх, като истината. Човешката душа нямаше да престане да копнее за двете, независимо, че те стоят толкова далеч и на такава висота. Соломон е знаел - мъдростта, това значеше обилен извор на светлина. Той познавал народа -“упорит и жестоковиен”, наречен още от Мойсея. Как щеше да се справи с този народ, за да го води и управлява трябва му мъдрост.

Той не пожелал нито богатство, нито слава, нито сила. Загрижен за големите задачи, които го очакват, той намирал, че най му е било нужно мъдростта.

Моментът е необикновен. Той представлява важна точка, която събира пътищата на две същества. Спираме се на този момент, за да съпоставим образите след това. Срещата е епохална - един епохален миг от живота на Соломон. При обикновения човек, нека да е с царски сан и корона на глава слиза Великото по някакво странно и благоприятно съчетание на звездите към него благоволява милостта на Бога.

Соломон е запитан, какво желае. Изпълнението на желанието му нямаше да закъснее. Защото, какво е то, едно човешко желание пред щедростта и богатството на най-богатия? Соломон не имал време дори да си поеме дъх.

Дайте му, каквото е пожелал.

Човек никога не може да опита плодовете на своите желания, докато не ги постигне.

Най-добре учи човек, когато се учи от собствените си грешки. Само мъдреците се ползуват от чуждите грешки и опити.

Няма да се спираме на блясъка на един живот преминал под знака на този велик принцип - мъдростта. Лъчите на мъдростта обогатиха живота на : - Соломон. Мъдростта му даде и сила, и власт, и богатство в последна сметка и неувяхваща слава. Царицата Савска от краищата на земята бе дошла да види Соломон и неговата слава, като цар и като мъдрец. Той бе успял да задържи всичко това съкровище и народът имаше за какво да го величае. За нас и това не е важно, нищо от съкровищата с които природата го обсипа не е интересно, най-малко те могат да ни привлекат. Соломон се смята като един от посветените на своето време. И ако би живял по времето на Христа, би се наредил в семейството на Неговите ученици.

За Соломон Учителят казва: “Не е знаел, какво да иска.”

Соломон трябваше да притежава любовта на баща си, копнежа на Самуила към истината, чувството на правда като Натана, и най-после трябваше да има светлината на ученика, за да улови епохалния миг и да знае какво да иска. Той беше застанал пред Великата Реалност, трябваше да разбере, че възможностите са неограничени; най-богатият го въвежда в Своите владения и му казва: Искай, Избирай. Правят му велика милост, показват му голямо внимание, предлагат му царски дарове - покажи, че си достоен за тях, че си цар отвътре и искай по царски. “Искайте и ще ви се даде” е малка магическа формула, която Соломон трябваше да приложи в пълнота. Не трябваше да каже: Само това. Мъдростта ми стига. Мъдростта беше меч с две остриета, беше море с дълбоки и опасни въртопи, беше красота, която криеше своите съблазни.

Затова и пътя на този помазан цар се оказа много труден. Животът му приключи с минус. Задачата дадена като на ученик, остана нерешена. Жените чрез които искаше да се домогне до същината на живота и оттам до любовта, нищо не му дадоха. Те в голямото си мнозинство бяха свидетелство, че изпитът не беше издържан. Нищо не вложиха като ценност, нищо и не получиха от него. Той завърши живота си като уравнение, чийто неизвестни никога нямаше да престанат да го гонят и вероятно с вековете задачата щеше да го чака.

Мъдростта не е достатъчна.

Спряхме се на този пасаж от историята на този забележителен цар, за да обобщим сборовете и стигнем до най-свежата идея, която Учителят ни поднася като ярък синтез на новия живот, новата основа и новия идеал към който трябва да се стремят всички, независимо дали са короновани личности или обикновени хора.

В историята на Соломон е събрано всичко, което миналото, неговото време би могло да му поднесе. Той беше при това мъдър, много мъдър но не успя да стане мъдрец. Нещо не му достигаше. Мъдрецът е богат отвътре и притежава още нещо, короната на мъдреца не е украсена само е един бисер. Величествен миг и величествена среща. Небето се разкри за първи и за последен път през тази епоха, за да покаже своята щедрост и своето величие.

