Jump to content

3.4. Кой разреши да се играе отново Паневритмия след забраната от 1957 г.


Recommended Posts

3.4. КОЙ РАЗРЕШИ ДА СЕ ИГРАЕ ОТНОВО ПАНЕВРИТМИЯ

СЛЕД ЗАБРАНАТА ОТ 1957 ГОДИНА?

Тогава се събраха и решиха да определят Георги Томалевски като писател, като общественик, и в който имаха вяра, за да бъде представител на общество Бяло Братство пред властите. Тогава онзи, който отговаряше за църквите и за сектите в България към Министерството на Външните работи, той отговаряше за Вероизповеданията в България, казваше се Кючуков. Та този Кючуков беше изиграл много голяма роля по време на процеса, и след това. Той беше запознат с всички проблеми, защото отговаряше над 10 години. И Георги Томалевски беше направен опит чрез него, и беше занесъл една молба, която молба беше подписана от много хора, за да представлява общество Бяло Братство пред държавните власти. Но в момента Кючуков и властите не го приемаха и не го одобриха, и официално не го назначиха.

Тогава аз един ден отивам при него, той беше много разположен към мен. Седиме и разговаряме, и той ни в клин ни в ръкав ми казва: „Знаеш ли, аз говорих преди няколко дни с Кючуков, говорихме за това, че хубаво е да ни разрешат за Паневритмията. И че това е един род гимнастика, и на никой няма да му пречи да ни разрешат да я играем." Аз го изслушах и казвам: „Слушай какво, я дай сега да му се обадиме!" И той казва: „Ама как така?" Не казвам: „Взимаш телефона и пред мен звъниш на Кючуков и го питаш пред мене, и му казваш, че това в момента е една гимнастика, че всички в момента играят гимнастики по учреждения и по предприятия. Задължени са това да го направят. И не пречи на никого." Той набира телефона. Най-невероятното беше, че Кючуков се обажда! Аз седя на половин метър разстояние от него и слушам всичко, което той говори, и което онзи говори. И Томалевски го убеждава, именно, в това, че никой на никого няма да пречи, че в цяла България се играе гимнастика, че в предприятия и учреждения играят гимнастика. Тогава това беше една официална политика. И защо да не се разреши? Това не е пропаганда и плюс това, това е едно поколение, което е свикнало с тези неща. И тогава Кючуков за най-голяма изненада на мен и на него, каза следното: „Елате утре, за да ви дам разрешение!" И разговорът приключи.

Томалевски стои като изумен, гледа ме ококорен и казва:

„Аз толкова време бях при Учителя, толкова време бях в тази Школа, но такова чудо не ми се беше случило! Чудо и знамение!"

Стои и ме гледа като втрещен! Аз му казах: „Чудото и чудесата се движат от пророческия Дух, а този пророчески Дух беше в мен и Той е, Който осъществи тази връзка. И Той е, Който осъществи това разрешение."

На следващия ден той отиде, взе разрешението. И така им разрешиха да играят Паневритмия.

Та аз бях този, който задвижи и който разреши Паневритмията, а не този или онзи! И накрая какво се случи ли? Ами те започнаха да играят Паневритмия и вместо да отидат там, където трябваше - на гола поляна, на чисто небе, на ведро небе, защото Паневритмията се играе на гола поляна и под Слънцето, те взеха, че се завряха в гората, в парка на една поляна, и така се провалиха. Провалиха се по всички линии! А това бяха възрастни приятели над 70 години. Не можеха да играят Паневритмия правилно поради това, че бяха вече възрастни, не можеха да си движат ръцете и краката. Но затова пък им работеха устата, караха се помежду си, спираха Паневритмията - този не знаел да играе, онзи не знаел да играе. То беше жестоко нещо!

Аз веднъж присъствах и казах: „Е-е-е-е, съжалявам, че аз и чрез мене се разреши тази Паневритмия!" И, което беше най-интересното! Най-интересното е, че те в момента бяха сложили един магнетофон, и на касетка се въртеше и се свиреше Паневритмията, която беше хармонизирана от д-р Филип Стоицев, и която Паневритмия беше записана от един състав към 20 човека в бараката на Игнат Котаров през една зима. Това нещо е описано в „Изгревът" в този том, където са отбелязани опитностите на Филип Стоицев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...