Jump to content

20. Неделна беседа: 30 ноем. 1941 г.


Recommended Posts

20. НЕДЕЛНА БЕСЕДА

държана на 30 ноември 1941 г.

Всички науки в света, каквито и да са: художество, поезия, музика, театър и пр., всичко това е път за любовта. Те спомагат да се домогне човек до Божествената любов. От друга страна, човек не може да има успех в тези области, ако няма любов. Как ще знаеш другите науки, ако не знаеш любовта? Някой ангел като дойде да се въплоти на Земята, ще се смали. И някой човек от Земята като иска да се роди в невидимия свят, и там ще се смали. За да се оправи стомаха ти, духът ти трябва да вземе участие. Как ще те лекува една отрова? Всички церове са отрови. Някой казва: „Не ме обичат!” Не те обичат, защото ти не обичаш. Казваш: „Нямат добро мнение за мен!” Нямат добро мнение, понеже и ти нямаш добро мнение за хората.

Иде една епоха, когато въздухът ще стане по-рядък на Земята. Всички хора, които са навикнали да дишат гъстия въздух, ще се задушат. После и светлината, топлината, ще се усилят, и ако човешките очи и твоето сърце не се приспособят, как ще ги понесат?

Вие, които искате да работите върху себе си, и като художник, трябва да изберете най-хубавото време. Погрешно е цял ден да ходиш и да не можеш да видиш нито един красив човек, нито един топъл човек, нито една отлична, права постъпка. Всеки ден не е най-хубав, но кое е онова, което може да бъде на прегради, което може да ни прегради нашите мисли, чувства и постъпки? Това, което обичаш, от него имаш нужда. Това, което имаш в изобилие, от него трябва да даваш.

Казано е: от вода и въздух ще се родите. Духът е същественото, пък водата е материала, от който Духът създава живота. Водата е носителка на живота, през нея минава живота. После и въздуха е носител на живота, но Духът е, който работи и във въздуха. Духът работи и в светлината и в топлината.

В човешката кръв, в един кубически милиметър има пет милиона червени кръвни телца. Ако не живеете добре, те могат да се намалят на четири милиона, или на три милиона, или на два милиона. Това е вредно за човека. А пък в хората, които живеят във високите планински места, имат осем милиона червени кръвни телца в един кубически милиметър.

Три неща има, които хората не могат да излъжат: природата, себе си и Бога.

Като направиш една постъпка, те виждат.

Плачът е едно благословение. Човек да плаче и никой да не го знае, да има свещена кърпичка за тези сълзи, и никой да не го види. В затворена стая ще плачеш, и ако падат сълзите ти на земята, на нечисти места, и очите се повреждат.

Има връзка между сълзите ви и вас, и от която връзка не може да се освободите. Не само между сълзите и вас има връзка, но и между думите и вас има връзка, също така и между постъпките ви, и вас. Казал си една дума, или си направил една постъпка, ти си се свързал с тази дума, или с тази постъпка.

Забележете, човек, който внася Божествената мисъл в ума си и ангелите се интересуват, интересуват се те и от човек, който внася Божествената топлина в сърцето си. Пък щом те се интересуват, всичко ще ти тръгне напред. Казвам: ние съвременните хора, без да възприемаме Божията любов, Божите знание и Божествената сила, искаме да бъдем щастливи в света. Без любовта не могат да се придобият живота, красотата и свободата.

Казвам: ще поставите любовта като път за постижение на всичко онова, което човешката душа желае. Всеки ден ще вървите в този път, и ще имаш всичките постижения.

Та казвам: любовта е път за постижение на всичко онова, което човек желае, и което Бог е определил. И цялата Вселена е създадена като едно предметно учение. В цялата вечност има какво да се учи.

След молитвата: На Земята трябва да зачитаме и сенките на онези велики хора в света, които са достигнали своето съвършенство. Някой човек само като дойде в сянката им, оздравява.

Всъщност Земята, целият свят е създаден само от сенките на съвършените същества. Ние като дойдем в съприкосновение само със сенките им, пак ще се повдигнем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...