Jump to content

6.3. Майстор Борис


Recommended Posts

6.3. МАЙСТОР БОРИС

И най-голямата заблуда, която трябваше да преживея бе тази, че той изобщо не спря да работи. Аз очаквах, че няма да ходи по строежите, а се оказа обратното - той продължаваше да си ходи по тези строежи, и аз редовно давах вноските. И което е най-важното! - Никаква работа през това време той не вършеше. Но аз изпълнявах онова, което трябваше да изпълнявам, и всеки месец давах по половин заплата. Така, че това мина една година, че втора година, че започна трета година. И беше, и трета година.

И веднъж аз го срещам на двора, той идва от работа, носи си своята торбичка, едвам се влачи, седна на пейката. Аз го заговорих. И по едно време чувам от него да ми казва: „Ето ти търсиш Борис. Борис го няма, а тук е неговия заместник майстор Борис." И се тупа в гърдите. - „Като майстор Борис няма втори в България и в света! Защото този майстор може всичко, и всичко може да прави!" Аз се сепнах, огледах го и какво да виждам?! - Виждам, че Борис не беше в неговото тяло, а беше някой друг тука. Изведнъж пак ми каза: „Този Борис, който ти търсиш, го няма тук." Оглеждам се, отново го поглеждам втренчено и наистина виждам,.че това не е Борис, при който аз съм дошъл, а това е един мозайкаджия и майстор, и аз си губя времето с него. И тогава ставам, отивам, казвам на Мария, а тя мълчи, и нищо не каза. - „Чуваш ли какво той говори? Чуваш ли, какво той говори, че това не е Борис, а майстор Борис и, че Борис го нема?" Тя отново мълчи. - „Значи в него друг е влезъл, и друг владее тялото му. Това е майстор Борис, а истинския Борис за който аз съм дошъл изобщо го няма!" Мария застана настръхнала, трепери цялата, гледа мен, гледа него и отново мълчи! Борис започна да се мие. Аз му поливам и той ми говори за обектите, за строежа, за майсторските му проблеми - неща, които мен изобщо не ме интересуваха! Аз бях дошъл за него.

Влезнахме вътре в стаичката, масата беше сложена. Хапнахме, той след това легна да почива, и аз отивам да се разправям с Мария. Разказвам всичко. Тя ме изслуша и ми каза: „На този етап, нищо не може да се направи! Трябва да се чака." Аз отвръщам: „Да, ама вие ми губите времето." - „Да, твоето изгубено време, все някой трябва да го загуби. Ще го загубиш тук, но ще спечелиш време от друго място. Времето е едно и също - от едно място се губи, а от друго място се печели и накрая двете времена се изравняват." Гледам, гледам, чудя се на това философско обяснение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...