Jump to content

2.40. Орелът


Recommended Posts

2.40. ОРЕЛЪТ

Влязох при моя ковач, да си поръчам сечива. Докато правех поръчката си, в ковачницата влезе млад човек. На ръката му стоеше орел - кръстат орел: голяма хубава птица. Видът й изразяваше гордост и достойнство. Погледът й беше насочен към мене. Този поглед ми говореше ясно и разбрано: „Пак се срещнахме! Виждаш в какво съм положение? Помогни!”

Той гледаше само мене и то право в очите. Не са само думите, чрез които можем да говорим.

Питам човека: „От къде го имаш?”-„Аз съм шофьор. Като прехвърлях Балкана, видях го паднал край гората. Трябва да е ранен или си е навехнал крилото. Не може да лети.” - „Къде го носиш?” - „Ще му направя халка за крака - ноктите му са много силни, а и човката му е опасна.”

Погледът на птицата насочен към мене говореше ясно. Този поглед казваше: „Помогни!” - „Къде ще го носиш?” - казах на шофьора. - „Само ще ти пречи! Продай ми го.” - „Че да ти го продам.”

Дадох му петдесет лева и взех орела.

Той премина на моето рамо. Отнесох го в къщи, поставих го на покрива - оставих го свободен. Хранех го редовно и му поставях чиста вода. Сутрин и вечер отивах при него. Говорех му като на човек. Ех, думите не разбираше, но по интонацията на гласа разбираше всичко!

Прегледах крилото му, опипах го внимателно, видях че е навехнато, опънах го и го наместих. Беше болезнено, но не ме удари с клюна. -Разбираше, че го лекувам. Скоро орелът така свикна с мен, че ме очакваше сутрин и вечер.

Тъй започна нашето приятелство. След три месеца той правеше вече опити да лети. Издигаше се съвсем леко, с няколко замаха на крилете, и после се оставяше на възходящите течения да го подемат. Като правеше големи кръгове, издигаше се високо. После се спускаше и кацаше на рамото ми. Видът му казваше: „Сега вече мога да летя.” Беше самоуверен и щастлив.

Дойде време да започна моето редовно пътуване по Балкана. Вземах и него, той седеше на рамото ми или на раницата, и да излиташе, пак се връщаше там. Балканът му напомняше нещо родно, горите се разлистваха, въздухът беше ароматен, чист, свеж. Усещаше се дъхът на божиката, в гората цъфтяха синята тинтява и игликата. Колко е прекрасен света, в който живеем!

Вървях по онези едва видими пътечки по билото на Балкана, над нас беше голямото небе, необятният простор, на юг и на север се разстилаха безкрайни далнини. Стигнахме върхът „Големият бухал”. Тук беше моят бивак, тук прекарвах всяка година десетина-петнадесет дни на самият връх, сред скалите.

Орелът полетя и се изви високо, обиколи няколко пъти върха, разгледа скалите, усетих че му допадна това място. Когато палях огъня, той все се виеше и оглеждаше нашето царство. Да, Райската градина не беше съвсем загубена! Сутрин орелът излиташе високо, и отгоре идеше неговият бодър глас: „Чан-чан-чан!”

На орела хареса това място!

Когато си тръгнах, той не слезе да кацне на рамото ми, но ме изпрати надалеч - виеше се все над мене, докато се скрих от погледа му в равната гора.

Беше раздяла на приятели. Но чудното е, че когато на следната година отидох пак на върха, орелът беше там! Той ме позна, спусна се и кацна до мене. Беше възмъжал, беше се разхубавил. И пак прекарахме дните на върха.

Това се повтаряше години.

Някой пита: „Има ли приятелство между човека и животните?” - „Има!”

Да чувствуваш родството и с малкия живот и с Големия живот. -Да го чувствуваш Един живот, свой живот, това ще рече да живееш в този прекрасен свят, който Бог е създал, за да го разбираме, обичаме и да му служим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...