Jump to content

6.2. Половин лекарска заплата за издръжка на Борис и Мария


Recommended Posts

6.2. ПОЛОВИН ЛЕКАРСКА ЗАПЛАТА ЗА

ИЗДРЪЖКА НА БОРИС И МАРИЯ

И така, веднъж му казвам: „Ами тези пари, които ти дават, те са десятък за Господа, а ти ги разпиляваш насам-нататък!" А той ми казва: „Отдавна вече, аз не правя разлика между този десятък, който ми дават, братските пари, които ми дават и моята заплата. Всичко слагам общо в кюпа." И се усмихна. Знаете ли какво значи кюп? Кюп, това не е българска дума, а нещо такова, един такъв глинен съд - голям като делва и всичко се слага там. По ония години така хората си държаха много неща в този кюп. И когато, трябваше да търсят нещо, търсеха, ровеха и най-накрая намираха това, което им трябва. Та така беше въпроса с тези пари, които преминаваха през него. И въпроса се стигна до там, че той трябва да спре да работи.

Убеждавах го, настоявах, че дори и да има външни условия и да се променят политически нещата в страната, то той вече няма да има вътрешни условия, защото ще бъде възрастен. А това, което аз говорех, те изобщо не го възприемаха. Защо не го възприемаха? Ама не искаха това да се случи. Но така се случи, че започнаха да боледуват и почнаха да се замислят. И накрая се оказа, че Борис трябва да работи, за да изкарва пари, за да храни дома. А пари нямаше.

И тогава, не знам как си в мене изникна, и дойде една идея - една идея! И тази идея беше следната: аз да отделям всеки месец половин лекарска заплата и да им я давам. С тази половин лекарска заплата те, трябваше да се подпомагат и Борис да спре да отива да работи. А трябваше да седне на масата, и да работи по моята програма. А моята програма беше много трудна! Тя беше дадена, написана по точки.

И така, аз всеки месец отделях половин заплата от 50 лева, и започнах да я давам. Те отначало ме оглеждаха и поглеждаха много уплашено! Не знаеха какво това означава. И така, месец след месец -аз давам по 50 лева. Аз получавах 115 лева заплата, и като се удържат 22% данък, аз взимах некъде около 100 лева. Така че 50 лева за Борис и Мария отделях, останалите 20 лева давах за квартира. И аз, трябваше да живея с 30 лева месечно - по един лев на ден. А с един лев на ден, тогава можеше да си купиш един хляб и две кисели млека.

И реших да се жертвам в името на идеята. И се жертвах! А пенсията на Борис беше 132 лева, а моята заплата - 115 лева. Значи той взимаше по-голяма пенсия от моята заплата, макар че аз имах професията лекар. Но тогава лекарския труд не се смяташе за лекарски труд. Лекарите бяха длъжни да работят без пари. Защо? - Такава беше идеологията и такава беше икономиката, и така бяха изискванията на Комунистическата власт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...