Jump to content

1. Един образ в обикновения живот


Recommended Posts

1. ЕДИН ОБРАЗ В ОБИКНОВЕНИЯ ЖИВОТ ...

Един образ в обикновения живот лежи чист и неопетнен. Когато става нужда от честен, правдив и благороден човек, спират се на него. Всред бурите и острите политически и обществени конфликти до този образ се прибягва, като символ на честност, неподкупност и благородство. При известни мероприятия държавата прибягва до тях, когато са нужни незаинтересовани и честни хора. Народът за тях е запазил най-ценното и най-хубавото, което може да се даде на човека - доверието. В негови ръце народът поверява най-ценния си капитал - децата. Няма човек на земята, който да не пази в душата си образа на първия учител, който му разкрива с обич картината на света, като го въвежда в тоя свят. Детето обича народния учител, не само поради това, че го запознава с буквите и цифрите, не и затова, че го въоръжава със основното познание на света, а защото му показва ценностите на живота. С образа на народния учител, искаме да си послужим, когато разглеждаме отличителната черта на Великия Учител - Истината, за да направим темата конкретна и я приближим до нашето виждане.

Образът на този народен труженик, който стига често до пълна всеотдайност ни е добре познат. Той не би могъл да бъде друг, защото не би изпълнил отговорната си задача, която народ и държава му възлага, да въоръжи поколенията със знания и най-вече да ги изведе на чист и прав път. Няма човек на земята минал през народното училище да не помни и да не знае голямото Назначение на народния учител

Ние ще се спрем на една точка, център и фокус, която определя дейността и влиянието върху малкото дете - ученик. Забележителен момент, когато детето спира очите си на него с пълна и ненарушима вяра, че тъкмо този човек, който го посреща мило и го гледа благо, ще му разкрие всичко онова, което единствено ще насити огромния интелектуален глад с който природата щедро го е надарила. С две ценни неща детето пристъпва прага на училище, за да се отзове пред лицето на своя учител - любовта и доверието. Когато учителят застане пред него и каже първата дума, детето вече е дало всичко. Детето вярва, надява се, убедено е, че всичко ще получи, всичко, което и големите знаят и за което то неудържимо копнее. Пред тая чистота, преданост и истина, детето застава със същото богатство. Такъв е или трябва да бъде народния учител - изпълнен с благост, търпение и най-вече с истина. Защото, какво струват всичките качества на учителя, ако не носи истината, ако не я прилага, когато разкрива науката пред чистия поглед на детето. Учителят трябва да бъде осведомен за всичко, за да предаде знанието в най-чист вид облят в истината. Всичко, което ще даде на детето трябва да бъде строго научно, опитано, сверено с истината, почиващо изключително върху истината. Основата трябва да бъде от здрав материал. Една гнила греда може да бъде фатална за живота на ученика. Учителят, който е поел грижата да обучава и възпитава поколенията, трябва да бъде образец на честност, справедливост, съвестност и когато предава науката да си служи само е езика на истината. Няма по-голямо престъпление да се излъже детето и да му се даде крива насока на живота, на мисли и чувства. Отговорна работа е да си учител, затова между всички положителни качества, които един учител трябва да притежава е на първо място - истината. Тя е неговия характерен белег и основна черта. Учителите не могат да бъдат използувани в ръцете на заинтересованите за свои себични цели. Учителите трябва доблестно да се борят срещу домогванията на хитреците, които гонят лични интереси. Учителите трябва да имат идеал и да устояват на него. Само тогава може да се очакват здрави по дух и душа поколения със светли умове и благородни сърца. Такива трябва да бъдат и майките - “възпитателки”. Отговорна задача имат не само учителите и майките, но и тия, които стоят над тях. Такъв трябва да бъде учителят - народния учител в обикновения живот. Процесът е ясен. Последствията зависят от този процес от истината, която го прониква.

Колкото казаното до тук за народния учител е вярно, толкова то е вярно и за другия Учител - Великия Учител, който идва на земята периодически, за да запознае човека с великата азбука на живота. Какво огромно значение има тази задача и какво значение има истината и тук Истината е била винаги основния белег на едно учение, което идва да помогне на човека, като го въоръжи с основните принципи на живота. Задачата е по трудна, по отговорна, отколкото тази, когато се предава обикновена наука. Защото сложен е света на душата, непознат лес е човешкото сърце, недостижим връх - човешкия ум. Учителят ще оперира с мислите и чувствата, за да разкрие пред него най-трудната наука, наука за живота, за духовното в човека. Стъпка по стъпка Учителят води учениците си по необозримите сфери на този свят. И всичко там е важно и всяка крачка трябва да бъде огледана и проучена. Пътят не е лишен от завои и опасности. Като машинист на локомотив Учителят трябва да познава не само пътя, но и особеностите на машината. Всичко, което Учителят разкрива пред очите и душата на ученика, трябва да бъде подчинено на истината. Истината, която се съобразява с всичко, регулира движението, определя посоката и му помага да се справи с всичките изненади, истината, която единствено дава полет на душата. Затова и основния белег на Великите Учители е истината. Всяка дума е отмерена. Учителят никога не си служи с двусмислени думи. Всичко, каквото казва е съобразено с истината, всичко е опитано, преживяно. Той борави само с истината, с положителното знание. И всичко, каквото Той прави е сверено с истината. Като опитен капитан той държи здраво кормилото, познава особеностите на морската стихия, избира времето и пътя и бди нито един от екипажа да не пострада. Той не жертвува никого. Той не казва никога, че за новото трябват жертви, т. е. да жертвуваш живота, душата. В думата жертва Той внася едно ново съдържание. Екипажът, чиято сигурност той е поел, трябва да се върне жив и здрав на местоназначението си. Той не жертвува никой от онези, които му са поверени. Той е силен и си служи с изпитани оръжия. Ако нещо се случи с някои от ония, които са край Него, причините лежат върху тях или техните родители.

Учителят не само разбира истината, но и я прилага и живее по нейните повеления. Затова Той е силен и животът му е израз на непрестанна всеотдайна служба. Да проправи пътя на човека, да лекува раните, да намалява страданията, да му даде условия за растене, това е всекидневна Негова работа. Когато среща гладен човек, Той не му казва: Иди да работиш. А го поканва и го нахранва в своя дом. Когато среща скръбен човек, Той не морализира, а го утешава. Когато види отчаян, Той го обнадеждава и му вдъхва вяра. Когато някой върши престъпление, не го наказва, а го пита: Защо направи това, и му дава възможност да види престъплението и да го поправи, а когато види убит човек от нечия ръка, взима го майчински в ръцете си и му показва миналото, настоящето и бъдещето. Пред блясъка на Неговата благост и любов, той намира своя път и своя покой. За Великия Учител миналото, настоящето и бъдещето е слято в един величествен миг, който разкрива същността и дълбочината на човешката душа и светлата перспектива, която я очаква. Затова всяка душа за Него е ценна, като цвете, което предстои да се разкрие и изпълни пространството с уханието си. За този аромат Той е готов да подаде ръка, да повдига, да спасява, да утешава, защото велико бъдеще чака душата.

Всичко, което прави Учителят прави го с безпределна любов и радост защото Неговата атмосфера е служенето, а изворите от които черпи са истината. Мислите, чувствата, Словото са подчинени на истината. Истината е краеъгълния камък на Вселената.

Великият Учител е най-светлото и най-висшето същество, което слиза на земята през хилядолетията. Той носи фара на истината и нашето доверие към Него е напълно оправдано. По истината ние познаваме Великия Учител. Истината единствено оправдава любовта и доверието на които те се радват на земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...