Jump to content

12.11. Котаракът Мачо и врагът


Recommended Posts

12.11. КОТАРАКЪТ МАЧО И ВРАГЪТ

И ще ви разкажа още нещо. Аз по това време с много мъки и неволи, успях да я убедя да запиша изпълнението на Мария Тодорова на песните на Учителя, които тя изпълняваше на пианото. А това нещо аз го движих няколко години. И веднъж с Мария работиме, записвам песните, които тя свиреше, а той котаракът Мачо идва, и проточва такъв вой, ама в такава октава, че на мен ми се смръзна кръвта като го слушах! Мария спря да свири и се разстрои! И стана от стола пред пианото, седна на стола си, и мълчи. И аз казвам: „Слушай бе Мария, защо не го махнете този котарак? Виждаш, че две години аз се старая да те накарам да се подготвиш, колко труд ти полагаш. И когато аз дойда, все някой пречи! Пример - кой пречи ли? Ами ето, аз дойда и твоите ръце и пръсти са надути от твоя артрит. И те са почервенели, надути и ти не можеш да свириш! А аз идвах специално, за да запиша. Ето, сега твоите пръсти не са подути, ръцете не те болят, трябваше да запишем нещо. А този котарак и враг влезна, и ни спря! Е, сега, той котарак ли е, или е враг? За мен е враг!" Тя нищо не каза. Какво може да каже? Няма какво да каже! Нещата са ясни, от по-ясни. И така, той ни попречи, и тя в този ден не можеше да работи с пианото, и не можеше да записва.

Така, че следващия път, когато аз отидох, аз бех решил да взема мерки и да заключа с ключ всяка една врата. Обаче, когато отидох, оказа се, че не трябва да заключвам вратите, защото друг се беше явил и той беше заключил пръстите и китките на Мария. Те бяха подути, зачервени. Беше се явила една атака - ръцете й бяха подути, и тя не можа да свири. Ето, давам ви пример каква роля играеше този котарак и каква битка съм водел с него, и как бях зависим от него. Вие бихте ли могли да издържите такова нещо?

А ако аз си бях в собствения дом, щех да го хвана за опашката, не да го завъртя три пъти около себе си и да го изхвърля, нали на 20-30 метра от себе си, аз щех да го ударя, както на времето правехме децата - ще го бия така, както се бие маче от дирек. Да, това много пъти исках да го направя, но нямаше как да го направя. В двора на Борис и Мария наистина имаше дървета, и подходящи за тази работа. Имаше котарак, имаше опашка, но те не биха позволили такова нещо да направя. И този котарак си изигра докрай своята роля!

Мария напусна земния си живот, погребаха я, и в същия миг този котарак изчезна. Отиде и се затири натам, където никой не знаеше къде е, и той повече не се видя. А аз, трябваше да напиша тези неща и след време ще ви покажа снимката на този велик актьор - котаракът Мачо, и този велик враг, за да видите как аз съм работил. И тогава ще ви питам: „Вие бихте ли могли да издържите и да се изправите с един такъв великан, с един такъв великан в котешка форма, наречен Мачо, с вдигната опашка, и с проточен вой и рев на магаре?" - Няма да издържите!

Днес е 19 май, ден петък - 10 часа сутринта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...