Какво желаеш?

Мъдрост, Господи!

Дайте му я!

Завесата пада и животът се развива като лента. Всичко е четливо написано на разбран език, писатели и учени се постараха да ни я дадат в детайли. Не премълчаха нищо. Премълчаха само своето мнение. Никой не им го поиска. И ние няма да го дадем. Нека този библейски цар спи в своята неувяхваща слава. '

За нас е важен само момента. Ние сме обикновени хора и от целия блясък на Соломона бихме си пожелали едно единствено нещо. Нищо не привлича нашия поглед, нито богатството му, нито дворците и целия разкош вътре, нито хилядите таланти злато, сребро, нито славата, нито знанието. Привлича ни само краткия миг - срещата. Искаме тя да не бъде неповторима. Да, бихме желали тя да се повтори, да се съберат и съчетаят звездите пак, от безкрайността да се чуе копнежния ни вик - да слезе Великото при нас и да ни попита: Какво желаете? Колко странно и дръзко звучи това, колко несъвместимо, изпълнени с упрек книжниците биха ни погледнали и биха казали: Какво светотатство.

А ние спокойно и уверено бихме отговорили: Не знаят ли те, че времената са други, не знаят ли те, веят топли ветрове и прелетната е прекосила нашия небосклон, предвестница на новата пролет; не са ли чули те за големите полети на човешкия дух, победата на най-високия връх на земята, прелитанията над космичните пространства, откриването тайната на веществото? И всичко онова, Което се случи на земята в края на миналия век и през първата половина на настоящия?

Имаме пълно право да бленуваме. Копнежът за такава среща напълно отговаря на нуждите и въжделенията на нашето време, напълно съответствува с онова, което се случи на земята. Заслушани в призива на епохата и в сказанията за новото, което пристъпва прага на нашата земя, ние имаме право да приближим великите идеи до нас и да им дадем пълен израз.

Учителят казва: “Ако ме попита Господ, какво искам ще кажа - Искам Твоята любов, Твоята мъдрост, Твоята истина, Твоята правда, Твоята доброта да пребъдват винаги във мене. И продължава нататък - Сега вече знаете, какво да искате, казах ви го. Искайте, защото в продължение на десет години Бог ще се яви на всички. Бъдете готови да поискате същото.” Думите звучат живо и топло като обещание.

Хоризонтите са безбрежни и чисти. Видимостта е голяма. Те щяха да се приближат до нас и небето с всичкото си великолепие щеше да ни гледа сякаш в очите. Слязло при нас, светещо и възхитено, защото един прекрасен и здрав път беше очертан - пътят на ученика. Копнежът на човешката душа, жаждата на ума и сърцето щяха да получат своя полет и човекът с компас в ръка щеше да се спусне на далечно пътешествие.

Нека не е цар, човекът щеше да бленува за този миг и за тази среща с Безконечността и щеше да знае какво да иска. Мъдростта само не стига. Сама в ръцете на несъвършения - жител на планетата земя тя можеше да го спъне, да го похаби, да го погуби. Не, не, мъдростта само не стигаше. Един бисер не беше достатъчен, а нужни бяха пет, пет бисера чисти, прозрачни, топли. Пет бисера, които красят петте върха на пентаграмата. Човекът беше пораснал и не можеше да се задоволява само с един. Соломон беше минало, ученикът, животрептящо настояще. Сега той искаше всичко - вечните ценности в пълен брой, искаше по царски. Изправен пред най-богатия, той имаше право. Великият момент не биваше да бъде пропуснат. Хилядолетията бяха отшумели и на човека му предстоеше да получи истински царски дар. “Искайте и ще ви се даде”. Великото не дава на половина, когато ученикът застава със дълбоко смирение и любов. “Вече знаете какво да искате, казах ви го.”

Времето е относителна величина. Ние не искаме да коментираме и не питаме за календарните данни. Ще си позволим само да кажем, че тия години десет на брой, представляват цикъл - кабалистичен знак, който може да се удължи, може и да се съкрати. Зависи от ученика, както се случи и със Соломон - зависеше от него, да получи едното или петте.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...