Jump to content

15.3. Болнично лечение или домашно лечение


Recommended Posts

15.3. БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ

И сега ще се върнеме тогава - края на ноември 1972 г., и Борис е в безсъзнание. И аз съм му сложил система, банка тече, различни разтвори, с антибиотици го лекуваме, така както се лекуваше по ония години в болница. И трябваше да се постави въпроса: Къде да се лекува -в болница или у дома? Аз започнах да разказвам преимуществата, които съществуват в една болница: рентген, различните видове изследвания, които тогава се правеха, и че ще има денонощно лекарско наблюдение и лечение. Но че тя като придружител не можеше да присъства, защото нямаше да й позволят.

И тогава тя ми каза: „Тогава, ако аз не съм там, те ще го уморят, защото няма кой да го гледа, и няма кой да се грижи за него!" А, ако беше отишла там, те повече от 3-4 часа нямаше да я държат! Тя щеше да им се бърка, да им пречи, да дава съвети, и щяха да я изхвърлят като мръсно коте от болницата! Така, че това беше много трудно за изпълнение.

По онова време в болницата нямаше достатъчно санитари, които да се грижат за болните през деня и през нощта. И тези санитари изпълняваха обикновени дейности-чистеха около болните, чистеха, миеха болничните стаи, и още други неща. Но, за да застане някой санитар, и да отдели повече внимание на един болен, той трябва да бъде прикован към този болен. Обикновено се практикуваше така: за нощни дежурства привличаха един санитар, който беше свободен от смяна. И той седеше до болничното легло на болния, обслужваше го, дремеше на стола, и получаваше възнаграждение, което беше три пъти по-голямо от неговото дневно и нощно възнаграждение. Пример: ако той имаше надница, която му се плащаше по 3 лв. на ден, тогава за едно такова нощно дежурство той получаваше 10 лв., 10 лв. на човек за една нощ. Тогава медицинските сестри минаваха и правеха само инжекциите. Имаше дежурен лекар през нощта и той се явяваше при някое спешно повикване, и при някакъв инцидент. И това беше.

Аз обясних подробно на Мария. И след като тя разбра какво значи болнично лечение, какво значи грижа денонощно за един болен, тя каза, че не може Борис да издържи и един ден в болницата. И тя също не би могла да издържи там в болницата също един ден. А тя тогава беше на 75 години. Тогава видях как тя се грижеше за Борис, видях какво означава грижа за един човек, когото обичаш, и човек на комуто си предан, и за когото си се жертвал цял живот! Това видях у нея. Такава жертва, такава саможертва, аз никога не съм видял!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...