Jump to content

19. Гласът на Незнайното


Recommended Posts

19. ГЛАСЪТ НА НЕЗНАЙНОТО

Тя беше млада, току що завършила гимназията назначена веднага на работа - чиновничка в едно учреждение в един провинциален град. Нищо особено в един установен живот с обикновена и точно определена амплитуда до момента, когато се среща с един човек, който работи в същото учреждение. Хората винаги се срещат, за да си кажат нещо, да споделят и обменят нещо, да изживеят един хубав час на разговор, който не засяга всекидневието. И този човек, който имал много книги, тя научава това, променя изоснови живота й, дава й ново направление и става съдба в нейния живот. Тя иска от него само книги. Но тези книги не са обикновени. Наричат се беседи. Тя чете усилено. Дали всичко, малко или много разбира, то е друг въпрос. За нея е важното да чете, тези книги й харесват; те я отнасят нейде високо и далеч от всичко, което я заобикаля; обикновената среда сякаш се дръпва на страна и тя се докосва до красивото в живота. Затова и нейната лампа гори до късно през нощта - тя бърза да изчете едната, за да вземе друга. Всичко, което до тогава беше чела й се вижда обикновено, плитко, незадоволяващо. Тук намира нещо различно, затова като че ли единствено е копняла. То я радва, вълнува и тя започва да мисли, да търси, да чака, да копнее. Непременно ще се случи нещо - заживява с това съзнание. Иска да пита за много неща, но се стеснява. Младостта не винаги е експанзивна. У нея всичко тече медленно, спокойно. Когато чете книгите, които носят заглавието “Беседи” има чувството, че пред нея е сложена богато трапеза и за нея специално онова, което й харесва, което й е необходимо. В тях намира всичко, каквото търси. Странно усещание. И тя чете, чете. Нищо друго не прави. И чака.

Една вечер той й донася повече книги от обикновено и казва:

- След два дни ще заминавам. Ще се бавя цяла седмица, мисля, че тези книги ще ти стигнат докато се върна.

- Къде отивате? - Пита тя твърдо и уверена, че ще получи отговор.

- Отивам на събор.

- На събор, добре, нека дойда и аз. Аз съм в отпуска и тя тече. И тя си мисли за сбор, обикновен градски или селски сбор, ще има да се гледа нещо интересно, ще се срещне с други хора и ще прекара малко по-различно, отколкото в този град с присъщото еднообразие и тишина. Тя има едва двадесет години.

- Не мога, трябва да питам.

- Добре, питайте и телеграфирайте. Кого ще пита, тя не иска да знае

тази подробност. Важното е да отиде.

И тя зачака, чака телеграмата. Има чувството, че тя непременно трябва да дойде и че тя непременно трябва да посети този сбор, да види всичко, което тоя интересен човек вижда, да се запознае с неговите приятели - изобщо да влезе в една друга среда, която тя не подозира, но която непременно съществува.

Телеграмата тя получава. Тя е само покана - да дойде веднага. 1921 година Търново - викат я на събор. За нея има покана за събор. Предпоследния събор в Търново. Тя отива на събор. Скоро разбира грешката си. Той я посреща на гарата. Отвежда я вън от града с файтон, където лежи братското лозе, градината и оная постройка, която се нарича колиба. Янтра, която мъкне кафявите си води и Търново старинния град с историческите паметници й правят силно впечатление. Всичко това тя вижда за първи път. Всичко, което вижда я смайва. Неподозираща е хубостта, която усеща да се излива от цялата обстановка. Покъртена е до дън душа. Късно разбира, че това първо посещение на събор е като поклонение. Тя е едновременно и учудена, и развълнувана. Настаняват я веднага. Предварително е било наредено всичко. Мястото, където живеят е изпълнено с хора, дошли от всичките краища на България. Целият ред по който протича живота я трогва дълбоко. Толкова хора събрани на едно място прави впечатление на безлюдно, толкова е тихо. Тук се говори тихо, спокойна е атмосферата, спокойна е нощта, която й подарява укрепителен сън.

Рано сутринта пред изгрев слънце всички са на крака. Август е и слънцето изгрява рано. Тя е вече будна като всички и очаква първия слънчев лъч. Няма нищо, което да накърнява вътрешната й хармония за ред и за красота, защото всичко наоколо е премного хармонично, красиво, необикновено. Някой свири на цигулка. Тя бе прозвучала още в ранните часове. Всички се изправят на молитва и пеят. Моментът е проникновен. Тя е вече част от това цяло и се чувствува напълно приобщена към новото, което за пръв път вижда, а й се струва, че й е познато, че за него е слушала, слушала - някакъв незнаен глас сякаш винаги край нея й е говорил не за друго, а именно за това, което сега намира. Един дъх и един пулс и тя се изправя пред лицето на Безконечността. И тя вече не е младото непознато момиче от провинциалния град, което отива на сбор с люлки и цирк с един малко непознат човек на когото тя говори още на “вие” и които близо година й носи книги, тя не е вече човекът на когото трябва да й се проповядва и обяснява едно учение, за да я спечелят. Не е нужно това и никой не прави опит за това дори, защото тя се е родила спечелена, защото следващият миг я поразява като светкавица, разкъсала завесите на нейното небе, което сега искри от обилна светлина. Потресена е от дън душа. До нея е нейния колега, вече добрият човек, който я довежда тук и я запознава с Него след първата сутрин. Тя стои пред Учителя няма и неподвижна. И какво би могла да каже и дали би могла да каже дума?... Животът й мигом получава друга насока. Като освободени води до слуха й стигат звуците на голяма пълноводна река. Тя гледа и нещо в нея срича: Той, да Той... Само гледа и съзерцава. Картината е проста, ала величава за нея. Един живот и една огромна светлина се разлива край нея. Тя мълчи, защото онова, което има да каже е необикновено и на земята сякаш няма зала, няма акустичност, която би могла да понесе магичната сила на онова, което тя има да разкаже. Навежда се и целува ръката. Дали бе успяла да каже всичко! Срещата приключва. И никой, никой не би могъл освен Той и тя, силата на момента, защото само Той и тя знаят, че една вълнуваща среща се е сбъднала, един величествен миг от живота й продължава и тоя живот сега ще зазвучи в нова гама.

Когато остава сама опитва се да тури в ред душата си, която сега приличаше на вълнуващо се море. Сърцето й е претоварено от нещо непознато и непреживяно. Огромна радост се влива и прелива в сърцето й. Беше Той. Да, Той и тя затваря очи и дълго, дълго стои близо и далеч до този великолепен миг, обърнала сега глава назад и бързо и развълнувано да обръща страниците на живота си и сякаш прошумява миналото под нейните тръпнещи пръсти. У дома, на юг по близо до топлото южно море, където житото се раждаше два пъти през сезона, където зрееха сладки смокини и нарове. В тяхната голяма къща огласена от многочислено семейство и от буйния глас на баща й. Летните нощи с аромата на цъфтящите рози и оная ароматна върба и накрая с аромата на босилека, който баща й обичаше и над нея онова южно познато небе с едрите звезди, които блестяха по особен начин и луната и млечната река!! Големият чардак белосан с вар и украсен със синка и тя всред всичко това едва тринадесетгодишна спи накрая, до нея малката й сестра, ръцете й често опират до дървените перила и будна тя оглежда двора - градината напоена с мириса на пресен босилек и звездното небе и всичката тайнствена тишина на нощта и гласовете, които стигат до нея по незнайни пътища отблизо, и отдалеч и всичката тази хубост разливаща се навред. Къса е лятната нощ, ала тя бързо се наспива, вдишва ароматния въздух, хладен през този час на нощта и дълго гледа, гледа небето. Това се случи именно през една такава нощ.

Тя нямаше думи, а още по-малко представа по онова време на тази възраст, ала спомена лежи там недокоснат от времето - очите й вперени нагоре и в миг, да, тя не сънува, това не е сън, това е действителност, никога след това тя не забрави тази нощ и тоя незнаен глас. На небето пред пламтящите детски зеници се откроява огромна фигура - един човек голям и хубав със снежнобяла дреха блестяща и проста едновременно, с бели коси и тя го гледа без да снема поглед от него, не са страхува, само е развълнувана от тази красота и жадува да разбере кой е той. Мълчи и не издава звук, не се обръща настрана, не чувствува нужда да сподели тази тайна, толкова е потопена в друга атмосфера, където неудържимо усеща, че трябва да остане сама, че на никого тя не може да каже, да покаже онова, което вижда, че то е само за нея. И две думи накрая стигат до слуха й: “Аз съм"...

Нищо друго. Запомнила добре всичко, запомнила и думите. Смутена от много блясък, тя дръпва завивката и се скрива под нея. Но жадува да погледне още веднъж непознатия човек, да чуе още веднъж гласа на неповторимото. Пак се отвива, и пак гледа нагоре, и пак среща същите очи и чува същия глас: “Аз съм’’... и пак се скрива под завивката и пак вдига глава, за да го види за трети и последен път. Небето след това се откроява светло и бледа ивица прорязва изтока. Зората на изток се сипва и новия ден идва.

И сега, след толкова години - нощта я гледа отблизо и гласът на Незнайното й говори направо. Тя проумява всичко - Той е бил, Той за Когото тя бе предприела това пътуване, Той, Който бе благоволил към нея, като позволи да присъствува на събор - Той, Който й говореше от книгите, Той, Който тя беше поздравила тази сутрин. Душата й винаги бе копняла да Го срещне, никога не е искала да живее с мисълта, че това е било някакво неразбрано явление от рода на детските видения и сънища. Едва сега тя разбира, че реалността я беше докоснала още тогава, на тая ранна възраст, белязана е била с магическия жезъл и призвана и тя да го нарече Учител.

Аз съм!... В тия две думи за всички, които копнеят за Великото е заключена надеждата - ръката бе простряна и душата й намира своя път. Човешката душа от неизвестен миг е понесла тоя копнеж и тая жажда да намери Великия Учител и да започне учението. За нищо друго не копнее човешката душа и нищо друго не ожида тя - да дойде в досег с Великата Реалност.

И тя остана там, където Гласът на Незнайното я призова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...